Han har store ambisjoner på vegne av AaFK de neste årene. På vegen mot målet er ikke AaFKs nye styreleder redd for å ta grep.

26. januar ble han klappet inn av årsmøtet. 54 år gamle Reidar Mjelde er mannen som har overtatt stafettpinnen etter Kjell Tennfjord som AaFKs nye styreleder.

– AaFK betyr mye for meg og er en klubb jeg kjenner inn og ut. For meg var det helt naturlig å si ja til dette vervet da jeg ble spurt om det, sier Reidar Mjelde til Sunnmørsposten.

Stor fallhøyde

Han får ikke ei krone for vervet. Samtidig går han inn i oppgaven vel vitende om at AaFK lever i en økonomisk presset hverdag der minustall i millionklassen har blitt levert flere år på rad. Likevel er kravene skyhøye fra omgivelsene og fallhøyden tilsvarende stor.

– Jeg vet at det vil komme dager der det kanskje ikke er fullt så moro å være styreleder. Jeg vet jo at det er vanlig å rope at styret og styrelederen må gå når det går dårlig, men til sjuende og sist vet nok folk at jeg ikke kan spille kampene og at det ikke er på styrerommet kampene vinnes, sier Mjelde.

Ga seg tidlig

Likevel er det der de viktigste slagene vil stå for Reidar Mjelde, den hardbarkede ålesunderen som har fulgt AaFK tett helt siden han flytta hjem fra studier og jobb i Oslo i 1991. Og på styrerommet er Mjelde ingen fersking. I Sportsklubben Herd var han leder fram til 2007 og i AaFK ble han engasjert i 2009. I næringslivet har han vært leder i 12–13 år – de siste årene som sjef i Brunstad.

– Jeg er nok en litt uredd type når det kommer til å ta beslutninger. Jeg liker å utfordre det etablerte og vil opp og fram, sier Reidar Mjelde om sin lederstil.

Selv spilte han fotball bare fram til han var 15–16 år gammel. Han har ingen lang trenererfaring som forgjenger Tennfjord hadde. Likevel føler Reidar Mjelde at han har rikelig nok fotballkompetanse til å lede AaFK fra styrerommet.

– Når jeg sitter på tribunen er jeg som de alle andre tusenvis av ekspertene. Jeg føler jeg har veldig kontroll. Men jeg har nok ingen lang erfaring som spiller eller trener selv, så svaret på om jeg har mye fotballkompetanse – slik du definerer det – er kanskje nei. Men for meg er fotballkompetanse så mye annet. Det handler om ledelse, strategi, jus og om selve fotballspillet. Da har jeg mye fotballkompetanse, sier Mjelde og understreker:

– Det viktige er ikke at styrelederen innehar alle kompetansene, men at styret har det. Og det har det sittende styret nå.

Tør blande seg inn

Han er klar på at fire år under Kjell Tennfjord var lærerikt. Med seg inn i 2015-sesongen tar han dessuten med seg erfaringer som viser at AaFK-styret evner å blande seg inn i det sportslige.

– Vi kan ikke lede treningene, men vi er i stand til å ta grep. I fjor vil jeg si at styret gjorde helt konkrete grep inn mot sport som gjorde at ting snudde, hevder Mjelde.

– Hva da?

Reidar Mjelde tror at kompetansen til styret vil bli vist i de sportslige resultatene. Foto: Morten Hjertø

– Jeg vil ikke gå konkret inn på det, men det handler om ting vi observerte som ikke fungerte helt. Da kan det være slik at vi legger litt føringer inn mot trenerteamet og sier «hør her», dette kan eller må dere gjøre annerledes. Det kan være alt fra mengden man trener til hva man trener på. I fjor ble det vi etterlyste gjennomført, og om det var tilfeldig eller ikke, så snudde det i alle fall i perioden etter dette, sier Mjelde.I utgangspunktet ønsker han å blande seg minst mulig inn i det daglige.

– Men står man fast og sliter med utfordringer, er det viktig at en leder kan komme inn og rettlede mot en løsning, mener Mjelde.

Vil til Europa

For Reidar Mjelde er «løsningen» sportslig sett ganske enkel. Hver eneste sesong med han som styreleder, skal AaFK ha minimum 45 poeng for at ambisjonene oppfylles. Videre sier AaFKs strategiplan at klubben skal til en cupfinale og spille i Europa innen en femårsperiode (nåværende periode fram til 2018).

– 45 poeng skal normalt sett gi oss en 5.-6.-plass, men det er ingenting som sier at vi ikke skal kunne ta flere poeng. I en god sesong kan vi fort ta 50 til 55 poeng og være med å kjempe om medaljer, sier Mjelde.

– Hva tenker du om årets AaFK-lag?

– Med dagens stall mener jeg absolutt at 45 poeng er realistisk. Minimum, svarer Mjelde.

Han mener det skal være lov å drømme stort som AaFK-supporter, men er samtidig klar på at klubben må pålegge seg selv å være realistisk.

– Vi er en relativt liten by med 45.000 innbyggere. Riktignok har vi et sterkt næringsliv, men vi ser at det tunge næringslivet sliter litt om dagen og i fotballen vet vi at det handler om penger. Det er på en måte en kontinuerlig dødens posisjon. Hvis du får inn den rette spilleren og havner høyt på tabellen, er det verdt det. Men hvis du bommer på spilleren, kan det bli katastrofalt økonomisk. Hadde vi hentet inn to-tre spillere og gamblet fem millioner kunne vi kanskje tatt medalje, men den sjansen kan vi ikke ta, sier Mjelde.

Gjenvinne Sunnmøre

For 54-åringen er det uansett ikke bare det sportslige det handler om. Han er klar på at målsettinger innenfor medisin, arrangement, marked og økonomi også må oppfylles for at han skal være fornøyd når han går av.

Samtidig er det et tema til som betyr ekstra mye for Mjelde. Det er også litt av grunnen til at han trolig blir en mer synlig leder i offentligheten enn det Kjell Tennfjord var.

– Omdømmet vårt ligger langt over mange andre på målinger, men vi kan ikke hvile på laurbærene av den grunn. Vi må jobbe knallhardt for å beholde og kanskje vinne tilbake litt av posisjonen som laget for hele Sunnmøre. Den jobben skal tvi ta på alvor, sier Mjelde – og oppsummerer:

– AaFK skal være noe som engasjerer. Den dagen ingen bryr seg om oss, da er vi ferdig, slår han fast.