Moldes Fredrik Gulbrandsen feirer scoring i cupfinalen i november i fjor. Det er nå klart at også fremtidens cupfinaler vil bli spilt på slutten av året. Moldes Fredrik Gulbrandsen feirer scoring i cupfinalen i november i fjor. Det er nå klart at også fremtidens cupfinaler vil bli spilt på slutten av året. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

«Norsk fotball kunne vært spart for det meningsløse forslaget»

Hadde NFF-toppene skjønt tegningen før, ville de blitt spart for en del latterliggjøring, skriver Ola Bernhus.

Allerede da serieforslaget til det nederlandske konsulentfirmaet HyperCube ble presentert på Ullevaal i fjor, ble det klart at det ville få en trang fødsel. Enkle spørsmål fikk dårlige svar, og i den påfølgende diskusjonen ble det klart at stadig flere sentrale personer og klubbene, nesten alle, var imot.

Cupfinalen består

En ting var det meningsløse forslaget om å flytte cupfinalen til mai. Da ble det mye fliring. Det er nesten ikke mulig å skjønne at det ikke ble stanset før det ble presentert. Det er den type forslag som konsulenter kommer med når de ikke kjenner kulturen i den virksomheten de er engasjert i, omtrent enhver bedrift har opplevd det.

Forslaget er nå frafalt for godt av Toppfotballutvalget, som består av president, generalsekretær, toppfotballsjef og direktøren for Norsk Toppfotball.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Så gjenstår spørsmålet om antall lag i eliteserien og divisjonene under.Det får en ny sjanse senere, men ikke under det kommende fotballtinget, kanskje om noen år — i en forbedret versjon.

Det er rett og slett vanskelig å tro at det vil redde norsk klubbfotball å redusere serien til 14 eller 12 lag. Likevel var dette den løsningen flere av trenerne kom med da klubbnivået ble diskutert etter enda en norsk europacupflause.

Vi på tribunen ser jo at problemet ikke ligger der, men så har vi også bedre utsikt enn dem som står nede ved sidelinjen. Molde blir ikke bedre av å slippe å spille mot Brann og Sandnes Ulf.

Millionene som forsvant

Det forsvant en del millioner over til Nederland i den prosessen som er blitt gjennomført. Vi vet nå at vi kunne spart dem, men i utgangspunktet var tanken god. Det er klokt å se på seriesystemet med noen års mellomrom.

Det bør skje igjen, selv om dette forsøket feilet. Ikke fordi seriesystemet i seg selv redder norsk klubbfotball og dermed indirekte styrker landslagene, slik tanken var, men fordi en fornuftig serieavvikling kan være ett av flere små bidrag i riktig retning.

Ingen prestisje?

Jo Bergsvand, sportssjef i Norsk Toppfotball og den som ledet arbeidet denne gangen, forsto allerede under presentasjonen at det gjaldt å trå varsomt. Nei, det lå ingen prestisje i forslaget, og nei, dette ville ikke alene løse problemet med svake klubber. Det var en fornuftig reaksjon som gjør det mulig å komme tilbake med et bedre forslag. Om noen år.

Men å opprette et seriesystem med flere streker i tabellen og inndeling i forskjellige grupper underveis i sesongen er aldri en varig løsning.

Fordelen med at det nederlandske forslaget falt, er at vi slipper å vrake det allerede etter et par sesonger.

For det er det som ville ha skjedd.