Som representant for Aftenposten og andre norske medier har jeg fått muligheten til å avgi stemme i det som er FIFAs utnevnelse av beste spiller for 2014. Mandag kveld skjer utdelingen, men avstemningen er allerede gjort.

Blant 25 gode spillere skulle jeg rangere de tre beste:

3. Lionel Messi

Har hatt et nytt strålende år. Målt mot alle andre, og mot enhver normal standard, er han fortsatt "gudbenådet". Han førte Argentina til finalen i sommerens VM med avgjørende scoringer eller assists mer som en regel enn unntak, og ble endelig den beste utgaven av seg selv, også landslagsdrakten. Han avsluttet forrige sesong i Spania med 28 mål på 31 kamper, og står med 15 på 17 så langt i denne sesongen.

Det var godt nok til å ende som nummer tre på min liste.

2. Manuel Neuer

Å sammenligne keepere med utespillere, er nesten umulig. Det vil alltid være litt urettferdig. Manuel Neuer ble i løpet av 2014 både mester i Bundesliga og verdensmester. I begge triumfene var han en særdeles sterk bidragsyter.

Mange har pekt på at han har utvidet og utviklet keeperrollen ytterligere, til å bli en slags libero bak forsvaret. Det er riktig. Likevel er det som tradisjonell keeper Neuer er eksepsjonell. Han er atletisk, uredd og reaksjonssterk. Han dominerer i feltarbeidet, og han er en glitrende skuddstopper, samt en strålende igangsetter. Det var fristende å sette han øverst, men han ble min nummer to.

Jeg mener en annen spiller har vært umulig å forbigå.

1. Cristiano Ronaldo

Enkelte vil sikkert bruke et skuffende VM mot Cristiano Ronaldo. Det er til å forstå, for han var en blek og tidvis litt furten utgave av seg selv i Brasil. Da er det lett å glemme at han nærmest alene sørget for at et heller ordinært portugisisk lag i det hele tatt kom til VM. Uten hans fantastiske kamper, ikke minst mot Sverige i playoff hadde de sett mesterskapet på TV.

Han var nesten like fremtredende da Real Madrid avanserte til finalen i Champions League, og til slutt vant den. Ikke minst viste han sitt format mot Bayern og Neuer i kvartfinalen der Real Madrid suverent vant 4–0 borte.

Allsidigheten imponerer

Det er likevel allsidigheten og stabiliteten som imponerer mest. Han er en "totalpakke" som inneholder alt fra ekstrem fysikk til finstemt motorikk. Og ikke minst, han leverer på øverste nivå i nesten hver kamp. Tallene fra det som FIFA selv rangerer som verdens beste liga er nesten uvirkelige. Sist sesong scoret han 31 mål på 30 kamper. I denne sesongen har han sparket ballen i mål 26 ganger på 15 kamper. Jeg gjentar, 26 ganger på 15 kamper.

Det måtte bli Cristiano Ronaldo som fikk min stemme. Alt annet ville vært å forbigå prestasjoner som er umulig å forbigå.

De beste trenerne

Det var en større utfordring å skulle rangere verdens tre beste trenere i 2014. Blant ti kandidater endte jeg med:

Carlo Ancelotti som nummer tre, fordi han viser at han kan skape et lag av verdens største individualister, og fordi han er en leder og fagmann som nyter respekt av stort sett alle.

Joachim Löw som nummer to. Den tyske landslagstreneren gjorde tilsynelatende alt riktig både med forberedelser og gjennomføring av sommerens VM, og sto igjen som triumfator da han vendte hjem med pokalen.

Diego Simeone øverst. Den aller beste treneren bør være den som skaper best resultater målt mot forutsetningene for å skape dem. Simeone og hans Atlético Madrid vant La Liga mot to konkurrenter som er i en egen økonomisk divisjon. De var sekunder fra å vinne Champions League også. Det er knapt til å fatte, og et bevis på at også andre faktorer enn økonomi teller når en skal skape internasjonale vinnerlag. Heldigvis.