– Jeg må vel få lov til å si at den saken har gått utover alle dimensjoner. Det synes jeg. Både når det gjelder det totale volumet på dekningen og også innholdet i den, synes jeg ikke noe om, sier Høgmo til NTB.

Johaug er suspendert i to måneder mens Påtalenmenda i Antidoping Norge behandler dopingsaken mot henne.

Dopingsjokket rundt en av Norges mest populære idrettsutøvere har tatt noe av oppmerksomheten rundt en presset Høgmo, som kun har vunnet 10 av 34 A-landskamper.

Aftenposten rakk å stille Johaug ti spørsmål. Slik svarte hun:

Siler informasjon

Flere har etterlyst Høgmos avgang etter tapet mot Aserbajdsjan i oktober og den svake 4-1-seieren mot lilleputten San Marino. Kanskje leder Høgmo Norges A-landslag for siste gang mot Tsjekkia neste uke.

Etter 25 år som trener i rampelyset, og mange år før det som aktiv fotballspiller, har Høgmo lært seg mye om hvordan man skal takle på mediene og press fra omgivelsene.

– Jeg er veldig selektiv på hva jeg bruker energi på. Jeg sørger for at det jeg får av info er godt silt, noe som gjør at jeg kan ha fokus på den jobben jeg skal gjøre og ikke bli dratt ut av det, sier Høgmo om hvordan han best står i stormen.

Johaug har nærmest et eget hoff som hjelper henne. Manager Jørn Ernst, kjæresten Nils Jacob Hoff og advokat Christian B. Hjort er alle viktige støttespillere for langrennsesset.

Lite tilgjengelig

– Hvordan er det å stå i en slik situasjon?

– Jeg kan ikke svare for akkurat den saken, men på generelt grunnlag er det slik at det handler om å holde fokus til en hver tid på det en kan gjøre noe med. Det være seg utøvere, trenere eller andre i et støtteapparat. Verden går alltid videre, sier Høgmo.

Johaug har kun møtt pressen én gang etter at dopingsaken mot henne ble offentlig kjent 13. oktober. Hun ga flere gråtkvalte intervjuer i en seanse satt i stand av hennes eget apparat. I tillegg har jenta fra Dalsbygda snakket ut i et intervju med lokalavisen Østlendingen.

Høgmo har heller ikke vært veldig tilgjengelig etter VM-kvalikkampene i oktober. Han holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion, hvor han var lavmælt og forsiktig i de fleste uttalelsene. Etterpå gikk han et par runder med hvert enkelt mediehus.

Flere forespørsler om lengre intervjuer er blitt avslått. (©NTB)