Det så ut til å ende 0-0 i første kamp for Spania og Tsjekkia, men så kom den spanske scoringen i kampens 87. minutt.

Andres Iniesta la perfekt inn fra venstre, og foran mål ventet Barcelona-kompis Gerard Pique. Han stanget inn 1-0 til ellevill jubel — hans første landslagsmål siden 2009. – Det er veldig viktig å få en god start. I dag spilte vi godt, kontrollerte kampen og skapte sjanser, men ballen ville ikke inn, sier Piqué.

– Til slutt var jeg heldig nok til å score, tilføyer matchvinneren.

Spania spilte bra og skapte en del sjanser. Europamesteren fra 2008 og 2012 skremte imidlertid ikke vannet av konkurrentene sine i den første kampen, men de gjorde jobben og vant.

Dette var første gang på fire sluttspill der Spania greide å vinne åpningskampen. Det var Spanias niende EM-seier på rad (kvalifiseringen medregnet).

Cech viste klasse

Vicente del Bosques Spania var som ventet klart best i første omgang. De hadde ballen i underkant av 70 prosent av tiden og produserte også noen store sjanser i Toulouse.

Alvaro Morata hadde flere gode sjanser for Spania, men gang på gang ble han hindret av Tsjekkias keeper Petr Cech. Foto: Albert Gea, Reuters

Men banens beste de første 45 minuttene var Tsjekkias keeper Petr Cech. Fire ganger hindret 34-åringen spansk scoring, to ganger da Spania-spiss Alvaro Morata var frempå.Tsjekkias klare plan var å unngå et tidlig baklengsmål, og det klarte de. Like før pause kunne tsjekkerne ha tatt ledelsen etter en kontring, men skuddforsøket fra Tomas Necid gikk rett på den spanske målvakten David De Gea.

Fabregas-redning på strek

Spania startet 2. omgang med å produsere to store sjanser, begge ved Morata. Men Cech holdt buret rent, og etter 62 minutter var det tid for spansk spissbytte da Aritz Aduriz kom inn for Morata.

Tsjekkia kom mer med inn i kampen, og etter 65 minutter var de utrolig nær scoring. Cesc Fabregas fikk beinet bort ballen på strek etter en tsjekkisk dødball.

Jordi Alba burde ha gitt Spania ledelsen etter 70 minutter da han ble spilt alene igjennom på fem meter av David Silva, men igjen klarte ikke spanjolene å ta vare på muligheten. Tsjekkia forsvarte seg mesterlig og så ut til å få med seg det poenget de hadde håpet på.

Men da de spanske spissene ikke maktet å score, fant Gerard Pique ut at han måtte bidra. Midtstopperens hodestøt etter 87 minutter ble kampens eneste scoring.

To minutter på overtid var Tsjekkia svært nær en dramatisk utligning, men keeper De Gea sto der han skulle og fikk avverget.

For Tsjekkia, som er i Norges VM-kvalifiseringsgruppe, fortsetter EM med nye tøffe kamper mot Kroatia og Tyrkia.

– Det var skuffende å komme under rett før slutt, men vi spilte på vårt ypperste nivå, sier Tsjekkias landslagssjef Pavel Vrba.

• De øvrige lagene i gruppe D er Kroatia og Tyrkia. De møttes søndag, og kroatene vant 1-0.