Kreshnik Krasniqi ble mandag tidenes yngste spiller i de to øverste ligaene i norsk fotball da han debuterte for Hønefoss borte mot Nest-Sotra. Da var han 14 år, fem måneder og tre dager gammel.

Til sammenligning var Martin Ødegaard 15 år og 117 dager gammel da han debuterte for Strømsgodset i fjor, og Krasniqis debut omtales nå også internasjonalt. Svenske Aftonbladet skriver: «Är det här Norges näste Ödegaard?»

– 14-åringer i toppfotballen bør være unntaket, ikke regelen. Det er få som er klar for det verken fysisk eller mentalt, sier universitetslektor Unni Bogstrand Segberg ved Universitetet i Agder. Hun har spesialkompetanse på barneidrett.

Fotballforsker Stig Arve Sæther ved NTNU har egen blogg om norske fotballtalenter.

– Klubber som slipper til en 14-åring bør ha en plan med det de gjør, slik at det ikke bare blir en gimmick. Unge spillere kan fort bli et blaff som man ikke hører om igjen. Det er klassikeren, sier Sæther.

Tillatt med 14-åringer

På Fotballtinget i mars ble det vedtatt at spillere fra de har fylt 14 år kan spille seniorfotball. Tidligere har Fotballforbundets lover sagt at spilleren må være 15 for å delta i seniorfotballen, men Troms Fotballkrets kom med forslag om endring, et forslag som ble stemt frem med klart flertall.

I utgangspunktet er det ikke noe problem, synes Unni Bogstrand Segberg.

– I idretten regnes man som barn frem til og med man er 12 år, deretter er en ungdom. Men jeg regner med at klubber som bruker så unge spillere er forsiktige i matchingen, og at de ikke får stjernestatus i for ung alder. Det er nok av eksempler på spillere som blir tidlig gode for så å falle bort, sier Segberg.

Hun peker på at ungdom i den alderen er svært forskjellige, og at mange ikke er klar verken fysisk eller mentalt. Og så har man skolesituasjon og forholdet til venner.

– Spesielt overgangen mellom ungdomsskole og videregående er en kritisk alder, sier Segberg som selv er mor til G18-landslagsspilleren Erlend Segberg. Han har hatt to innhopp for Start nå i mai.

– Det som jeg ser på som aller viktigst er at så unge spillere beholder motivasjonen og at de har noe å strekke seg etter. Og så må det selvsagt tenkes langsiktig, sier hun.

– Må ikke være avhengig

Stig Arve Sæther ved NTNU påpeker at det ikke må bli lagt for stort prestasjonspress på så unge spillere som Kreshnik Krasniqi.

– Ingen toppklubber skal være avhengige av en 14-åring. Klubber må være veldig bevisste med så unge spillere, og forberede dem på hva som kommer av forventninger og spørsmål fra media. At 14-åringer trener med eldre og bedre spillere og får en god treningshverdag er bra. Men man skal ikke ha noe prestasjonspress på seg når man er 14. Her må man ha en langsiktig plan; det ideelle er kanskje at spilleren presterer på topp når han er 19-20 år.

Han ser ikke noen spesiell trend som tilsier at vi nå får flere pur unge fotballspillere på toppnivå i norsk fotball, selv etter eksemplene med Martin Ødegaard og Kreshnik Krasniqi.

– G15/16-spillere får nesten ikke spilletid i eliteserien. Først på G18/19 skjer det noe. Generelt er det slik at unge spillere med gode ferdigheter i ung alder vil slite med å ta seniornivået, sier Sæther.

En ting er de spillemessige ferdighetene, en annen er de mentale.

– Unge spillere blir flyttet fra et trygt miljø der en gjerne har vært klart best, til et nytt miljø der man ikke lenger er det. Man skal være bevisst på den overgangen, sier Sæther.

Skulle egentlig spille G16-kamp

Kreshnik Krasniqi er født 22. desember 2000. Han kom inn fire minutter før slutt da Hønefoss vant 3-1 mot Nest Sotra mandag.

– Det var veldig moro å komme innpå og være involvert. Dette gir mer selvtillit. Jeg hadde bestemt meg for å gjøre ting best mulig og enkelt, vise meg fram på best mulig måte, sa Krasniqi til NTB.

– Jeg forventet ikke å få debuten i dag, men fikk beskjed på lørdag om at jeg skulle være med A-laget til Bergen. Egentlig skulle jeg spilt NM-kamp for G16-laget vårt. Ambisjonene er å gjøre det best mulig utover i sesongen, men spill på A-laget er ren bonus, sa 14-åringen fra Heradsbygda.

Favorittlaget hans er Barcelona, og drømmen er å en gang spille for verdens beste klubb.