TRONDHEIM (adressa.no): Én seier, sju poeng, nedrykksplass. Det er den brutale sannheten for Ranheim etter ti serierunder.

0-1-tapet for nyopprykkede Jerv 2.pinsedag forlenget en trend med ni tap og kun åtte poeng på de 15 siste seriekampene, inkludert fjorårssesongen.

I forrige uke fleipet Ranheim-trener Trond Nordsteien med at datteren trodde han skulle få sparken da klubben kalte inn til pressekonferanse om de nye stadionplanene i Idrettsparken.

Etter nok et svakt resultat på eget kunstgress mot Jerv, var tonen mer alvorlig.

— Jeg har ikke tenkt noe på min egen rolle, men skjønner at folk stiller spørsmål. I fotball lever du på resultater. Hvis noen mener det er lurt å gjøre noe med meg som hovedtrener, skal jeg ikke stå i veien for det, sier Ranheim-treneren.

- I stand til å snu det

Han så et Ranheim-lag i nøyaktig samme periode i fjor sanke trepoenger etter trepoenger på stø kurs mot opprykkstrid etter en fantastisk vårsesong som kulminerte med cupbragden på Lerkendal mot Rosenborg. Men etter en forferdelig høstsesong der Ranheim tapte fire av fem siste kampene, har trenden fortsatt inn i den nye sesongen.

— Det handler veldig mye om selvtillit. Det er stort sett den samme troppen som i fjor. Når man begynner å tvile mer enn man har troen, slår noe mekanismer inn som vi ikke klarer å beherske akkurat nå. Det er mitt ansvar. Det er jeg som må sørge for at spillerne har den selvtilliten og den flyten som skal være der, sier Nordsteien og fortsetter:

— Jeg har veldig troen på det vi holder på med og tror at jeg skal være i stand til å snu dette. Det klarer jeg selvfølgelig ikke alene, men sammen med spillergruppen.

Tenker annerledes

Da Adresseavisen tok opp trenerspørsmålet med styreleder Rune Venås under lanseringen av de nye stadionplanene i forrige uke, ville han ikke betingelsesløst frede treneren.

Men Venås hevdet Ranheim har en ulik tilnærming til toppfotball og organisasjonskultur enn konkurrentene som Nest-Sotra og Fredrikstad, som har foretatt et trenerskiftet etter resultater som ligner på Ranheims.

— Vi må komme oss gjennom dette sammen, og i dialog vurdere det som er best for klubben. I Ranheim vil det aldri være sånn at et styre sier opp noen på den måten, men det kan være at vi i felleskap kan finne andre måter å løse det på. Eventuelle endringer vil skje som en konsekvens av et gruppearbeid, sier han.

Den samme tanken deler Ranheim-kaptein Are Tronseth.

— Trenerspørsmålet er ikke det første vi tenker i Ranheim og jeg tror spillerne må se på hva man har bidratt med. Det har vært underprestering fra samtlige. Vi er et lag om dette, alle sammen. Samtlige må gå i seg selv og se seg i speilet, om hva man egentlig har bidratt med både på og utenfor banen, sier midtstopperen.

10 av 20

Som skal styre Ranheim-skuta vekk fra isfjellet. Til helgen venter bunnkollega Hønefoss til en kamp der man kan dra frem den tynnslitte klisjéen om "sekspoengskamp". Den kan vise seg helt avgjørende når regnskapet gjøres opp ved sesongslutt.

— Vi har sju poeng nå og trenger kanskje mellom 35 og 37 poeng for å holde oss. Det betyr at vi fort må vinne ti av de siste 20 kampene. Hønefoss-kampen blir knallviktig. De kommer til og med fra en seier, med den selvtilliten det gir. Det kommer viktige kamper utover her med muligheter for å ta poeng. Men da må vi fremstå som en bedre utgave av oss selv, sier Tronseth.