- Det er ikke unaturlig at det blir så store utskiftninger. Det har med økonomi å gjøre. Vi har måttet kvitte oss med spillere mot vår vilje, da blir det flere utskiftninger enn vi ønsker. Jeg skjønner at mange henger seg opp i det, men det er ikke slik at vi skifter ut spillere for moro skyld, sier Rekdal.

Se listen over alle spillerne inn og ut nederst i saken.

Han ledet VIF til seriegull i 2005. Da han gjorde comeback som trener i Oslo-klubben før 2013-sesongen, var målet å gjøre Vålerenga til en toppklubb igjen. Første året gikk med til å rydde opp i en overfylt stall og få spillerne opp på et fysisk nivå som gjorde at de tålte Rekdal-regimet.

Siden januar 2013 har Vålerenga-trener Kjetil Rekdal hentet, lånt og kvittet seg med i alt 71 spillere i jakten på et nytt storlag. På bildene er det spillere som har kommet og gått siden Rekdal overtok i januar 2013. Den aktuelle overgangen, enten det er kjøp, lån, utlån eller salg, er samlet under kalenderåret spilleren enten kom eller forsvant (noen la opp etter sesongen, andre var spilleklare fra f eks. 1. januar det aktuelle året). Én spiller som er kommet eller gått, er regnet én gang. Foto: Skjermdump Aftenposten

Må være tålmodige

Sesong to bar bud om at ting gikk i riktig retning. Men da ordet medalje kom på sommeren, sluknet flammen. Det samme i fjor, selv om laget reiste seg igjen på tampen.

Men Vålerenga er ustabile. Gode på sitt beste, da kan de gi Rosenborg, Molde, Odd og Strømsgodset kamp. På sitt dårligste blir det tap mot de antatte bunnlagene.

- Jeg føler vel egentlig ikke at vi nærmer oss et nytt gullag ennå. Vi har vært gjennom enorme nedskjæringer, og vi må være tålmodige. Det er lag rundt oss på tabellen som har betraktelig større ressurser, et annet lønnsnivå og større bredde i stallene sine når det gjelder kvalitet på sine beste spillere. For oss handler det om å utvikle unge spillere og holde en del etablerte spillere på et høyest mulig nivå, sier VIF-sjefen, som tror Vålerenga i år kan være en utfordrer til de fire som han regner som topplagene.

Et stykke bak de beste også i år

47-åringen med 83 landskamper for Norge, har hentet fem spillere før denne sesongen. Uten å bruke en krone. Det er sånn den anstrengte hverdagen på Valle er. Derfor har han jobbet med å utvikle treningskulturen, profesjonaliteten og miljøet. Det er et byggverk som reiser seg sakte, men sikkert.

Aftenposten tror det blir en sesong som i fjor. Fortsatt et stykke bak de aller beste. Skal Vålerenga ta nye steg, må for eksempel Moa på topp finne tilbake til gammel scoringsform. Han må også få med seg Deshorn Brown og Elías Már Ómarsson. I tillegg må Herman Stengel, Ghayas Zahid og Sander Berge fortsette sin utvikling og dra større lass, mens veteranene Daniel Fredheim Holm, Christian Grindheim og Kjetil Wæhler fortsatt må gå foran.

—  At vi skal kjempe om gull, er utopi. Vi har en veldig god stall, men vi er nok ikke i nærheten av å kunne konkurrere med de beste i løpet av en hel sesong. Vi kan henge godt med i perioder, men ikke over 30 kamper. Men vi er optimistiske og positive, hvis ikke hadde vi ikke orket å holde på med det, sier Rekdal.

-  Er det spillere her du skulle ønske du kunne beholdt hvis det ikke var for at økonomien tvang frem salg?

-  Ja, selvfølgelig. Å måtte selge Vidar Örn Kjartansson (25 seriemål i 2014, red.anm.), satte oss kraftig tilbake. Likevel hadde vi fremgang på flere områder i fjor. Men vi ønsker jo så klart å komme oss i posisjon hvor vi kan diktere salgsmarkedet slik vi vil. Rosenborg holdt igjen Søderlund og Selnæs i fjor, sikret seg seriegull og cupgull, det har ikke vi muligheten til. Vi blir nesten tvunget til å selge når det kommer bud. Og da må man starte på nytt hele tiden. Vi har nok av utfordringer sånn sett, sier VIF-treneren.

Vålerenga sliter med å få endene til å møtes. Håpet er at ny stadion skal generere høyere inntekter, som kan gi VIF et løft budsjettmessig. Som igjen kan føre til sportslig fremgang.

-  Hvis vi ikke får økt inntektsnivået vårt, kommer det til å være stor gjennomtrekk her. Jeg vil tippe en topplønn i Vålerenga er 30-35 prosent av en topplønn i Rosenborg. Da blir det til at de attraktive spillerne forsvinner hele veien.

-  Har de økonomiske utfordringene bremset den sportslige utviklingen?

-  Jeg vet ikke. Det er bortkastet energi å tenke på det. Men jo. Hadde vi beholdt Vidar én sesong til, er jeg overbevist om at han hadde scoret de nødvendige målene som hadde gitt oss 8-10 poeng som igjen hadde vært nok til en medalje.

Det blir det neppe i år. Aftenposten tror Vålerenga ender på 6. plass.

Analysen

Vålerenga bygger og bygger for å bli et topplag igjen. Gode borte i fjor, men ikke gode nok hjemme. Byttet ut begge keeperne før sesongen, begge skal holde solid elitenivå. Forsvarsfireren er bra når alle er skadefrie. Spennende midtbane med Stengel og Berge som Rekdal forventer mye av. Skadeutsatte Fredheim Holm, Lindkvist og Moa blir viktige fremover. Men det er mye ungt i stallen. Da vil det variere. For mye til å bli et stabilt topplag.

2016

INN

Anders Nedrebø

Marcus Sandberg

Aslak Falch

Jesper Arvidsson

Simen Juklerød

UT

Niklas Gunnarsson (lån)

Ivan Näsberg (lån)

Markus Nakkim (lån)

2015

INN

Jonatan Tollås

Deshorn Brown

Daniel Braaten

Moa

Kjetil Wæhler

Elías Már Ómarsson

Sascha Burchert

Sander Berge

Enar Jääger

Melker Hallberg

Robert Lundström

UT

Morten Berre

Andre Muri

Lars Hirschfeld

Michael Langer

Alexander Mathisen

Ruben Kristiansen

Sivert Heltne Nilsen

Vidar Örn Kjartansson

Otto Fredrikson

Moussa Nije

Nicolai Høgh

Riki Alba

Diego Calvo

2014

INN

Max Bjørsvik

Mattias Totland

Rasmus Lindkvist

Herman Stengel

UT

Gudmund Kongshavn

Giancarlo Gonzales

Joachim Thomassen

Ali Iqbal

Fitim Kastrati

Markus Brændsrød

Mathias Blårud

Fegor Ogude

Kristofer Hæstad

Sidoine Oussou

Monir Benmoussa

Chuma Anene

2013

INN

Daniel Fredheim Holm

Christian Grindheim

Jan Gunnar Solli

Mos

Jan Lecjaks

Joseph Baffo

UT

Marcel Wawrzynkiewicz

Øyvind Knutsen

Fredrik Stoor

Yssouf Koné

Abdurahim "Ibba" Laajab

Nicolai Næss

Andreas Nordvik

Aleksander Solli

Ahmed Suleiman

Benjamin Dahl Hagen

Kamer Qaka

Mohammed Fellah

Aaron Samuel

Bojan Zajic

Torgeir Børven

Akinsola Akinyemi

Shåresh Ahmadi