Svensk dopingjournalist advarer: – Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne.

– Han tar vi ikke på alvor, svarer langrennssjef Vidar Løfshus.

Publisert:

Ifølge Sunday Times har en tredjedel av medaljevinnerne i langrenn avlagt mistenkelige dopingprøver mellom 2001 og 2010. Bildet er fra et renn i Vancouver-OL i 2010. Bildet er kun brukt som illustrasjon, og vi har ingen indikasjoner om at noen av disse løperne har avlagt mistenkelige prøver. Foto: MICHAEL DALDER / X90041

SVT har presentert nye opplysninger om mulig doping i langrenn. Nå hevder dopingjournalisten Hasse Svens at Norges Skiforbund forsøker å tie det hele i hjel.

I helgen slo anklagene mot dopingjuks i langrennssporten ned som en bombe. Sveriges Television (SVT) har sammen med Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik jobbet med saken. Nesten en tredel av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 skal ha blodverdier som tyder på juks.

Svens jobbet med den såkalte «Blodracet»-dokumentaren i 2013. Den fikk sterk kritikk, men nå mener dopingjournalisten at man likevel hadde rett.

– Dette er en bekreftelse på at vi hadde rett, sier Svens til den svenske storavisen Expressen.

– Jeg tror for eksempel at få OL-medaljer på 1990-tallet ble tatt med ren mel i posen. Nesten alle medaljer ble tatt med hjelp av doping, hevder Svens.

Les også

Skiforbundet om nye dopingpåstander: – Alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys

Les også

«Hva om Maxim Vylegzjanin hadde vært norsk?»

Løfshus avfeier Svens

I den norske leiren er man svært kritiske til utspillene fra Svens.

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Han tar vi ikke på alvor, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NTB på langrennsstadion i Pyeongchang tirsdag.

– Vi jukser ikke i norsk langrenn, tilføyde han.

– Vi jukser ikke i norsk langrenn, er den klare beskjeden fra langrennssjef Vidar Løfshus. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Er det forstyrrende at dette kommer i opptakten til et OL?

– Det er aldri behagelig, men vi har på en måte blitt vant med det. Det kommer ofte sånt som dette inn mot et mesterskap, og det er vel mest for å gjøre seg interessant og skape oppmerksomhet, sa Løfshus.

Landslagstrener Tor Arne Hetland vil heller ikke bruke mye tid på dokumentaren som sendes på svensk TV onsdag.

– Vi har ikke sett dokumentaren. Vi får se den, så får vi se hva de har kokt sammen, sa han.

Tidligere sportssjef for langrenn i Norge, Åge Skinstad, var mandag svært kritisk til påstandene som nå fremsettes.

– Hvis det er SVT som er kilden, så har jeg problemer med å ta det seriøst, sa han til Bergens Tidende.

Åge Skinstad sa mandag at han «sliter med å ta det seriøst» om SVT er kilden bak beskyldningene. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Les også

Åge Skinstad slår tilbake mot påstandene om norsk doping

Propaganda som Nord-Korea

Sveriges tidligere storløper Anders Södergren har heller ikke veldig mye til overs for påstandene fra «Uppdrag granskning».

Svens mener Södergren er naiv.

– Det er få svensker som har høye blodverdier, så man kan ikke snakke om organisert svensk doping. Verdiene fra Norge tyder på organisert doping i forbundsregi, og i Russland er det statsdoping. I Sverige handler det mer om individer som har dopet seg, sier Svens.

Slik kommenterer Svens utspillet til Skinstad:

– I Norge har man gjort alt for å sverte oss. Norges Skiforbund kjører på med propaganda som man kan sammenligne med Nord-Korea. Men det kommer flere bevis. Siste ord er ikke sagt. Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-søvn, sier Svens.

– Snakker du om framtidige «Uppdrag granskning»-programmer?

– Jeg tenker … Jeg sier ikke mer. Det er bedre at jeg er taus. Men det kommer mer, sier Svens.

(©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Doping
  2. Langrenn