Det opplyser Norges Håndballforbund i en pressemelding.

Lian ble 71 år gammel, og sovnet stille inn etter lengre tids sykdom.

– Det er selvfølgelig veldig trist. Tor har hatt fantastisk betydning for både norsk og internasjonal håndball. Det er triste nyheter, sier nåværende generalsekretær i NHF Erik Langerud til NTB.

Viktig for håndballen

Lian var president i Norges Håndballforbund fra 1985 til 1999, og tok senere steget internasjonalt. Han var president i det Europeiske Håndballforbundet fra 2004 til 2012, og styremedlem i det internasjonale håndballforbundet. Lian har også hatt verv i Norges Idrettsforbund.

Han var en viktig del av at det norske kvinnelandslaget i håndball begynte å dominere internasjonalt.

— Norges Håndballforbund sender sine varmeste tanker til Tor Lians hustru Frøydis og den øvrige familie. Vi takker ham for alt han gjorde for vår idrett, skriver Håndballforbundet i pressemeldingen.

- Utrolig trist

Tidligere landslagstrener Marit Breivik sier Lian betydde veldig mye for hennes trenerkarriere.

— Jeg møtte ham første gang da han tidlig på 80-tallet hadde fått inn håndball som valgfag på Gauldal videregående skole. Jeg var landslagsspiller da, og han henta meg inn for å ha en time. Det var han som foreslo meg som Byåsen-trener i 1988, og det var han som ansatte meg som landslagstrener, sier Breivik til Adresseavisen.

Breiviks avdøde ektemann Niels Hertsberg jobbet tett sammen med Lian.

— De to gjorde mye for å utvikle håndballen i Norge. Dette var en tidlig bortgang, det er utrolig trist, spesielt med tanke på familien, sier Breivik.

- Strålende

— Tor var en av de som virkelig fikk fart på satsingen, og da kom også resultatene. Han gjorde en fantastisk innsats for norsk håndball, helt strålende, sier tidligere landslagstrener Sven Tore Jakobsen til Adresseavisen.

Han trekker frem Lians håndtering av media som en av hans sterkeste sider.

— For norsk håndball var han banebrytende og fantastisk flink til å få media interessert. Han så muligheter overalt. Jeg kondolerer så mye, og tankene går til hans familie, sier Jakobsen.