Landslagskaptein Brede Hangeland sier til Dagbladet mandag at spillerne ønsker seg en markering av hendelsene i Oslo og på Utøya under landskampen på Ullevaal stadion 10. august.

– Det er ikke lenge til den kampen, så vi må få til en markering i forbindelse med det. Jeg synes vi må gjøre det vi kan for å stille opp og vise vår støtte til de som er rammet, mener midtstopperen.

Mandag ble troppen til kampen tatt ut. Også landslagssjef Egil Olsen regner med at det blir en markering under kampen.

– Det regner jeg med at det blir. Det er andre i fotballforbundet som styrer og planlegger det, men det er jo naturlig at det blir en form for markering, sier landslagssjefen.

Landslagsledelsen valgte å avlyse den planlagte pressekonferansen i forbindelse med uttaket, fordi de ønsker å tone ned viktigheten av en landskamp i den situasjonen Norge nå er inne i.

– Det føles rart å skulle fokusere på et landslagsuttak nå. Men samtidig må livet gå videre. Vi håper fotballen kan være med på å være et pusterom i en vanskelig tid , forklarer Olsen.

Carew vraket

For første gang på lenge er John Carew vraket til en landskamp. Angriperen fikk lite spilletid for Aston Villa og Stoke sist sesong og virket å være et stykke unna sin beste form i EM-kvalifiseringskampen mot Portugal i juni. 31-åringen har fortsatt ikke funnet seg en ny klubb, noe som gjør at landslagsledelsen ikke gambler med å ta ham ut nå.

– Nei, det gir seg vel litt selv hvorfor John ikke er med. Han har trent på egen hånd, og vi har hatt bra kontakt med ham i sommer. Men i og med at han ikke har ny klubb nå, så er han ikke med i troppen nå , sier «Drillo», som tror ting ordner seg for Carew snart.

– Jeg vet at han har en ny klubb på gang, og han kan komme til å skrive under for dem snart. Men jeg kan ikke si mer om hvilken klubb det er snakk om.

Unggutta flyttet ned

I troppen er det få overraskelser ellers, og alle som er tatt ut, var også med i troppen til kampene mot Portugal og Litauen i juni. U21-landslaget skal møte Skottland dagen før, og både Håvard Nordtveit og Markus Henriksen, som var med i A-lagstroppen sist, er nå flyttet ned i den troppen.

– Vi kjører samme taktikk som vi har gjort tidligere, med at vi lar de spille for U-landslaget. Det er bedre at de spiller der enn at de sitter på benken for A-landslaget i en privatlandskamp , forklarer landslagssjefen.

Kampen mot tsjekkerne blir siste test før de to EM-kvalifiseringskampene mot Island og Danmark i starten av september.

– Dette blir en god sjanse for dem som spiller i utlandet til å vise seg fram. De er jo kommet i gang med sesongen før kampene i september, men dette blir fin trening for oss. Det er jo blitt sånn i fotballen nå at det er få landskamper, så vi skal bruke kampen godt, avslutter 69-åringen.

(©NTB)

Troppen:

Rune Almenning Jarstein — Viking

Espen Bugge Pettersen - Molde

Mohammed Abdellaoue - Hannover

Simen Brenne - ODD Grenland

Daniel Braaten - Toulouse

Vadim Demidov - Real Sociedad

Christian Grindheim - FC København

Brede Hangeland - Fulham

Henning Hauger - Hannover

Erik Huseklepp - Bari

Tom Høgli - Brugge

Ruben Yttergård Jenssen - Tromsø

Jonathan Parr - Crystal Palace

Morten Gamst Pedersen - Blackburn

Bjørn Helge Riise - Fulham

John Arne Riise - Fulham

Espen Ruud - Odense

Kjetil Wæhler - Aalborg