NY Bertil Valderhaug - KUN BRØDTEKST

ER DET noen som husker VM i 1982?

Den gangen Italia haltet seg så vidt videre etter uavgjorte og middelmådige kamper mot Polen, Peru og Kamerun.

Italienerne var et såret dyr som lå nede. De manglet en goalgetter på topp. Så reiste de seg, banket Brasil, Argentina, Polen og til slutt Vest-Tyskland.

Mye takket være Paolo Rossi. I innledningen hadde han målskrekk, men i løpet av de tre siste kampene dundret han inn seks mål og ble VMs målkonge.

I år kan noe av den samme historien gjenta seg. Denne gangen med en mye høyere, mye kraftigere og mye mer allsidig italiensk stjernespiss.

Notorisk måljeger

I sin første sesong for Bayern München noterte han seg for vanvittige 39 mål. At mannen som startet sin landslagskarriere med mål mot Norge i Palermo i 2004 vet hvor målet står, skulle det altså ikke være noen tvil om.

Selv om det sikkert var noen som begynte å lure utover i første omgang på Letzigrund her i Zurich.

Giganten fra Modena var et helt angrep alene de første 45 minuttene. Han skjøt med høyre, han skjøt med venstre, han brukte hodet, han prøvde med nesten alt.

Men han hadde ikke de berømte marginene på sin side.

Bortsett fra da det var som aller viktigst, da hele den fotballgale nasjonen trengte et mål for å roe mesterskapsnervene.

Høyt nivå

Nedtaket på bakromspasningen var av den kattemyke sorten. Forseringen i etterkant av samme høye klasse. Da Toni skulle til å knalle ballen i mål, ble han tatt ned bakfra av Eric Abidal.

Rødt kort til Abidal, straffe til Italia, scoring av Andrea Pirlo, og vips så hadde støvel-landet fått det ene målet de trengte for å snike seg videre i EM.

Alt de trengte var hjelp fra Nederland, som måtte unngå nederlag for Romania i Bern. Det fikk de, selv om de oransje stilte med B-laget.

På benken i Bern startet den vesle trollmannen Wesley Sneijder og åtte andre av den gjengen som har fått nederlenderne til å vekke liv i totalfotballen igjen. Bare Orlando Engelaar og Khalid Boulahrouz var igjen fra startoppstillingen mot Frankrike.

Liten rolle spilte det. Klaas Jan Huntelaar og Robin van Perise tok vare på den sjansen de fikk fra start. 2-0 til Nederland og bye-bye, Romania.

Lurt, van Basten?

Så spørs det hvor lurt det var av Marco van Basten og Nederland å ta poeng. De hadde jo vunnet puljen allerede, kunne tatt det piano mot rumenerne, tapt og sagt "arrivederci, Italia" og "Adieu, Les Bleus"

Nå kan de isteden risikere å møte et Italia med såret stolthet og altoppslukende revansjelyst i neste ukes semifinale i Basel — hvis både Nederland og Italia går videre fra kvartfinalen.

En såret fotballstorhet er som en såret ulv. Farlig.

Italias førsteomgang mot ynkelige Frankrike oste det storhet av. Etter pause slapp de imidlertid ti franskmenn inn i kampen igjen. Et klart svakhetstegn, selv om Daniele De Rossi banket inn 2-0 via Thierry Henrys fot midtveis.

Villa neste

Det mest bekymringsfulle var nok likevel at pitbullen Gennaro Gattuso og playmakeren Andrea Pirlo begge pådro seg sitt andre gule kort og må stå over lørdagens kvartfinale.

De blir ikke lette å erstatte når Fernando Torres og David Villa står på motsatt banehalvdel lørdag kveld.

Men Italia har Luca Toni i klar formstigning etter en tung start på mesterskapet.

Det betyr trøbbel for hvem som helst i dette mesterskapet.

ALT OM EM: