— Det er veldig variert standard på idrettsanleggene her i landet. Jeg blir ofte imponert over enkelte fylker, men i Oslo for eksempel er det en betydelig utfordring, sier generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Og han kan ha blitt hørt.

Nå foreslår regjeringen at det i 2015 skal gå 125 millioner kroner til klubbene i Idretts-Norge i kompensasjon for merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg. Det opprinnelige forslaget var 100 millioner kroner.

— Det er en stor innsats som legges ned i det ganske land. Derfor er dette noe vi har jobbet veldig mye med. Det er veldig positivt, sier Kulturminister Thorild Widvey om forslaget.

Håper på Oslo-opptur

Først i 2010 kom ordningen som gjorde at idrettslag kunne kompenseres for betalt merverdigavgift. I fjor var potten på 113 millioner. I år kan den blir på 125. — Det er penger som treffer idrettslagene lokalt. Det er behov for anlegg over hele landet, og man ser at etterslepet er på vei ned, sier Inge Andersen.

Han viste til hovedstaden som et sted med utfordring på anleggssiden. Med økende kompensasjon kan en offensiv bli en realitet.

— Byggeaktiviteten bør være større her i årene som kommer, sier generalsekretæren.

- Gir flotte signaler

Regjeringen jobber også med en ny ordning for tilbakebetalingen av momspenger, en ordning de mener vil gi større forutsigbarhet for klubbene. Da søknadsfristen for kompensasjon gikk ut 4. mai, var det kommet inn 452 søknader, tilsvarende 192 millioner kroner.

— Det er et svært hyggelig luksessproblem at idretten og idrettslag setter i gang så stor byggeaktivitet, sier Venstre-politikker Terje Breivik.

— Dette er en sum av mange faktorer som gjør at idrettslagene tør å gå i gang med store prosjekter. Det er flotte signaler for fremtiden, sier Inge Andersen.

Morten Stordalen i FrP hevder tilleggsbevilgningen av 25 millioner kroner viser hva hans parti ønsker for idretten.

— Det er et stort signal om at vi ønsker å fullfinansiere, ønsker idrett og anlegg over hele landet. Det er i tråd med det FrP har stått for. Vi sa nei til Oslo 2022, men ja til idrett og anlegg over hele landet, sier Stordalen.