OSLO 19580905 Internasjonalt friidrettsstevne på Bislett bød på ett av tidenes raskeste 1500 meter løp. Arne Hamarsland fra Gular løp seg inn i verdenseliten med et løp på 3.39.8 som var ny norsk og nordisk rekord. Han ble nr. 3 på distansen etter australske Elliot, som satte verdensrekord, og og Hallberg fra New Zealand. Her gratulerer løperkongen Audun Boysen (tv) Arne Hamarsland, og viser ham den nye rekorden på en stoppeklokke. Foto: NTB / Scanpix Foto: Scanpix

LONDON: OL-mester på 800 meter Vebjørn Rodal har aldri sett et dårligere nivå på 1500 meter enn det han ser nå om dagen.

— Jeg kan ikke huske å ha sett et så dårlig nivå på 1500 meter som det er nå. Jeg vil si nivået er sjeldent dårlig. Men slike nedgangsperioder pleier ikke vare lenge, så her har Henrik Ingebrigtsen en veldig stor mulighet til å være med på utviklingen og prege distansen framover, sier Vebjørn Rodal, som mener Ingebrigtsen allerede har gjort langt mer enn noen kan forvente.

— Å komme til OL-finalen er en helt fantastisk prestasjon. Han er bare 21 år. Men det er mange som er unge og på vei inn nå på 1500 meter. Det er viktig at han bruker prestasjonen fra OL konstruktivt i det videre arbeidet framover.

- Hva kan Ingebrigtsen prestere i en finale?

— Han er mentalt sterk og tøff i felt. Han må bare være offensiv og springe med selvtillit og tro at han kan klare det umulige. Etter at han snublet og holdt på å falle i semifinalen, var det utrolig sterkt å komme i gang igjen. Jeg er veldig imponert av det han har fått til, men vi kan ikke forvente at han hevder seg helt der oppe, sier Rodal.

Bislett-general Steinar Hoen tror vi kan forvente Ingebrigtsen inn et sted blant de fem til ti beste.

— Å komme til en OL-finale på 1500 meter er mye større enn å vinne EM-gull. En kanonprestasjon, sier Hoen.

Historisk sus

Det er historisk sus over finalen tirsdag kveld. Det er nemlig 52 år siden Norge sist hadde en løper i OL-finalen på 1500 meter. Det var i 1960 i Roma. Da løp bergenseren Arne Hamarsland fra Gular inn til 9. plass. Han var første nordmann under 3.40 på 1500 meter, og satt i 1958 norsk og nordisk rekord på 3.39,8. Nå sitter han spent hjemme og gleder seg til Henrik Ingebrigtsen skal ut og løpe finale tirsdag kveld.

— Da han kom til EM som ukjent person og slår igjennom og vinner, er det som du nesten ikke kan tro det. Jeg er veldig imponert over det han har prestert.

- Hva tror du om finalen?

— Vanskelig å si. Jeg tror ikke han får medalje. Nivået er veldig tøft, og det skal nok en del til for at han skal nå opp. Men jeg er redd for at 9. plassen min ryker, sier Hamarsland.

Han mener Ingebrigtsen har det som skal til av egenskaper for å bli en stabil toppløper.

— Han har utrolig mye av det som skal til for å komme framover. Å komme til en finale i et OL er ikke mange forunt. Det er ikke bare noe du får servert i hendene. Det ligger en tøff jobb bak det han har fått til, sier Hamarsland.