LILLEHAMMER: Under ungdoms-OL har Terje Lund, arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, fått ja fra skistyret og NRK. Første hoppuke blir i 2017. Det betyr at det første møte for å spikre en ny hoppukekomité starter allerede på Ullevaal mandag. Deretter kommer det til å gå slag i slag.

— Norsk hoppuke skal endelig vedtas på kongressen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) i Mexico i juni, men jeg er overbevist om at det går igjennom. Walter Hofer har selv vært en initiativtager, sier Lund.

Walter Hofer, renndirektør i FIS Foto: NTB Scanpix

Hofer er mektig direktør for hopp i FIS.

Hoppe etter Wirkola

Den tysk-østerrikske hoppuka, som debuterte på 1950-tallet, er godt etablert. Det er en publikums— og TV-suksess.

Skihopping i Norge i mars, med fire arrangørsteder og en drøy ukes oppmerksomhet, kan også bli et løft for sporten her i landet. Det blir seks renn over ni dager, fordelt slik: To i Holmenkollen den første helgen, deretter ett renn i Trondheim og Lillehammer i midtuken, før avslutning med to renn i Vikersund lørdag og søndag.

— Jeg sier ikke at det alltid blir slik, men siden planene for Holmenkollen 2017 allerede er lagt, er vi litt avhengig av det, sier Lund.

Verdenscupen fortsetter

Han vet at Lillehammer har hatt et innspill på at de frykter de kan miste verdenscup i langrenn, kombinert og hopp, men som Lund har svart.

— Det har vært elleve konkurranser i løpet av en langhelg og et tett program. Nå går de mannlige hopperne over i egen uke, men det betyr at vi kan løfte frem de kvinnelige hopperne. Det fortjener de.

Begeistring fra Lahti

Landslagstrener Alexander Stöckl, som er med landslagshopperne i Lahti, kommenterer det hele slik:

— Vi synes dette er veldig positivt. Det å få ei slik uke er spennende og noe som kan løfte interessen for hoppsporten både i Norge og internasjonalt. Dessuten betyr det at vi får renn i Vikersund hvert år, som hjelper arrangøren med drift av anlegget. Ikke minst betyr det sikrere inntekter for NSF, sier Stöckl, før han legger til:

— Våre utøvere liker å presentere seg på hjemmebane og logistikken blir enklere.

— Dette blir veldig spennende og moro, og veldig bra med tanke på å få flere høydepunkter gjennom sesongen, som er lang, sier Kenneth Gangnes.

Kan bli mye i Trondheim

KJEMPESTEMNING: Trønderne fylte Granåsen under verdenscuprennene i hopp og kombinert. Foto: Håvard Jensen

Etter det første oppstartmøte, skal en representant for alle de fire arrangørene få plass i organisasjonskomiteen. Lund er overbevist om at dette vil bli en suksess, og han vet at det jobbes godt allerede.— Jeg er spesielt imponert over Trondheim, som klarte å samle 16.000 tilskuere i det siste verdenscuprennet, men det jobbes godt over «hele fjøla». Dette vil bety mye for hoppinteressen her hjemme, og ikke minst for rekrutteringen til hoppsporten.

PS. På FIS-kongressen i Mexico skal det avgjøres om Trondheim skal få VM på ski.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: