Publikum skjønte fint lite under cupkampen mellom Ajax og Willem II i Nederland i midtuken.

Dommer Danny Makkelie ga først det gule kortet til Willems midtbanespiller Anouar Kali, som hadde sparket Ajax sin danske spiller Lasse Schöne. Sekunder senere ombestemte dommeren seg, og ga Kali det røde kortet i en kamp som Ajax til slutt vant 5-0. * Les også: Dommer dømte straffe til sin egen bror: — Forstår at det stilles spørsmål

I ettertid viste det seg at Kali fikk det røde kortet etter videodømming, som er under utprøving i nederlandsk fotball. Kali ble dermed historisk som den første spilleren som er blitt utvist etter videodømming.

Les også:

Seks TV-skjermer

Det var «videodommer» Pol van Boekel som tok den endelige avgjørelsen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han satt i en bil med seks TV-skjermer like utenfor Amsterdam Arena, der kampen ble spilt. Van Boekel så hendelsen flere ganger i reprise, før han tok kontakt med dommer Makkelie som på øret fikk beskjed om at sparkingen kvalifiserte til rødt kort. Makkelie svarte med å sende Kali av banen på stillingen 2-0.

Det er ventet at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 2018 vil ta stilling til om videodømming skal innføres i større skala – i hvert fall i de kampene der dette er teknisk mulig.

Dommerteamet benyttet seg også av videoteknologi da Frankrike slo Italia i en privatkamp i Bari forrige måned, men her grep ikke videodommeren inn.

Slik det er i dag er det kun dommerne som kan be om at hendelser studeres i reprise, ikke spillere eller trenere. Altså kan ikke en spiller som fikk rødt kort forlange at en videodommer ser nærmere på hendelsen.

Vil skape rettferdighet

Tanken bak videodømmingen er å kunne rette opp feilaktige avgjørelser rundt gule og røde kort, straffespark og scoringer. Det nederlandske fotballforbundet (KNVB) uttalte følgende denne uken, ifølge CNN:

«Var det virkelig straffespark? Skulle målet vært annullert for offside? Skulle det vært rødt kort i stedet for gult? For TV-seeren er det enkelt å dømme, basert på utallige repriser og vinkler. Dommeren har alltid vært nødt til å jobbe uten disse virkemidlene. Frem til nå».

I Nederland er det klubbene Ajax og Feyenoord som er plukket ut som prøvekaniner, ettersom disse stadionanleggene har infrastrukturen som gjør det mulig.