— Det er en fair løsning som jeg kan leve med. Programmet tillater ikke noe omspill om kongepokalen nå, sier Kelly, som kan ha blitt utsatt for den største brøleren i norsk golfhistorie.

Mens Kelly sto på driving rangen og varmet opp før siste runde i NM, fikk han beskjed om at han ikke var berettiget til å spille om kongepokalen. Fem minutter før start ble beskjeden bekreftet. Kelly oppfylte ikke kriteriene, mente turneringsledelsen, som ble ledet av Ruth-Anne Bjørnstad fra Losby.

I reglementet står det at deltagerne må være norske statsborgere og medlem av en norsk klubb, eller en utenlandsk klubb som er med i sitt nasjonale forbund. Kelly er medlem av London-klubben Wentworth, som er medlem av det engelske forbundet. Så hvorfor ble han disket? Spørsmålet ble tatt opp av redaktør Jan E. Espelid i golferen.no.

Det skjønte heller ikke NGF – før forbundet fikk tenkt seg om i fem uker.

MANGE HAR LEST DENNE SAKEN:

Skylder på administrasjonen

I en pressemelding fra NGF legges skylden for brøleren på administrasjonen.

«Kun de norske utøverne i turneringen kunne ble norgesmester, under forutsetning av at de er norsk statsborger med gyldig medlemskap i en norsk klubb, eller annet nasjonalt forbund.»

«Det er den siste delen av setningen som har skapt en uheldige situasjonen for NGF. Tillegget har kommet med i turneringsbestemmelsene uten at endringen er blitt er blitt godkjent i de rette instanser», skriver NGF.

Med andre ord var ikke turneringsledelsen oppmerksom på endringene, og den fritas derfor for alt ansvar. Generalsekretær Tor-Anders Hanssen uttaler at man er glad for å ha kommet til en løsning alle kan leve med.

Får 15.000 kroner, men ikke kongepokal

Den avsluttende NM-runden endte med at Kelly og Ole B. Ramsnes fikk lik score. Altså skulle de to ha gått ut i omspill om kongepokalen. Men den ble gitt til Ramsnes, ettersom Kelly var disket.

Idrettssjef Øyvind Rojahn og generalsekretær Tor-Anders Hanssen har prøvd å finne en løsning, og i et brev til Kelly skriver Rojahn at de på det sterkeste beklager at Kelly hverken fikk omspill eller ble trukket frem som norgesmester. Det retter de opp på følgende måte:

1. Kelly utropes til norgesmester på lik linje med Ramsnes og får navnet inngravert på vandrepokalen.

2. NGF informerer alle parter, turneringsleder, dommer, klubber og berørte spillere.

3. NGF distribuerer en pressemelding om saken.

4. NGF arrangerer en offisiell overlevering av gullmedaljen og NM-pokal (ikke kongepokal). Redaksjonen i Norsk Golf dekker saken. (De har ikke omtalt skandalen frem til nå. Red anm.) Andre medier får selvfølgelig også mulighet til å omtale saken.

5. Kelly får 15.000 kroner i kompensasjon dersom NGF mot formodning ikke greier å fremskaffe en ekstra kongepokal.

6. Kelly blir anmodet om ikke å lage bråk gjennom formuleringen: «Vi er enige om å legge saken bak oss. Det innebærer at vi ved forespørsler bekrefter de faktiske forhold, og at vi er fornøyd med at vi har funnet en løsning på saken.»

Håper på landslagsplass

— Jeg ville helst ha mottatt NM-medaljen i Norge, og jeg kunne selv ha tatt de kostnadene, men NGF vil gjøre det i England av praktiske årsaker, sier Kelly, som sier seg fornøyd med den totale løsningen.

— Jeg innser at det ikke er tid til å arrangere noe omspill om kongepokalen, men kanskje jeg skulle ha fått et bilde av meg sammen med den? sier mannen som har norsk mor og britisk far. Litt bitterhet er likevel å spore.

— De brukte 40 minutter på å ta den første avgjørelsen – en måned på den neste. Men mitt største ønske er å få tilbake plassen på Team Norway, sier Kelly, som forteller at han mistet plassen på grunn av det NGF mente var «udisiplinert oppførsel».

Men det var forsinkelse på grunn av magetrøbbel i Marokko. Ikke helt uvanlig der, hevder Jason Kelly.

Magetrøbbel ble avløst av hodepine. Hos NGF.

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener: