Fotball er ofte vidunderlig spennende og uforutsigbart. Men én ting irriterer meg mer enn noe annet når jeg ser kamp enten på stadion eller på TV:

Spillere som bevisst sparker eller kaster bort ballen for å hindre at motstanderlaget kommer i gang med sitt spill.

Roar Lyngøy er journalist i Bergens Tidende. Foto: Jan M. Lillebø

Dommerne er i sin fulle rett til å gi gult kort i slike situasjoner, men de siste årene har dette sklidd helt ut. Ballen går ut til kast, og hva skjer? Jo, ballen sparkes vekk, og i stedet for at spillet settes i gang kjapt må vi som seere sitte og se på at det går 10-20 sekunder på å hente den. Ofte er det frustrasjon som får spillerne til å gjøre dette, andre ganger er det rett og slett taktisk for at det andre laget ikke skal komme i gang. Da sier jeg: Opp med kortet, dommer!

Norges Fotballforbund har fått mye (fortjent) kritikk de siste ukene, men nå skal de få ros. I retningslinjene for 2016 er det nemlig et spesielt fokus på det NFF kaller usportslig opptreden.

Gult kort må påregnes i følgende tilfeller, skriver NFF:

  • Spillere som åpenbart protesterer mot avgjørelse ved ord eller handling

  • Gjentakende munnbruk og protester

  • Spillere som forsøker å lure dommer ved å filme

  • Spillere som forsøker å få dommer til å gi motstandere gule eller røde kort

  • Omringer dommer eller andre i dommerteamet

  • Spillere som oppsøker dommer fra distanse for å protestere

  • Spillere skal ikke røre ballen etter det er blåst!

  • Spillere som tar med ball eller sparker ball bort

  • Spillere som stiller seg opp foran ballen for å hindre rask igangsettelse

  • Spillere som søker opp frisparkstedet og stiller seg foran ballen

Bravo, NFF! Som seer er jeg ikke interessert i å se at ballen sparkes langt opp på tribunen etter at den har vært utenfor linjen.

– Det er ikke noe nytt i selve spillereglene, men foran 2016-sesongen har vi vektlagt enda sterkere dette med fair play og gode holdninger, sier fagsjef i NFF, den tidligere dommersjefen Rune Pedersen.

– Jo mer ballen er i spill, jo mer fornøyd er man som seer og tilskuer. Vi håper at vårt fokus skal bidra til mer positiv fotball i Norge, sier Pedersen.

Dommerne er faktisk bevisste på de nye reglene, det så vi senest i helgens serierunde. I kampen mellom Molde og Lillestrøm fredag fikk både Harmeet Singh og Simen Kind Mikalsen gult kort for å ha sparket bort ballen. Det samme skjedde i kampen mellom Aalesund og Brann: Edwin Gyasi og Peter Orry Larsen fikk begge gult for å ha sparket bort ballen etter at dommeren hadde blåst.

Så er det bare å håpe at dommerne greier å følge opp dette og ikke minst at de er konsekvente, slik at spillerne vet hva de har å forholde seg til.

GULT?: Stefan Johansen jubler etter å ha scoret Norges andre mål i privatlandskampen mot Finland på Ullevaal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Til slutt i kapittelet sitt om «usportslig opptreden» har NFF satt opp et punkt som allerede er latterliggjort av mange:«Ved scoring av mål er det kun spillere på forsvarende lag som kan hente ballen i mål. Dette for å hindre at det skal utvikle seg til dytting/masseansamling. Dommer er pålagt å legge til ekstra tid om forsvarende lag bruker unødvendig lang tid».

Dette høres kanskje ut som en dusteregel, men jeg tror kanskje det er greit. For å bruke et eksempel fra Rune Pedersen: Du husker kanskje hva som skjedde etter at Stefan Johansen hadde satt inn 2-0 mot Finland? Han hentet ballen i mål og plasserte den under trøyen. Ingen reagerte da, for dette var jo en betydningsløs privatkamp.

Men hva om dette hadde vært en kvalikkamp der Finland desperat trengte et mål i sluttminuttene? Skal da Johansen få drøye tid med ballen?

Nei, sier jeg. Opp med kortet, dommer!