I april i år ble Terje Valen (aktiv i partiet Rødt) og Ruth Grung (stortingspolitiker for Arbeiderpartiet) valgt inn i styret i Hordaland idrettskrets. Grung ble nestleder.

Både Valen og Grung er uttalte motstandere mot idrettens store prestisjeprosjekt: OL i Oslo.

— Jeg har flagget for lengst at jeg er imot OL, sier Valen.

Styreleder Johnsen føler han har den ryggdekningen han trenger for å føre OL-kampen videre, ettersom alle de fem delegatene fra Hordaland stemte for OL på idrettstinget i 2012. — Avgjørelsen er tatt. Slik er spillereglene. Men det kan selvsagt påvirke politikerne som nå skal ta stilling til statsgaranti, hva som blir sagt, sier Johnsen.

Statsgaranti

Som stortingspolitiker skal Grung være med og bestemme om regjeringen skal innvilge en statsgaranti for OL, som er nøkternt beregnet til 25 milliarder kroner. OL-motstanderen sier rett ut at hun heller vil prioritere å bruke penger på frafall blant barn og unge i skoleverket enn det hun karakteriserer som en rådyr fest på to-tre uker.

— Jeg tror Norge er mer tjent med å arrangere VM enn OL slik det er i dag. Vi har arrangert OL to ganger, og det kan godt gå på omgang mellom de nordiske landene. Jeg ser ikke at vi er tjent med å arrangere OL, sier Grung.

— Men hvis ikke vi arrangerer OL, går mesterskapet til ikke-demokratiske stater som Kasakhstan eller Kina. Bør vi ikke bruke vår posisjon til å påvirke OLs utvikling?

— Den internasjonale olympiske komité (IOK) må selv ta ansvar. Vi kan ikke bruke norske skattepenger på å drive voksenopplæring av IOK, sier Grung.

Vedtok ny OL-resolusjon

Det var i 2012 at idrettstinget i Norge vedtok med et overveldende flertall å gå for OL i Oslo i 2022. Grung og Valen ble valgt som styremedlemmer i Hordaland idrettskrets først i år.

Styret i idrettskretsen i Hordaland har dermed nå to medlemmer – deriblant en nestleder – som er uttalt motstander av OL.

— Spørsmålet om OL ble behandlet i 2012, før vi kom inn. Når det er gjort et vedtak, forholder vi oss til det. Slik er organisasjonslivet, sier Valen.

Senest 14. september var Hordaland idrettskrets' leder Helge Johnsen med på å vedta følgende resolusjon:

"Idrettskretsledermøtet viser til vedtaket på Idrettstinget i 2012 om å arbeide for å søke om OL og Paralympics til Norge i 2022. Kretsledermøtet støtter det arbeidet Idrettsstyret og administrasjon gjør for å fremme en OL/PL søknad, og som er i fullt samsvar med de vedtak idrettens organer har fattet. "

18 av 19 kretsledere stemte for resolusjonen på et møte i Drammen. Unntaket var lederen i Troms idrettskrets.

Har ryggdekning

— OL-vedtaket ble gjort før jeg kom inn i styret, og prosessen var avsluttet. De som valgte meg var kjent med mitt synspunkt, sier Grung. Hun ser ikke på det som problematisk å sitte i styret i idrettskretsen i Hordaland, selv om hun er mot OL.

— Jeg går ikke aktivt ut mot idrettens vedtak. Men som stortingsrepresentant argumenterer jeg mot OL. Jeg tror mange i idretten synes det er greit at folk har ulike syn.

Leder i idrettskretsen, Helge Johnsen, ser ikke noe problematisk med at Valen og Grung er mot OL.

— Dette har vi hatt en intern diskusjon på. Så lenge folk argumenterer saklig rundt OL, respekterer jeg det, sier Johnsen.