«Zika Outbreak Means It Is Now Time To Cancel Rio Olympics». Slik lyder tittelen på innlegget til Lee Igel og Arthur L. Caplan i siste nummer av Forbes. Årsaken er at unge kvinner ikke kan reise trygt til OL-byen.

Forurenset vann og bekymring rundt sikkerheten er én ting. Langt alvorligere er det moskitofremkalte zikaviruset. Ettersom Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt ut en internasjonal advarsel, mener de to professorene at det vil være uansvarlig å arrangere OL i Rio.

Hvem vil dra til Rio midt i et zikautbrudd? spør professorene – og svarer selv: — Ikke unge kvinner som kan bli gravide og risikere å føde et barn med en defekt, og heller ikke mannlige fans som er seksuelt aktive og kan risikere å overføre smitten til en partner.

Ingen panikk i Olympiatoppen

— Avlyse OL? Den var drøy, og den tanken har ikke vi tenkt i det hele tatt. Vi forbereder oss som før, sier lege Thomas Torgalsen hos Olympiatoppen. Han har en langt mer avslappet holdning til zikaviruset.

Syv spørsmål og svar om zikaviruset

— Vi tror det er en sammenheng mellom zikaviruset og mikrocephali, medfødt hjerneskade, og vi kommer til å gi råd til gravide kvinner. Dette har vi allerede diskutert i helseteamet. For dem som ikke er gravide er ikke zikaviruset farlig. Det er en mild influensa som ligner litt på dengue, gulfeber og chikungunya. En annen ting er at det kan ødelegge for prestasjonene under OL hos aktive som måtte få det, sier Torgalsen, som legger til at det også er kommet påstander om at zika også kan overføres gjennom sæd inntil seks-åtte uker etter smitte. Dette er ikke bekreftet.

Ingen vaksine før OL

Det er satt i gang forskning for å finne vaksine mot zika, men Torgalsen har ikke tro på at den vil være klar før OL begynner.

— Man må være trygg på en vaksine før den sendes ut. Med svineinfluensaen gikk det litt for kjapt, og man fikk problemer etterpå.

— Hvordan kan to amerikanske leger gå så hardt ut, mens Olympiatoppen er ubekymret?

— Vi følger også råd fra norske og brasilianske helsemyndigheter og lytter til WHO og IOC. Vi ønsker ikke bagatellisere, men ha et nøkternt forhold til problemet. Vi har fokus på å forebygge myggestikk. OL foregår når det er vinter i Rio. Da er det tørrere og kjøligere. Jeg tror myggplagen er på topp nå.

— Har dere fått henvendelser fra bekymrede utøvere?

— Nei, ingen.

Tenker på Brasils økonomi

Lee Igel og Arthur L. Caplan trekker også den brasilianske økonomien inn i bildet: «Zikaviruset er alvorlig, og det krever en koordinert aksjon fra regjering, helsemyndigheter og regionale myndigheter. Brasil blir blakke selv uten å ta med OL. Hva skal være den finansielle prioriteringen midt i en epedemi?»

Professorene skriver at de er klar over at det er utøvere som gjerne vil dra til Rio selv om zika er en trussel, men anbefaler at IOC stopper dem. Amerikanerne ber også om at andre involverte, inkludert mediene, setter trygghet foran økonomisk overskudd.

OL-arrangøren tar også zikautbruddet med ro. Kommunikasjonsdirektør Mario Andrada sa tidligere i uken at man regner med at zikaproblemet er avklart innen OL.