FALUN: — Jeg har hatt drit uflaks, sa han og smilte tappert.

- Kunne du ha gjort noen annerledes?

— Nei!

Martin Johnsrud var ikke til å misforstå da han møtte pressen i formiddag. Han kom inn med et smil, drakk Ali kaffe (den kurerer jo gruff) og sa at han var veldig usikker på formen foran søndagens femmil. Selvfølgelig er han utrygg.

Influensa-syk

En sår hals. Tett nese. Hodepine. Feber. Host og hark.

Alt dette kommer like ubeleilig for folk flest. For skiløpere er det den store skrekken. Spesielt når influensen herjer i kroppen når det passer som aller minst.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

For Martin Johnsrud Sundby kom sykdommen på verst tenkelig tidspunkt. Etter å ha følt seg tung, sliten og ute av slag en stund, noe som gjorde at han måtte endre litt på VM-planene, kviknet han til inn mot generalprøven i Östersund for 14 dager siden.Istedenfor å få en bekreftelse på at han var på rett vei igjen, kom verken i leddene. Så kom sykdommen. Til slutt endte VM-drømmen opp i sykesenga hjemme i Oslo.

Tøff kamp

Det er lett å synes synd på Martin. Han har vært verdens beste skiløper de siste årene. To ganger vinner av styrkeprøven Tour de Ski. Vinner av verdenscupen i fjor. Suveren leder av verdenscupen denne sesongen. Lugnet skistadion kunne ha blitt hans lekegrind, som den var under verdenscupavslutningen i fjor.

De siste dagene har han bare sett Mördarbakken fra TV’en hjemme. Det norske medaljerushet gleder og motiverer selvfølgelig, men:

Råkjøring i motbakke som ligner på Mördarbakken var fokusområde nummer én inn mot VM i Falun. Klart det svir da åvære sofasliter den første VM-uken.

For en mann som alle tidligere i vinter regnet som den største VM-favoritten av dem alle, må det ha vært en tøff kamp.

Utfordringen mellom ørene blir ikke mindre nå som han har rukket å komme tilbake akkurat i tide til den største kraftanstrengelsen av dem alle i VM: Femmila.

Mental oppkvikker

«Jeg vet at jeg er best trent av alle på startstrek!»

1150 årlige treningstimer gjorde ham sterk i troen. Denne mentale oppkvikkeren minnet Martin seg på da han var ute av slag tidligere i vinter. Den er litt verre å bruke nå som han har ligget rett ut. 30-åringen er sikker på at formutløsningen kommer, men han vet ikke når den såkalte superkompensasjonen dukker opp.

Midt under femmila her i Falun?

I Lahti neste helg?

Eller kanskje på hjemmebane i Kollen om 14 dager?

Det spørs om han etter så langt sykdomsfravær, og bare ei hardøkt på 14 dager, greier å ta opp kampen med Johan Olsson, Dario Cologna, Petter Northug og de andre.

Men en ting er sikkert, uansett hva svenske kommentatorer måtte mene etter Johan Olssons oppvisning her i Falun:

Martin Johnsrud Sundby er fortsatt verdens beste mannlige skiløper.

En ufrivillig timeout på verst tenkelig tidspunkt rokker ikke ved det.