Etter flere gode konkurranser på rad fikk Anders Fannemel lørdag endelig fullklaff i to omganger. Betalingen ble karrierens første verdenscupseier, ledelse sammenlagt, favorittstempel foran hoppuka og et imponert Hopp-Norge.

Det er resultatet av en telefonsamtale med landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen for ti år siden.

— Han spurte om det var noen vits i å skulle begynne å hoppe på ski som 13-åring. Jeg er veldig glad for at jeg sa ja til det, humrer en glad landslagssjef.

— Det var onkelen som ville han skulle prøve seg i hopp. Faren mente han burde bli skiskytter, forteller Bråthen videre om gutten fra Hornindal i Sogn og Fjordane - ikke akkurat Norges fremste skivugge.

Men likevel har Fannemel nå sikret seg stempelet som verdens beste skihopper for øyeblikket.

— Det var veldig gøy at han fikk den første seieren nå. Det er den første norske på en stund. Seieren var litt forventa også. Han har vært den beste hopperen på forvinteren, og det viser sammenlagtlista også. Han har vært stabil og hatt flest bestehopp. Nok et bevis på at om du klarer holde høyt nok nivå over tid, vinner du til slutt, konstaterer Clas Brede Bråthen.

Imponert Scheie

En av de som lot seg imponere av det som ble 23-åringens definitive gjennombrudd er Arne Scheie.

— Dette var veldig hyggelig og imponerende. Han var best i begge omganger, med lengst hopp i begge omganger. Nå fikk han betalt for at han har vært så jevn og veldig, veldig bra, sier Scheie.

Innimellom har Fannemel også tidligere sesonger vist at han kan hoppe på ski. Men så sent som i Holmenkollen sist mars klarte han ikke å kvalifisere seg til rennet. Nå er han plutselig verdens beste hopper for øyeblikket.

— Det er små marginer, og det med ikke å kvalifisere seg til renn kan skje den beste. Han begynte jo også sent med hopp, men han har tatt steg og har blitt vist tillit fra landslagsledelsen, som har satset på ham, sier Scheie.

Hoppuke-favoritt

Hoppentusiasten som i mange år var «lyden av hopp» på NRK gleder seg til å følge med i både hoppuka og VM senere i sesongen.

— Det ser veldig bra ut nå, slår han fast.

- Hva kan vi forvente i hoppuka?

— Den har vært vanskelig å forutse de siste årene. Men de jevne hopperne vil bestandig komme godt ut. Så Fannemel og (Anders) Bardal vil begge være i favorittsjiktet, mener Arne Scheie.

Landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen er enig med Scheie i at Anders Fannemel fortjener å bli nevnt blant favorittene.

— Hvis ikke Fannemel kan vinne hoppuka, er det ingen som kan det, konstaterer han.

- Hva er det han har gjort i løpet av sommeren for å få dette løftet?

— Svaret er kjedelig: Han har jobbet hardt, tålmodig og riktig. Løsningen er hardt, systematisk og målrettet arbeid over lang tid, sier Bråthen.

Sportssjefen gleder seg også over at resten av laget ser ut til å være på riktig vei, blant annet med Anders Bardal på sjetteplass og Rune Velta på 14. Det er ny konkurranse i Nizjnij Tagil i Russland søndag.