Oslo/Stavanger (aftenbladet): — Målet var å komme til finalen. Innerst inne hadde jeg en drøm om topp tre, men jeg er veldig overrasket at det ble seier. Det hadde jeg aldri trodd, sier Vilde Waksvik til Aftenbladet etter å ha vunnet de tre konkurransene hun stilte opp i under helgens NM i Oslo.

Det er ikke mer enn tre år siden Vilde Waksvik fra Sola drev idretter som de fleste andre. Hun var innom både fotball, håndball, turn og cheerleading før hun som 16-åring begynte å trene styrke. Først to-tre ganger i uken på helt ordinært vis, deretter økte hun til fire-fem økter som 17-åring.

Gjennom bevisst trening og kosthold kom også resultatene. I desember i fjor bestemte hun seg for delta i NM 2014. Hun fikk hjelp av en personlig trener til å sette opp et trenings- og matprogram.

Kylling og torsk

Det er nemlig ikke mye som kan overlates til tilfeldighetene dersom du ønsker å hevde deg i bikinikonkurransen i fitness-NM. Før frokost gjennomgår hun en treningsøkt som består av hurtig gange i 30-50 minutter. Formålet er å forbrenne fett.

Deretter venter frokosten: Seks eggehviter og havregryn tilfører kroppen det nødvendige av proteiner og karbohydrater.

Etter jobb er det ny trening. Lunsj og middag består som regel av kylling eller torsk med ris eller søtpoteter til. Brokkoli står også fast på menyen.

— Jeg har fulgt programmet til punkt og prikke. Kylling og søtpoteter er favoritten, sier Waksvik.

Når hun ser bilder av seg selv på scenen i konkurranser, hender det hun tenker "oj, er det slik jeg ser ut". Men Vilde Waksvik har sett kroppen endre seg og bli muskuløs over tid, derfor reagerer hun ikke særlig på hvordan den nå ser ut.

Livsstil

Hun kaller det en livsstil. En livsstil hvor du i perioder må forsake venner og blir oppslukt av treningen og fokuset på kosthold. Men også en livsstil som sørger for tunge dager. At hun blir sliten både fysisk og mentalt. Som nå. Og derfor har hun takket nei til å delta i nordisk og VM. Waksvik erkjenner at periodene rett før en konkurranse ikke er sunne.

— De verste dagene er periodene vi kaller "low days". Da trener vi hardt to ganger daglig og spiser bare litt torsk og brokkoli. Det gir et veldig underskudd på kalorier, forklarer hun.

Vilde Waksvik løfter pokalen som er beviset på at hun er NM-vinner i fitness. Foto: Jon A. Klasbu

— Er det mulig å se slik ut uten å bruke forbudte midler?- Ja, absolutt. Jeg har aldri brukt noe som helst og er 100 prosent ren. Det kan jeg garantere, svarer 19-åringen.

- Hvilke kommentarer får du fra andre?

— Bare positive. At det er beundringsverdig det jeg har oppnådd og at jeg er til inspirasjon for andre. Det er kjekt å høre, svarer Waksvik.

Hamburger og kake

Det er tilfredsstillelsen av mestring og nå et mål som driver Vilde Waksvik. Den SAS-ansatte på Sola flyplass vet at det er veldig få som klarer det hun selv har gjort. 19-åringen påpeker at hun også har lært mye om seg selv, mat og trening.

I NM handler konkurransene om å posere, viske muskler, utstråling og fysikk. Det er helheten som avgjør hvem dommerne kårer til vinneren. Kjæresten hennes, Alexander Farrag Ladsten, vant herreklassen under NM.

— Jeg feiret seieren med hamburger og kake, sier Vilde Waksvik og smiler.

PS: Også Stavanger-jenta Mette Stenslandfikk topplassering. Hun vant av NM Body Fitness senior 168+ og NM Overall winner av Body fitness.