Gjennom den nesten 30 år lange Alex Ferguson-æraen klarte Manchester United å holde budsjettet for spillerkjøp og -salg på et moderat nivå.

Riktignok satte Ferguson jevnlig overgangsrekorder, men han dro også inn tidvis store summer på salg av spillere, noe som sørget for at totalbruken ikke ble altfor stor.

DIREKTE 13.45: Burnley — Man Utd

Blant annet sørget verdensrekord-salget av Cristiano Ronaldo til Real Madrid for store inntekter.

Rekordsum

Men etter at Ferguson forlot sjefsstolen på Old Trafford, har pundene sittet løst. David Moyes brukte over en halv milliard på Fellaini og Mata for å videreføre arven etter Ferguson, uten at han lyktes med det.

Åpningen til Louis van Gaal har også vært mildt sagt moderat. Men også han har fått store penger til disposisjon. Tirsdag ble Ángel Di María Manchester United-spiller - til en ny rekordsum for en engelsk klubb.

Hele 60 millioner pund - 616 millioner norske kroner - ble brukt på argentineren.

Her er Uniteds handleliste det siste året:

  • Ángel Di María: 616 millioner kroner

  • Juan Mata: 380 millioner kroner

  • Luke Shaw: 308 millioner kroner

  • Ander Herrera: 298 millioner kroner

  • Marouane Fellaini: 287 milloner kroner

  • Marcos Rojo: 164 millioner kroner

TV 2s fotballekspert og kommentator Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

TV 2s fotballekspert Kasper Wikestad mener klubbens administrerende direktør Ed Woodward må ta på seg mye av skylden for de enorme summene.— David Gill (tidligere adm.dir, journ.anm) og Alex Ferguson var flinke til å få overgangene i orden tidlig, slik at de slapp å bli med på «kjøret» inn mot Deadline day, sier Wikestad til Aftenposten.

Sett fra utsiden, mener Wikestad at Woodward har gjort alt annet enn å imponere.

— Ed Woodward har ikke vist at han er rutinert i den jobben. Han betalte enormt mye for Fellaini og Mata. Hadde han bestemt seg for Fellaini én måned tidligere, kunne United fått ham mye billigere, sier han.

- Positiv Di María-effekt

Selv om Di María-prislappen på over 600 millioner er skyhøy, mener Wikestads TV 2-kollega, Øyvind Alsaker, at kjøpet er lurt.— Di María kan få litt samme funksjon som Özil i Arsenal. Det å signere en verdensstjerne, det har en positiv effekt. Nå synes jo jeg en midstopper og en midtbanespiller er mer prekært for United. Men vi får se hva som skjer. Det blir spennende, sier Alsaker.

Sky Sports presenterte i forrige uke statistikk over de seks klubbene som har gått mest i minus på overganger (inn og ut) de siste fem overgangsvinduene. Det vil si at tallene går tilbake til sommeren 2012. Da toppet Paris Saint-Germain (235 millioner pund) klart foran Manchester United (165), med Barcelona (155), Chelsea (137), Real Madrid (126) og Manchester City (107) på de neste plassene.

Med tirsdagens Di Maria-kjøp, gjorde United et kjempebyks mot toppen, og er nå bare 10 millioner pund bak PSG.

TV 2-Wikestad tror ikke United er ferdige med å «dra Visa-kortet».

— De virker ekstremt lite ferdighandlet, sier han og ler.

- Hvem tror du de henter?

— Det er veldig vanskelig å si. Det virker som om Daley Blind er på vei inn, og Vidal-ryktene vil ikke gi seg. Det er litt som forrige sommer. Fansen venter, venter og venter. Nå har det riktignok kommet et par inn, men de får jo dårligere og dårligere tid og da går prisene opp, sier TV 2-eksperten, og legger til:

— Det er ingen tvil om at troppen trenger en kjempeoverhaling, og det er mer omfattende enn hva man kan gjøre i løpet av ett overgangsvindu.

— En midtopper og sentral midtbanespiller er helt avgjørende å få inn, og det er nok noen som bør ut også.