Noen idrettskvinner er blitt bedre etter at de fikk barn. Norges beste mellomdistanseløper håper på samme effekt.

– Jeg føler meg sikker på at jeg skal sette nye personlige rekorder både på 800 og 1500 meter. Men det kan hende at det ikke blir før neste år.

Ingvill Måkestad Bovim møter oss med sønnen Ferdinand på armen. Blidgutten, som fyller ett år onsdag, har gjort Odda-jentas konkurransepause like meningsfylt som en morgenstund med Aftenposten.

På den siste treningsøkten før Ingvill skulle dra til OL i London røk akillessenen. Det ble tårer. Så ble planen om å få barn etter Rio-OL fremskutt. Da ble det ble smil og latter. Det sørger Ferdinand fortsatt for – selv om løperjenta ikke har sovet én hel natt siden gromgutten brøt målsnøret.

SKUFFELSEN: Ingvill Måkestad Bovim dro til London i 2012 med et syltynt håp om at akillesen skulle holde til en OL-start. Bildet forteller alt om utfallet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

I dag gjør hun comeback på norsk jord. Sentrumssprinten venter på henne med 800 meter.

– Men det blir ikke så lett å si hvor jeg står. På grunn av grusingen ved Slottsplassen er ikke løypa helt den samme som før. Det blir liitt mer oppover enn nedover, så tidene er ikke lenger sammenlignbare.

Mamma-effekten?

Ingrid Kristiansen leverte sine beste løp etter at hun var blitt mamma. Ingvill er også spent om frembringelsen av den nye verdensborgeren vil ha noe å si for det sportslige.

FERDINAND GIR NY GIV: Ingvill har kommet tilbake i god form. - fremgangen har vært betydelig større enn jeg hadde regnet med, sier trener Knut Jæger Hansen. Foto: Olav Olsen

– Når man går gravid, får man større blodvolum, men en del forsvinner jo under fødselen. Det skjer også noe med hormonene, men hva som nøyaktig skjer med tanke på toppidrett vet man ikke. Jeg ammer fortsatt. Det er ikke nødvendigvis gunstig for løpingen, filosoferer 32-åringen.

– Det som helt klart har vært gunstig er at fødselen har gjort at jeg har kunnet komme sakte tilbake etter akillesskaden. Man blir mer tålmodig.

– Og så får du et annet perspektiv på løpingen, skyter Hege Pedersen inn – daglig leder i BUL.

– Ja, særlig når jeg har hatt en økt på 10x400 meter og Ferdinand har drukket opp sportsdrikken min! skratter Ingvill,

Nye tider

Ingvill Måkestad Bovim løper med et steg så lett at om friidrett fortsatt hadde foregått på grusbaner, ville det ikke vært spor etter henne.

Det lette steget skal forhåpentlig bringe henne inn blant de seks beste på 1500 meter under EM i Zürich i august.

Det er først neste år mammaen tror det skal gå skikkelig fort.

– Jeg gir meg selv tid, så det ikke skal bli noe stress. Etter så lang pause trenger jeg noen løp med maks melkesyre, så kroppen blir vant til det igjen. Men hvis alt klaffer, kan det bli pers allerede i år.

Setter Ingvill pers på 800 meter, blir det ny norsk rekord. Gjør hun det på 1500 meter, kommer hun i verste fall bare nærmere Grete Waitz' norgesrekord på 4.00,55. Ingvill har 4.02,20 som pers. Før Grete døde så altfor tidlig ba hun Ingvill om å slå rekorden.

Under en treningsleir i Sør-Afrika i januar-februar løp hun på 4,13 midt i en hard treningsperiode.

Overrasket trener

Ingvill er ung som løper selv om hun er blitt 32 år. Fra hun var 18 til hun var 28 år gikk hun stort sett skadet. Kanskje er det mange ubrukte ressurser som gjør at hun så fort har fått opp farten igjen? Selv trener Knut Jæger Hansen er overrasket.

– Jeg hadde trodd dette skulle bli en mellomsesong, men fremgangen har vært betydelig større enn jeg hadde regnet med. Hun har også reagert positivt på de nye tingene vi har prøvd.

Hva er det?

– Den type trening som før var forbeholdt vår og sommer har vi også kunne drive på vinterstid. Det handler blant annet om intensitet. Vi har også fått gjort en del hopp og bakkeløp som vi før måtte være forsiktig med på grunn av den svake akillesen, sier Jæger Hansen.

Nå er han spent på sesongåpningen på bane på Bekkelaget søndag 11. mai. Der skal Ingvill løpe 600 eller 800 meter sammen med gutta. Deretter blir det 800 meter i åpningsstevnet på Bislett, 600 meter i Florø, 800 meter i Bislett Games, 800 og 1500 i E-cupen og 1500 i Paris 3. juli. Resten vurderes derfra.

Ferdinand var mest opptatt av duene i Spikersuppa.

Fakta:

Ingvill Måkestad Bovim

Født : 7. august 1981

Klubb: Bækkelaget. Tidligere Korlevoll og Gular.

Norsk rekord: 1.59,82 på 800 m.

Pers 1500 m: 4.02,20. Beste prestasjon: Nr. 6 i VM på 1500 m i Daegu 2011.