RØROS: Landslagssmøreren har ansvaret for skiene til Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen og Kristin Størmer Steira. Spesielt Tour de Ski-vinner Sundby knyttes det store forventninger til i VM i Falun som starter 18. februar.

– Det er bestandig ekstra artig med mesterskap, spesielt når det går i Falun som blir et lite Oslo (VM i 2011, journ.anm.) i miniatyr med mye folk og stemning. Det ser jeg virkelig fram til. Det er djevelsk mye jobb, men som regel er det artig å være norsk i mesterskap, sier Esben Tøllefsen til iTromsø.

Han er godt i gang med sin femte sesong som landslagssmører.

– Jeg har kontrakt ut denne sesongen. De ønsket at jeg skulle signere for fire nye år, men det var ikke aktuelt. Det ligger an til at dette blir mitt siste år med landslaget, sier Tøllefsen.

Prioriterer familien

– Det har med totalsituasjonen i forhold til familien å gjøre. Jeg har to gutter på seks og 11 år som blir større og er ivrig på ski. Det er litt kjedelig å ikke være med på det. Jeg trives utrolig godt med landslaget, men det blir nok med dette året, svarer Tøllefsen, som bor i Hamna.

TOPPLØPER: Esben Tøllefsen har ansvaret for skiene til Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby. Foto: Øyvind Sivertsen

Martin Johnsrud Sundby var ikke i slag og brøt tremila her på Røros lørdag. Tøllefsen tror at Tour de Ski-vinneren viser helt andre takter i Falun.– Jeg vil tro han gjør det. Han var ikke helt på hogget i dag og litt usikker på hvordan skiene var. Derfor tar vi en retest på det. Ski og form har en tendens til å henge sammen. Jeg tipper han reiser seg, sier Tøllefsen.

– Vil finne på noe lurt

– Har Norge noen nye produkter som vil overraske de andre nasjonene i VM?

– Den tiden da Norge hadde en veldig stor fordel på ski og utstyr er nok forbi. Det er ganske mange nasjoner som har minst like stort apparat og tilgang på de samme produktene, så det tviler jeg kommer til å skje, svarer Tøllefsen.

– Men vi er daglig på jakt etter å hente små marginer og gjøre lure ting. Jeg håper vi klarer å finne på noe lurt, legger han til.

I Sotsji i fjor slet smørerne lenge med å knekke koden.

– Klart man føler press, spesielt i mesterskap. Tour de Ski er også en tøff påkjenning med mange dager på rad, men mesterskap er spesielt Da kribler det ekstra, sier Esben Tøllefsen.