Skistad vant nemlig med knappest mulig margin da hun strakk ut foten kort tid før målstreken.

Det skilte bare ett tidel mellom Skistad og Lotta Udnes Weng, mens tvillingsøster Tiril Udnes Weng ble nummer tre.

Men for Skistad ble sprinten på Beitostølen en merkedag. Hun har ikke fått det til å stemme ordentlig siden gjennombruddssesongen 2018/2019.

Der de aller fleste husker hvordan hun imponerte under VM i Seefeld.

– Når man har vært så langt nede at det er tungt å gå opp trappen... Da er det stort når man klarer å komme tilbake og bli enda bedre enn man har vært, sier Skistad til VG.

TILBAKE PÅ VINNERSPORET: Kristine Stavås Skistad (t.v) var råsterk under sesongåpningen på Beitostølen. Her spurtslår hun Lotta Udnes Weng. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Alt handlet om «å kline til» i finalen mot en rekke landslagsløpere. Det klarte hun. Da er det ikke rart at hun var rørt kort tid etter målgang.

Perioden siden gjennombruddsåret betegner hun slik:

– Den har vært forferdelig. Jeg har blitt satt sykt på prøve. Jeg er ikke vant til å slite så mye. Det er stort å komme seg gjennom det. Det er bra av meg, sier Skistad.

Etter gjennombruddet i 2018 har Konnerud-løperen møtt mye motstand både i og utenfor sporet.

I fjor tok hun et oppgjør med rekruttlandslaget og satset heller lokalt i Team Konnerud. Det kan vise seg å ha vært et sjakktrekk.

På Beitostølen holdt det til sprintseier - og det på imponerende vis.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn kommenterte Skistads råsterke prestasjon slik:

– For et comeback! Hun var sett på som det største sprinttalentet i Norge ved siden av Maiken Caspersen Falla. Hun har vært ute i flere sesonger, men nå er hun tilbake. Det er gull verdt for norsk langrenn, utbrøt NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

«Ja, det var verdt det»

I målområdet ventet en stor klem fra trener Lage Sofienlund. Han har fulgt Skistad i en årrekke. Han var naturligvis strålende glad.

– Det var en sånn følelse av å unne et annet menneske det så vanvittig mye. At hun kommer hit og er bedre enn noen gang, mens hun har stått gjennom motgang og vanskelige tider, sier han.

FØLGER SKISTAD TETT: Trener Lage Sofienlund og smører Steffen Sandem, her etter rennet på Beitostølen. Foto: Mikal Aaserud, VG

Sofienlund utdyper hvorfor det ble så mye følelser.

– Det er noe med at når du har vært veldig god, motgangen begynner å komme, så kommer det en tvil om «klarer jeg å komme videre eller ikke. Kommer jeg hit og ikke lenger?».

Han forteller at Skistads kropp ikke har fungert som ønsker.

– Men man tror man gjør mye rett. Så kommer forløsningen. Da kommer følelsen av «ja, det var verdt det». All den innsatsen og motgangen og det å stå gjennom det, sier Sofienlund.

– Pissa på meg

Lotta Udnes Weng, som ble nummer to til slutt, hadde følgende kommentar om den tette duellen til slutt:

– Det er det verste å lede så lenge, men Kristine er rask og hun pissa på meg de siste meterne, sier Lotta Udnes Weng til VG.

Juniorverdensmester Maria Hartz Melling imponerte stort i sin kvartfinale, hvor hun vant heatet på overbevisende vis.

I finalen ble det hakket tøffere for junioren, som til slutt ble nummer fem.

På herresiden dominerte Even Northug store deler av dagen. I finalen var han overlegen på oppløpet, og fulgte dermed opp prologseieren og solide leveranser i kvart- og semifinalen.

VANT: Even Northug var overlegen på herresiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB

I finalen var han ustoppelig. Northug henviste Håvard Taugbøl til andreplassen, mens Sindre Bjørnstad Skar ble nummer tre.

Petter Northug var også til stede på Beitostølen. Han og lillebroren var ganske uenige om betydningen av seieren i den nasjonale åpningen.