Den polske rytteren satt i det opprinnelige bruddet og holdt unna opp til målgang på toppen av mektige Grand Colobmier på 1500 meters høyde.

– Dette er en enorm triumf for en skikkelig sliter, oppsummerte TV 2-kommentator Christian Paasche.

Michal Kwiatkowski er imidlertid ingen hvem-som-helst: 33-åringen har vunnet ritt som Milan-Sanremo, Amstel Gold race, Tirreno-Adriatico og VM for å nevne noe.

Fredagens triumf ruver likevel «helt der oppe». Få hadde trodd at Ineos-rytteren skulle holde unna ved bunnen av fjellet før målgang.

– Jeg hadde trolig de beste bena jeg har hatt noensinne i dag, sier Kwiatkowski etter målngang.

– Da vi stakk avgårde tidlig på etappen, så tenkte jeg at det bare var en gratisbillett til bunn av fjellet. Jeg trodde aldri at vi skulle slåss om etappeseieren, legger han til.

Stigningen opp til målstreken var på drøyt 17 kilometer, med et snitt på 7,1 prosent.

Pogacar-angrep

Der holdt sammenlagtfavorittene Tadej Pogacar (24) og Jonas Vingegaard (26) seg samlet til det gjensto noen få hundre meter.

Da reiste Pogacar seg og satte avgårde i full fart.

Se på den farta! utbrøt TV 2-ekspert Thor Hushovd.

– Det er helt ellevillt! istemte Christian Paasche.

Vingegaard ledet Tour de France med 17 sekunder på Pogacar før etappen fredag. I kveld har forspranget krympet til bare ni sekunder.

– Jeg er ikke frustrert eller skuffet i det hele tatt. For oss var det en god dag. Ærlig talt, denne etappen passer meg ikke i det hele tatt, så jeg er glad for at jeg holdt meg foran (i sammendraget), sier Vingegaard etter etappen.

Pogacar ble nummer tre, fire sekunder foran Vingegaard. I tillegg fikk sloveneren fire bonusekunder.

Fredagens «stunt» er et nytt signal om at Pogacar kanskje er i bedre form enn danske Vingegaard før den siste uken i Tour de France.

– Holdt igjen

Idet stigningen startet lå det 16 ryttere i front, nesten fire minutter foran sammenlagtfavorittene. Én av dem var den danske Uno-X-rytteren Anthon Charmig.

Han var som ventet sjanseløs da tempoet økte opp mot målgang.

UAE-rytterne rundt Tadej Pogacar tauet opp hele fjellet mot mål. Men det ble etter hvert stadig tydeligere at de ikke kjørte full gass. I front holdt nemlig Michał Kwiatkowski, som satt i det opprinnelige, unna.

KJØRTE HARDT: UAE-laget til Pogacar, her med norske Vegard Stake Laengen som nummer to fra venstre, ville gjøre etappen så hard som mulig før den avsluttende stigningen. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / NTB

– Det virker mer som at UAE bare kontrollerer det, sa Dag Otto Lauritzen med fire kilometer igjen.

– Det er det ingen tvil om. Det er bare å se på klokka og stilen til hjelperytterne til Pogacar. De holder igjen, konkluderte Thor Hushovd i kommentatorboksen til TV 2.

PS! Den australske spurteren Caleb Ewan (29), med fem etappeseire på CV-en sin, sto av Tour de France underveis på fredagens etappe.