Norges Fotballforbund varslet kort tid etter Normanns låneovergang fra Rostov til Dinamo Moskva at han ikke ville være aktuell for landskamper.

For en uke siden uttalte landslagssjefen at han var «overrasket» over Normanns valg av arbeidsgiver denne sesongen. Å spille for Dinamo Moskva i en tid der Russland har invadert og gått til krig mot Ukraina gjorde ham uaktuell for Norge-spill.

Men mandag var Solbakken langt mer tydelig da han presenterte troppen til landskampene mot Slovenia og Serbia.

– Det er et totalt uforståelig valg. Han fikk en klar hentydning på hva konsekvensene skulle bli før han tok den endelige avgjørelsen. Jeg synes det er tonedøvt av ham og de eventuelle rådgivere som står bak det her, sier Solbakken og fortsetter:

– Jeg har egentlig godt inntrykk av Normann personlig, men det her er skivebom som vanskelig kan være større, sier Solbakken til norsk presse mandag.

VG har kontaktet Mathias Normann, hans agent Imad El Hammichi og hans far og rådgiver Sten Normann for en kommentar. Ingen har besvart våre henvendelser.

Normann uttalte seg derimot i et intervju etter debuten for Dinamo Moskva hvor det ble 1–2-tap for Sotsji fredag. Han fikk ifølge det russiske nettstedet Championat spørsmål om at han ikke mer aktuell for landslagsspill etter overgangen.

– Ærlig talt, jeg kan ikke snakke om det. Jeg er fokusert på å spille for Dinamo, svarte Normann i en artikkel publisert i helgen.

– Selvfølgelig er det ikke den beste situasjonen, men all mitt fokus er her. Jeg er glad for å være i Dinamo og vil hjelpe laget. Jeg er motivert for å gjøre jobben min godt, er 26-åringen sitert på.

FÅR KRITIKK: Mathias Normann, her avbildet under en landslagssamling ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Da VG spurte Solbakken om han kunne garantere om han hadde gjort det samme (gjort en spiller uaktuell for landslagsspill) uansett posisjon og betydning for laget, så avbrøt Solbakken midt i spørsmålet.

– Det du egentlig spør om er om jeg hadde gjort det samme om Erling Braut Haaland hadde meldt overgang til Dinamo Moskva nå, så hadde han ikke vært med. For ja, det er helt riktig, sa Solbakken og la til garanti.

Normann spilte forrige sesong for Norwich, på utlån fra Rostov. Før 2022/23-sesongen var han ryktet til flere klubber og var nær en overgang til italienske Lecce.

Mandag forrige uke ble det meldt i russiske medier at han hadde gjennomført den medisinske testen i Dinamo Moskva, og at han dermed lånes fra Rostov og videre til hovedstadsklubben.

– Grunnen til at dette ble en fin løsning, er at jeg helst ikke ville gå tilbake til Rostov, som er nærmere grensen til Ukraina. Det er tryggere og en mye større klubb i Moskva, sa Normann til TV 2  forrige helg.

I samme intervju fortalte Normann at hvis det er «én ting jeg har i lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball».

I etterkant har overgangen høstet skarp kritikk, blant annet fra John Carews tidligere agent, Per A. Flod (71) som fnøs Normanns påstand om at han ikke vil blande sport og politikk.

– Jeg ville aldri medvirket i det. Det er i hvert fall sikkert. I den situasjonen vi er i nå, er det helt uforståelig. Karrieremessig er det nærmest selvmord, sa Flod til VG.

Dagligvarekjeden Kiwi har sammen med Tine besluttet å fjerne alle plakater med en reklamekampanje der fotballproffen Mathias Normann er frontfigur, melder Nettavisen mandag.

– Dette er kampanje som har vært planlagt lenge, og før nyheten om klubbytte ble kjent. Vi har nå besluttet å fjerne plakatene fra våre butikker, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Arvin til Nettavisen.