Norges Friidrettsforbund (NFIF) har varslet at Gjert Ingebrigtsen ikke får trenerakkreditering til kommende mesterskap. Han er trener for Narve Gilje Nordås som tok VM-bronse på 1500 meter og avgjørelsen har skapt reaksjoner.

Valget ble forklart med at NFIF vil skape trygge rammer for utøvere, noe de ikke ser som mulig av hensyn til familiekonflikten mellom pappa Gjert og løpersønnene Henrik, Filip og Jakob.

Henrik Ingebrigtsen har uttalt at de støtter avgjørelsen. Det gjør også Bjørge Stensbøl, som i helgen engasjerte flere idrettsnavn med et Facebook-innlegg.

«Det er vanskelig å argumentere mot det når det først må prioriteres og denne løperen er nominert til en kåring av beste utøver i Europa i år», skriver Stensbøl og sikter da til Jakob Ingebrigtsen.

TIDLIGERE TOPP: Bjørge Stensbøl ledet Olympiatoppen fra 1991 til 2004. Foto: Trond Solberg / VG

Han er kjent med VGs omtale, men ønsker ikke å utdype innlegget.

«Et viktig spørsmålet å stille seg her er: Hvor stor betydning har det når du først er i mesterskapet å ha treneren akkreditert i en løpsøvelse? På enkelte kan det høres ut som en skandale å ikke få akkreditert sin trener. Spør Vebjørn Rodal som vant OL-gull – uten å ha sin trener akkreditert!», skriver Stensbøl.

Til VM i Budapest hadde Norge 26 kvalifiserte utøvere, mens forbundet hadde 11 trenerakkrediteringer, samt noen personlige trenere i tillegg. Gjert Ingebrigtsen fikk heller ikke da akkreditering. Da slipper man ikke inn på visse deler av stadion eller oppvarmingsbanen.

Espen Tønnessen er professor ved Kristiania i treningsvitenskap, tidligere juniorlandslagstrener i friidrett og utholdenhetsansvarlig i Olympiatoppen.

Han mener det er viktigst for utøvere i tekniske øvelser å ha treneren akkreditert, mens betydningen er mindre i løping.

PROFESSOR: Espen Tønnessen. Han er professor ved Kristiania i treningsvitenskap, tidligere landslagstrener i friidrett og jobbet nesten 20 år i Olympiatoppen Foto: Magnar Kirknes / VG

– Om dette hadde vært veldig viktig for sluttresultatet, hadde trolig ikke Vebjørn Rodal vunnet OL-gull uten akkreditert trener. Det samme gjelder kanskje for Narve som tok VM-bronse uten at Gjert var akkreditert, sier Tønnessen til VG.

Han mener forbundets viktigste oppgave er å tilrettelegge for flest mulig av de beste utøverne i mesterskap, og at det skjer med et støtteapparat som «gir energi».

– Min opplevelse er at forbundet har et genuint ønske om at utøverne og norsk friidrett skal lykkes best mulig. Har derfor full tillit til at ledelsen i friidrettsforbundet har en helhetstanke i hodet, og etter nøye vurderinger har konkludert med at teamet fungerer best dersom Gjert ikke blir akkreditert, og en del av prestasjonsteamet, sier Tønnessen.

BRØDRE: Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Han har selv ikke vært med på mesterskap sammen med Gjert Ingebrigtsen, men er likevel klar på at det best å holde ham unna troppen.

– I min forskning har jeg intervjuet et titalls utholdenhetsutøvere som har vunnet medaljer i internasjonale mesterskap. Under mesterskap er det en ting som er viktig for dem, og det er at de er omgitt av personer som gir dem energi, og ikke tapper dem for energi, sier Tønnessen og fortsetter:

– Min erfaring tilsier at det er en fare for at det kan bli en trykket stemning på hotellet, i matsalen og på tribunen om Gjert hadde vært en del av landslaget. Ut fra tidligere erfaring tror jeg dette kunne påvirket Jakob sin konkurranseforberedelser negativt, men også påvirket andre utøveres forberedelser. På dette grunnlag opplever jeg det som en klok avgjørelse at Gjert ikke er en del av landslagsteamet, og at en heller finner andre løsninger som ivaretar Narves behov.

VG har vært i kontakt med Gjert Ingebrigtsen som ikke ønsker å kommentere uttalelsene til Stensbøl og Tønnessen.

MISTER TRENEREN: Narve Gilje Nordås får ikke med seg Gjert Ingebrigtsen på mesterskap av friidrettsforbundet i 2024. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I konflikten har Ingebrigtsen engasjert advokat John Christan Elden, mens friidrettsforbundet får juridisk hjelp fra Tore Lerheim.

Tønnessen påpeker at utøvere er de viktigste i mesterskap.

– Ved å la denne saken eskalere med advokat, kan der se ut som om at hovedfokuset blir på Gjert, og ikke på utøverne som mesterskapet er til for. Trenerne skal kunne være en støtte, og ikke hovedpersoner i mesterskapet, sier professoren.

ADVOKAT: John Christian Elden hjelper Gjert Ingebrigtsen. Foto: Frode Hansen / VG

Magne Lerø, sjefredaktør i Dagens Perspektiv som skriver om ledelse og arbeidsliv, mener i motsetning til Tønnessen at ledelsen i friidrett tar for stort hensyn til Ingebrigtsen. Han hadde nylig en kommentar med «Sportssjefen tråkker på Gjert Ingebrigtsen», men vil ikke utdype den i VG.

Lerø reagerer særlig på sportssjef Erlend Slokviks uttalelse til VG om at «det er blitt gitt uttrykk for at det skaper utrygghet å ha Gjert til stede.»

– Det er et slag under beltestedet å påstå offentlig at Gjert Ingebrigtsen skaper utrygghet, skrev Lerø.