– Jeg trives best i konkurranser og gleder meg til å være tilbake. Men det er viktig at jeg har noe der å gjøre, sier Sverre Lunde Pedersen til VG.

I februar i fjor ble han eneste skøyteløper som har vunnet to OL-gull på rad i lagtempo, fire år etter det første – og OL-bronsemedalje på 5000 meter i Pyeongchang. Inneværende sesong startet imidlertid i moll for Sverre Lunde Pedersen. Ingenting stemte da han i november gikk verdenscupen i Stavanger.

– Så mange dårlige løp tærer på etter en lang karriere. Å bli nummer 10 til 15 i B-gruppen, står i sterk kontrast til å være topp fem i A-gruppen – som jeg pleide å være, sier han.

Han besluttet derfor å droppe de neste tre før jul, samt sprint- og allround-EM i Vikingskipet 6.–8. januar.

Viaplay har senderettighetene til mesterskapet på Hamar.

I stedet har han brukt tiden på trenings- og familietur til Gran Canaria, og siden 27. desember et lignende opplegg 1145 meter over havets overflate i Sør-Tyrol.

I som regel solfylte og nedbørfattige Collalbo, der han vant sin første EM-allroundmedalje sammenlagt for fire år siden, skal han sammen med faren, tidligere landslagstrener Jarle Pedersen, være til søndag.

Det er også siste dag for sammenlagtmesterskapet ved Mjøsa.

– Ved å bryte opp får jeg ny stimuli. Det er viktig å ha hodet med seg og gjøre noe som kan få kroppen til å fungere, understreker Sverre Lunde Pedersen – 13 år etter at han OL-debuterte i Vancouver som «læregutt».

For drøyt halvannet år siden ble han ble hardt kvestet i en sykkelulykke. Hans kortsiktige mål å gå alle fire allrounddistansene i NM i Stavanger 20.–22. januar, bli tatt ut til neste verdenscup i Polen 10.–12. februar – og til distanse-VM i Heerenveen 2.–5. mars.

Sverre Lunde Pedersens langsiktige mål er VM i tyske Inzell neste år, fem år etter at han samme sted vant VM-gull på 5000 meter foran tidligere skøytekonge Sven Kramer og Patrick Roest (27), som i Sverre Lunde Pedersens øyne er favoritt til å vinne EM kommende helg.

Foran Peder Kongshaug (21) og Sander Eitrem (20)?

– De har gode muligheter til å ta medalje sammenlagt, mener han.

Etter OL i fjor tok ungguttene fjerde- og femteplass sammenlagt i VM på Hamar. Sveriges skøytefenomen Nils van der Poel (26), som har lagt opp, vant. Roest var ute av slag. Nederlenderen testet positivt for covid-19 dagen etter mesterskapets slutt.

Hallgeir Engebråten (23) testet positivt rett før, og fikk startnekt. Nordodølingen vant bronsemedaljen på 5000 meter i Beijing-OL bak van der Poel og Roest. Han er nominert til prisen «Årets gjennombrudd» foran Idrettsgallaen lørdag, men må stå over EM på grunn av lungetrøbbel.

Han er erstattet av Norges langdistansekomet Sigurd Henriksen (18).

Sverre Lunde Pedersen er overbevist om at Ragne Wiklund (22) vil kunne kjempe om allroundgullmedaljen sammenlagt, først og fremst i kamp mot Nederlands Antoinette Rijpma-de Jong (27). Wiklund var 60/100 fra å komme på pallen sammenlagt under VM forrige sesong.

Ps! Sverre Lunde Pedersen gikk ikke VM på hjemmebane i fjor, noen uker etter at han sammen med Peder Kongshaug og Hallgeir Engebråten vant lagtempogull i Beijing-OL.