The Guardian og BBC er blant mediene som melder om dødsfallet. Francis døde i sitt hjem i nærheten av Marbella i Spania mandag morgen.

– Dette kommer som et stort sjokk for oss alle. Vi er så triste. Han var en legendarisk fotballspiller, men også en ekstremt fin person, sier familien til Francis i en uttalelse gjengitt av BBC.

Fotball-England er nå i sorg etter dødsfallet.

– Det gjør meg svært trist å høre at Trevor Francis er gått bort. Han var en utrolig fotballspiller og en nydelig mann. Det var en nytelse å jobbe ved siden av ham, både på banen og på TV. Hvil i fred, Trevor, skriver BBC-profilen Gary Lineker.

Norske Åge Hareide (69), som for øyeblikket er landslagstrener for Island, delte garderobe med Francis i knappe to år da begge spilte for Manchester City i 1981 og 1982.

– Vi var gode kompiser, jeg og Trevor. Vi signerte faktisk for City på akkurat samme dag. Det er synd at han nå har gått bort, sier Hareide til VG.

– Han var en veldig fin gutt på alle mulige måter, og selvsagt en veldig god fotballspiller. Han var stille og rolig. Vi har også møttes etter spillerkarrieren i ulike sammenhenger, men ikke de siste årene grunnet pandemien som har gjort at jeg har vært lite i England.

SPILTE I ENGLAND: Før Åge Hareide ble trener, så var han selv spiller for klubber som Molde, Norwich og Manchester City. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Francis ble tidenes dyreste britiske fotballspiller da den legendariske Nottingham Forest-manageren Brian Clough la over én million pund på bordet for å sikre seg den daværende Birmingham City-spilleren.

Det var en rekord Francis var stolt av å ha ved sitt navn.

– På det tidspunktet skjønte jeg ikke betydningen av det. Jeg knuste overgangsrekorden. Jeg doblet den. Det var et magisk tall: Én million pund, sa Francis til The Guardian for noen år siden.

– Paris Saint-Germain brukte 200 millioner pund på Neymar, men jeg synes ikke det hadde den samme magiske appellen ved seg som én million pund. Føler jeg meg stolt over å være den første til én million pund? Absolutt, fortsatte han.

SOM MANAGER: Trevor Francis, her som Crystal Palace-sjef. Foto: IAN HODGSON / Reuters / NTB

Francis var med på å vinne Serievinnercupen med Nottingham Forest i 1978–79, da han ble matchvinner med 1–0 mot Malmö, og i 1979–80. Francis spilte også for Manchester City, Sampdoria, Atalanta, Rangers, Queens Park Rangers og Sheffield Wednesday. Han fikk 52 landskamper og scoret 12 mål for England.

Etter spillerkarrieren var han manager for Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday, Birmingham City og Crystal Palace.