Det kom frem da statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja stilte til pressekonferanse onsdag. Breddeidretten for voksne har vært stengt for kontakttrening og kamper siden 12. mars.

– Jeg må takke breddeidrettsfamilien som har stått i en krevende situasjon, men de har holdt ut. Breddeidretten for voksne kan gjenåpne for normal trening fra 12. oktober med utgangspunkt i idrettens egne prioriteringslister, sa Raja.

Fotball, basketball, judo og dans er blant idrettene som får starte opp igjen i den første fasen av gjenåpningen. Det er idretten selv som har valgt idrettene som ligger under de forskjellige fasene.

– Det er svært gledelig og en stor lettelse. Det har vært en krevende tålmodighetsprøve for alle, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Deler av breddefotballen starter opp igjen med normal trening 12. oktober. Foto: Terje Pedersen, NTB

Ikke kamper

For fotballens del betyr første fase at breddespillere i gatelag og tilrettelagt fotball, 2. divisjon, øvrig nivå kvinner og 4. nivå (herrer) om snaut to uker kan begynne å trene som normalt igjen. Dette blir også mulig for gatelag og tilrettelagt fotball.

Gjenåpningen gjelder i første omgang kun trening. Det er foreløpig ikke åpnet for kamper og konkurranser i breddeidretten for personer over 20 år.

– Vi håper at gjenåpningen av fase én nå kan bli en katalysator for at de resterende utøverne kan komme i gang raskest mulig, både med trening og konkurranser, sier Kjøll.

Årets sesong i breddefotballen i regi av Norges Fotballforbund (NFF) for spillere over 20 år er allerede avlyst. Det blir ingen seriekamper for 3. divisjon og nedover for menn og 2. divisjon og nedover for kvinner.

– Det må sies at når vi nå vil åpne opp for rundt 23.000 i breddeidrettsfamilien, kan det oppstå smitte. Derfor er det viktig at kommunene følger med og stenger ned dersom det blir lokale utbrudd, sa Raja.

Kommuneoverlegen i Stavanger: – Vi følger situasjonen nøye

– Det er for tidlig å si noe om hvordan åpningen blir 12. oktober i dag. Hvis situasjonen er akkurat som den er nå, så ville jeg anbefalt å vente med åpningen, sier kommuneoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune.

Det er ikke kommuneoverlegen som tar avgjørelsen, han gir anbefalinger og råd, avgjørelsen blir tatt i samråd med flere. Det blir også gjort i samarbeid med regionen. Situasjonen er sjelden veldig ulik i Sandnes, Sola og Randaberg, og Johannessen forklarer at det derfor er naturlig at de samarbeider og snakker om hva som må være på plass for å kontroll daglig.

Han sier at de har hatt god kontroll i Stavanger, og at dersom situasjonen var som i sommer ville det ikke vært noe problem å åpne for normal trening innen breddeidretten. Men på grunn av noen smittetilfeller med ukjent smittekilde den siste tiden følger de nå ekstra nøye med på situasjonen og hvordan den utvikler seg.

– Hvis vi får smittede personer med ukjent smittekilde daglig er det for tidlig å åpne for store kontaktpunkt. Da må vi vurdere blant annet å begrense kontakt og større forsamlinger til vi har fått tilbake kontollen og det ikke er særlig spredning, sier han og legger til at det er for tidlig å si noe om de har kontroll eller ikke.

– Det har bare vært noen få personer som er smittet med ukjent smittekilde. Dette blir helt sikkert et temå både resten av denne og neste uke. Den neste uken vil avgjøre mye, sier han.

Idrettspresident Berit Kjøll er både lettet og glad for onsdagens beskjed fra Abid Raja og regjeringen. Foto: Vidar Ruud, NTB

– Idretten tar ansvaret

Myndighetene har hensyntatt idrettens egen prioriteringsliste og kriterier for å sikre en gradvis og kontrollert gjenåpning av kontakttrening for voksne i breddeidretten.

– Fra idrettens side er vi beredt til å ta det ansvaret som nå pålegges oss, og som vi har gjort tidligere ved gjenåpningen av barne- og ungdomsidretten og toppidretten, sier Kjøll og fortsetter:

– Gjennom egne koronavettkurs, smittevernprotokoller og gode systemer for oppmøteregistrering ved idrettsarrangement, skal idretten fortsatt bidra til redusert smittespredning i samfunnet, uttaler idrettspresidenten.

Tid til forberedelser

Grunnen til at breddeidretten ikke åpnes umiddelbart, er for å gi kommunene tid til å forberede seg.

Barn og unge inntil 19 år har kunne drive breddeidrett siden 1. august.

Samtidig kom det onsdag frem at det åpnes for 600 personer på arrangementer utendørs. De siste månedene har grensen ligget på 200.