– Det er feil, sier Ole Erevik til VG.

TV 3s håndballekspert er på plass i Kolding og mente søndag at Ambros Martin måtte kastes ut av mesterskapet.

Alle deltakerne under EM i Danmark må forholde seg til en streng smittevernprotokoll. En av reglene er at lagene skal holde seg innenfor en rød sone, for å forhindre at de kan bli smittet fra utenforstående.

Lørdag gikk Russlands landslagssjef utenfor sperringene og håndhilste i tillegg på generalsekretæren i det russiske forbundet. Sistnevnte skal ha levert en negativ coronatest i forkant av situasjonen, men reglementet var i utgangspunktet klart:

Ifølge dansk TV 2 står det i EM-protokollen at personer som bryter reglementet, vil bli kastet ut uten forvarsel.

– Russland har sett reglementet som alle andre. Jeg vet ikke om de har lest det eller om de har forstått det annerledes, men de samme reglene bør gjelde for alle, sier Erevik.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) skriver imidlertid i en pressemelding at Russland, Tsjekkia, Serbia, Kroatia og Spania alle har blitt irettesatt for det som skal være første og siste gang etter EM-åpningen, men ingen straffes.

Punkt 11 i EHFs smittevernprotokoll for mesterskapet beskriver konsekvensen av regelbrudd. Der står det ingen ting om advarsler:

«Hvis man ikke overholder reglene i hygieneprotokollen, vil overtrederen bli fjernet fra mesterskapet etter en respektive avgjørelse med umiddelbar virkning.»

foto
BRØT SMITTEVERNET: Russland-sjef Ambros Martin. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

«Skandale»

TV 3-ekspert Ole Erevik har betegnet Martins oppførsel som en «skandale».

– Jeg er ikke overrasket og synes EHF burde tatt en annen «action» i denne saken, men jeg trodde ikke at de ville gjøre det, sier Erevik.

– Jeg kan ikke skjønne annet at Ambros Martín må sendes hjem. Jeg vet ikke hva EHF kommer frem til, men hvis ikke dette er brudd på reglene, så vet jeg ikke hva som er brudd på reglene, sa Erevik til VG søndag.

Han mente at Det europeiske håndballforbundet ikke hadde noe valg når en spiller eller trener brøt den røde sonen som skal beskytte mot coronasmitte. For Erevik hjalp det heller ikke at det var generalsekretær Denis Bogomolov i det russiske forbundet Martin var i kontakt med.

– Det er jo ikke formildende. Dette er hårreisende, mener Erevik med 184 landskamper for Norge og lang fartstid i internasjonal håndball.

Det er det europeiske håndballforbundet som «eier» EM. De har i denne saken ikke fulgt det den danske håndballpresidenten, Per Bertelsen, har blitt sitert på av dansk TV 2. Han garanterte hjemsendelse.

– Det er konsekvensen av det, hvis ikke man holder sig innenfor sin zone. Det er helt sikkert, at så blir man fratatt sin akkreditering, og spilleren blir sendt direkte hjem, sier Bertelsen som sitter i en fremtredende å posisjon i verdensomspennende IHF.

Ole Erevik er forvirret.

– Hvor går grensen for hva som gir hjemsendelse? Skal alle ha en sjanse hver? Hva skjer hvis Camilla Herrem får lyst på en cola og en sjokolade og går 200 meter ut av hotellet til bensinstasjonen, spør han.

Russland har vunnet lagets to første kamper og topper gruppe B. Mandag kveld møter de Sverige til match klokken 20.30. De to øvrige lagene i gruppen er Spania og Tsjekkia.

foto
KRITISK: Ole Erevik avbildet under håndball-EM for herrer i januar. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Nakstads dom

I dialog med VG forteller assisterende helsedirektør Espen Nakstad mandag hvordan han vurderer bruddet på smittevernet fra Russlands landslagssjef.

– Den største risikoen ved den type arrangementer er hvis det er folk som er syke eller smitteførende som ikke holder seg hjemme som drar for å delta på arrangementet. Det er uheldig. Hvis du da jobber innendørs over lang tid på et sted med mange mennesker, risikerer du å smitte en del. Selv om du holder avstand. Det er nok den største risikoen, sier Nakstad til VG, før han fortsetter:

– Om det glipper noen ganger, at folk er nærmere enn en meter, utgjør ikke det noen stor risiko hvis de ikke er smitteførende. Men det er en risiko med mange mennesker på innendørsarrangementer over lang tid. Så vi vil antakelig se noen smittetilfeller knyttet til slike arrangementer, ikke minst fordi det er ganske mye smitte i Danmark akkurat nå, men vi får håpe det går best mulig.

foto
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Nakstad uttaler seg om smitterisiko. Foto: Helge Mikalsen, VG