Ti år etter at Tommy Knarvik ble vår yngste englandsproff, skal han spille finale. Etter et fotballiv med noen oppturer og flere nedturer, er det tid for revansje.

— Utrolig fint år

— I Brann gikk det veldig opp og ned, det året i Sogndal var det mye frem og tilbake. Det er utrolig kjekt at pilen peker opp igjen nå, jeg har hatt et utrolig fint år, sier Tommy Knarvik.

Akkurat som ingen trodde på Sandefjord før sesongen, var det ikke mange som trodde på Tommy Knarvik heller. Tor Thodesen gjorde det. Treneren kjente Tommy fra tiden i Brann, og visste han hadde noe i seg.

— Det var et veiskille for meg, det var viktig å få fart på karrieren. . I perioder hvor det har gått tungt, har jeg tenkt for meg selv "har jeg det som skal til?". Før sesongen snakket jeg med Tor, agenten min (Stig Lillejord) og pappa. Jeg måtte svelge en del kameler, glemme det som hadde skjedd, ta tak i nakken og. . . det er godt å få en revansje.

Landslaget

Nå ser han fremover, kanskje mot landslaget.

— Å få være med i landslagstroppen, er et mål jeg har. Jeg føler jeg har noe å bidra med.

I 1996, rett etter at han hadde fylt 17 år, ble Tommy Knarvik Leeds-spiller. Klubben hadde sett ham i en guttelandskamp i Irland og var raskt ute med kontrakt. Ett år senere kom han og ble værende til sommeren 2000. — Det var en utrolig fin tid som jeg fikk veldig mye utbytte av, men skader gjorde at jeg møtte veggen, to operasjoner samme sesong ødela mye.

— Tenker du på hvor du kunne vært nå om du hadde fortsatt noen år til i Norge?

— Jeg tenkte en del på det for noen år tilbake. Jeg fikk mange negative tanker fra folk som mente jeg hadde det best her og som ikke ville jeg skulle dra. Men samtidig, hadde jeg ikke dratt så kunne jeg tenkt hva som hadde skjedd om jeg hadde tatt sjansen. Christer George har nok tenkt sånn. Han kunne dratt over med meg, men lot være.

Trivsel

Nå har han det fint, Tommy Knarvik. Det er stykke fra Anfield, Old Trafford og gamle Highbury, hvor han spilte med Leeds sitt rekruttlag. Eller fra A-lagskampen mot Portsmouth, den ene han fikk. Men han har fått det som han vil i Sandefjord. Kontrakten løper ut kommende sesong, men Tommy og klubben skal snakke sammen. Flere andre klubber er interesserte, men hvem vet.

— Å vinne er viktig, noe jeg faktisk kan allerede denne helgen, men for meg er trivsel minst like viktig. Jeg har en fin hverdag nå, jeg føler meg privilegert med trening fra ti til tolv og resten av dagen fri til å gjøre hva jeg vil.

— Mange tror vi (fotballspillere) er late, men det er ikke en vanlig jobb. Vi må prestere på høyt nivå hver gang, både på trening og i kamp. Vi skal være forbilder, og har press fra media, trenere, publikum. Det er unormalt i forhold til andre jobber, det er ikke mange som har det slik på kontoret. Jeg har hatt det slik siden jeg var 15-16 år, og er vant til presset. Du lærer av det du gjør feil.

— Hvilke feil har du gjort?

— Mange ting, særlig hvordan du takler pressen, hva du skal si og ikke si. Hvis du sier du ikke er fornøyd med å sitte på benken, så oppfatter folk deg som sutrete. Særlig i Bergen, der mener man at du skal være glad bare for å få være i Brann. Jeg vil alltid si hva jeg mener og hva jeg står for, men du lærer.

— Så du må rett og slett lyve litt?

— Jeg tror de fleste er ambisiøse og ærlige, og de sier stort sett hva de mener.

— "Vi tar én kamp av gangen", "vi tenker ikke på gull", "vi rykker ikke ned". Mener man det?

— Du må være mentalt forberedt på at du ikke skal rykke ned, og hvis du sier noe annet så kan det komme en tanke snikende om at du ikke klarer det. Én kamp av gangen er kanskje oppskrytt, men for vår del har det virkelig stemt. Vi har nesten ikke spilt en eneste dårlig kamp i år.

Vant med Brann

Det endte til slutt med niendeplass, bare målforskjellen skilte fra dagens cupfinalemotstander Fredrikstad på åttende.

— Det vil være en fantastisk sesong uansett, ingen forventet at dette skulle skje. Men vi vil selvfølgelig vinne, jeg fikk medalje da Brann vant i 2004, men den betyr ikke så mye når du sitter på tribunen. Og vinner vi, kan det bli europacup på oss neste år, hvem hadde trodd det? De fleste trodde vi ville ende med 15 poeng. Foran hver runde har jeg sett på sporten og de har sagt "nå taper Sandefjord. Nå får de ikke flere poeng, det er jeg sikker på."

— Det er godt å vise litt finger nå, å motbevise alle er ekstremt deilig. Egentlig er det en større prestasjon av oss å bli nummer ni enn det er av Rosenborg å vinne.