haltvik Foto: Vegard Eggen

Til tross for at Norge sikret seg kvartfinale i OL før siste gruppespillkamp, har ikke spill og resultater samsvart med forventningene som ble skapt før mesterskapet.

I VM i desember var laget suverent og vant ganske overlegent mot Frankrike (i finalen) og Spania (i semifinalen). Dette er lag som har slått Norge i gruppespillet i OL, og spesielt femmålstapet mot Spania søndag fikk mange til å tvile på favorittene.

Ikke som forventet

TV 2-ekspert Bent Svele hadde forventet stigning etter nederlaget for Frankrike i åpningskampen.

— At de begynner dårlig og taper med ett mål mot Frankrike er greit nok, men spillet har vært variabelt og jeg har ikke greid å se den voldsomme stigningen. Kampen mot Spania var en reell nedtur, sier Svele til Aftenbladet.

— I VM tapte de åpningskampen mot Tyskland, men så seg aldri tilbake. Det er de samme spillerne som er med i OL, sier eksperten, men peker på at enkelte av de beste spillerne ikke har vært like sikre i dette mesterskapet.

- Tidligere har det aldri vært spørsmål om hvem som skal stå i mål, men nå blir Katrine Lunde Haraldsen utfordret av Kari Aalvik Grimsbø. Andre, som Heidi Løke og Karoline Dyhre Breivang, har variert og var bedre i VM. Kanskje er det naturlig, de har spilt mange kamper i det siste.

Norge møter Brasil i kvartfinalen tirsdag.

- Hva tror du om veien videre?

— Jeg tror de kan reise seg, det er umulig å avskrive den gjengen. Thorir Hergeirsson (landslagssjef) må trykke på de rette knappene. Det kan bli tøft mot Brasil, som egentlig møter verst tenkelig motstander i Norge. Vi får se om de svever videre.

Lite energi

Monica Sandve tok OL-bronse i Sydney i 2000 og spilte 94 landskamper for Norge.

Hun mener det er noe energiløst over det norske laget.

- Jeg har ikke sett alle kampene, men fikk blant annet med meg kampen mot Spania. Jeg ble litt betenkt, det virket litt slapt og uten energi, sier hun.

Sandve savner ledertyper som Gro Hammerseng og Kjersti Grini fra tidligere utgaver av landslaget, selv om VM-gullet i fjor ble vunnet av de samme spillerne som er i OL.

- Det tar lang tid å bygge opp selvtillit, men kort tid å bryte ned igjen.

- Hvor bra kan det bli til slutt?

— Det kan holde til medalje, men da må de bli bedre. De er godt trente, men har litt å gå på mentalt. Og så må Thorir ta sin del av ansvaret, mener hun.

OL-BRONSE : Monica Sandve vet hva som skal til for å ta medalje i et OL. (Foto: Scanpix).

Fortsatt håp

Trine Haltvik er enig i at Norge kan ta medalje.

— Jeg sitter bare og tenker på at det skal løsne; at de skal finne nøkkelen. Tidligere har de vist at de er kjempegode, men nå er de litt usikre og blir enda mer bundet. De må slippe seg løs litt, mener trønderen, som har både sølv og bronse med håndballandslaget i OL.

- Det er så mange gode folk i støtteapparatet. Jeg tror de bruker dagen i dag (mandag) fornufting og at det blir seier mot Brasil. Da peker pila oppover og de får flyten.

I tidligere mesterskap har Norge hatt enkelte svake resultatet, men har vært ekstremt flinke til å reise seg.

— De har gjort det før, men det er litt skummelt å tenke for mye på det. Slike ting kommer ikke av seg selv. Sist (i VM) startet de dårlig, men framgangen kom ikke av seg selv, men at de jobbet sammen. De må ta enda mer tak nå, mener Haltvik, som mener det er feil å kritisere Thorir Hergeirsson.

— Alle har ansvar, men det er jentene som må ta tak og dette er en gjeng som innerst inne vet hva som må til.