SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

«JUNGS, WE LOVE YOU!».

Den engelske førstesidetittelen i Bild var en presis beskrivelse av hva det tyske folk følte etter at England ble rundspilt og ydmyket i åttendedelsfinalen sist søndag.

Nye og fremadstormende Tyskland, som lørdag skal opp mot Argentina i VM-kvartfinalen, blir trykket til sitt bryst i hjemlandet. Grunnlaget er lagt for at Tyskland vil være naturlige favoritter i EM 2012, VM 2014, EM 2016, VM 2018 — og kanskje også i EM 2020. Tyskland 2010, som ikke var nevnt blant de store før VM, har først og fremst to kjennemerker:

  • De er unge, av dem som startet mot England sist var ni spillere under 26 år. Årets tropp er den yngste tyske siden VM 1934.

  • 11 av trener Joachim Löws utvalgte i VM-troppen har foreldre eller besteforeldre som er født utenfor Tyskland.

Tøft valg

Selve symbolet på «nye Tyskland» heter Mesut Özil, pasningsgeniet og playmakeren som har hatt et lysende VM til nå.

Özil ble født i Gelsenkirchen 15. oktober 1988. Foreldrene ble født i Antalya og kom til Tyskland som barn.

Özil vokste opp som tysk muslim med tyrkiske røtter.

Statistikksenter Bundesliga:

Det lå i kortene at han ville velge å spille for Tyskland. Han representerte de aldersbestemte landslagene. Likevel lå tvilen der. Tyskland eller Tyrkia som A-lagsspiller?

— I min alder finnes det mange ungdommer som har foreldre som har sagt: «Om du skal spille for noe landslag, så er det der du har dine røtter».

Pappa Mustafa Özil fulgte opp:

— De første generasjonen innvandrere som kom til Tyskland ble tolerert, men følte seg likevel aldri hjemme. I dag er det ikke slik, men på 70-tallet var det for eksempel umulig for en tyrker å få en leilighet i et bedre område. Derfor må det også bes om forståelse for at enkelte foreldre ikke lar sønnen spille for Tyskland.

Høsten 2008: Tyrkias landslagssjef Fatih Terim inviterte Özil på landslagssamling. Og da unggutten var på treningsleir med Werder Bremen, ironisk nok i Tyrkia, sang lokalbefolkningen «Türkiye, Türkiye», hver gang fotballspilleren viste seg.

Samtidig var den politiske debatten i gang hjemme i Tyskland.

Det høyreekstreme partiet NDPs Klaus Beier kalte Özil for «plasttysker».

Tok affære

Ungguttens sjef i Bremen, Klaus Allofs, ringte det tyske forbundet og ba dem ta affære. Han mente det var en skam om de lot et slik talent glippe.

- Han vet at folk blir opprørt uansett hva han velger, derfor har jeg sagt at han må ta en beslutning som han selv er 100 prosent overbevist om , meldte landslagssjef Joachim Löw.

5. februar i fjor hadde Özil tatt den vanskelige avgjørelsen.

— Jeg har gjort et valg for Tyskland - ikke mot Tyrkia, sa han.

Sist søndag i Bloemfontein: Özil spiller frem en annen unggutt, 20 år gamle Thomas Müller, til 4-1-målet over England. Den offensive midtbanespilleren har vært en av Tysklands aller beste i dette mesterskapet.

Han ruver ikke i størrelse i kamp med langt høyere lagkamerater. Özil er ikke den første du legger merke til.

Men når du først ser ham er det ikke vanskelig å få øye på gleden. Smilet. Lettelsen over at han tok riktig valg i fjor vinter. For Özil hadde tenkt mye det siste året. Hadde han sveket landet der hans røtter kom fra? Hadde han gjort feil?

«Et ikon for alle»

I Tyrkia er det delte meninger og i går måtte den nye landslagssjefen Guus Hiddink dementere at han hadde kommet med en uttalelse om at Özil spiller under falskt pass.

Men i Tyskland er 21-åringen nå en av de mest populære idrettsmenn.

- Joachim Löws lag gjenspeiler Tyskland og vår nye generasjon. Fotball driver prosessen for integrering. Özil er et ikon for oss alle. Han ble født i Tyskland og sa ja til det tyske landslaget. Vi skal ikke ta for gitt at en ung gutt med bakgrunn fra Tyrkia gjør det. Valget han tok viser at han hadde den rette følelsen, «jeg ble født her, jeg vokste opp her og jeg føler meg velkommen her» , sa integreringsminister Maria Bohmer i sin hyllest etter at Tyskland hadde slått England.

Sammen med Thomas Müller (20), Jerome Boateng (21), Sami Khedira (23), Holger Badstuber (21) og er Özil symbolet på nye Tyskland, og var stammen i det tyske laget som i fjor vant U21-EM i oppvisningsstil. Mer erfarne karer som Bastian Schweinsteiger (25), Lukas Podolski (25), Per Mertesacker (25), Manuel Neuer (24) og Phillip Lahm (26) har også mange gode landslagsår foran seg.

Talentutvikling

De er et bevis på at Tyskland har jobbet godt på flere områder gjennom mange år. Ikke bare har de integrert spillere fra andre nasjoner, de tok også et oppgjør med egen talentutvikling.

Sommeren 2000 var krisen total etter at Tyskland hadde blitt slått ut av EM med null poeng i gruppespillet.

De måtte gjøre noe. Og gjorde det.

Tyskland sendte representanter Europa rundt for å lære talentutvikling av andre land. De ville ha nye ideer, inspirasjon og innflytelse utenfra, ikke bare lukke øynene for det som skjedde i resten av verden.

Nå har de fått utbetaling og Tyskland kan nyte godt av arbeidet gjennom mange år.

Kanskje noe å lære av for andre nasjoner. England, for eksempel?

FAKTA

Flerkulturelle Tyskland

11 av spillerne i VM-troppen har sitt opphav utenfor Tyskland:

Dennis Aogo (nigerianske foreldre), (født i Polen), Lukas Podolski (født i Polen), Sami Khedira (far fra Tunisia), Jerome Boateng (ghanesisk far), Cacau (født i Brasil), Mario Gómez (spansk far), Serdar Tasci (tyrkiske foreldre), Piotr Trochowski (født i Polen), Marko Marin (født i Bosnia).

FAKTARAMME

Unge Tyskland

Startelleveren i forrige kamp mot England: Manuel Neuer (24), Phillip Lahm (26), Per Mertesacker (25), Arne Friedrich (31), Jerome Boateng (21), Bastian Schweinsteiger (25), Sami Khedira (23), Thomas Müller (20), Mesut Özil (21), Lukas Podolski (25), Miroslav Klose (32).