DYRT INNKJØP: Radamel Falcao, toppscoreren fra Spania, er bare en av mange rådyre innkjøp i Monaco.
HJEMME: Her er relativt beskjedne Stade Louis II hvor Monaco spiller sine hjemmekamper. Det er plass til 18.500 tilskuere. Foto: KJETIL FLYGIND
RIKDOM: Monaco er mest kjent for lekegrind for de superrike. Det skjønner man når man ser havna i byen. Foto: NTB Scanpix

En styrtrik russer, en superagent og et prosjekt så ambisiøst at det savner sidestykke, gjør denne sommeren inntrykk på en måpende fotballverden.

Eier Dmitrj Rybolovlev, verdens 119. rikeste person ifølge Forbes, vil ikke la hverken skattekrav eller pengeregler komme i veien for sine spektakulære planer for fotballklubben AS Monaco.

Radamel Falcao, James Rodríguez og João Moutinho er alle blitt signert, for en total overgangssum på 130 millioner euro – 990 millioner kroner. Og med to og en halv igjen til sommerens overgangsvindu stenger, tyder lite på at klubben er ferdighandlet i denne omgang.

Flere ble overrasket allerede i fjor sommer, da stortalentet Lucas Ocampos ble lokket fra River Plate i Argentina. Men det er disse tre signeringene, og spesielt den av Falcao, som er det virkelige gjennombruddet for prosjektet ved den franske rivieraen.

Penger spiller selvsagt en avgjørende rolle, men blir for lettvint som den fulle forklaringen på hvorfor disse ettertraktede profilene skriver under for en nyopprykket Ligue 1-klubb.

— Utrolig ambisiøs

Monaco sjarmerte det europeiske fotballpublikummet da de tok seg helt til finalen i Champions League i 2004. Siden forsvant spillere og penger, og Monaco falt gradvis vekk fra fransktoppen. I desember 2011, da klubben slet i bunnen av Ligue 2 – 2. divisjon – tok Rybolovlev over to tredjedeler av eierskapet i klubben.

Rybolovlev hadde bygget opp sin formue i kjølvannet av privatiseringen etter Sovjetunionens fall på 1990-tallet. I 2008 kjøpte han et herskapshus fra Donald Trump for nesten 560 millioner kroner. Med bosted i fyrstedømmet Monaco bestemte han seg så for å løfte den lokale klubben til nye høyder.

- Rybolovlev er utrolig ambisiøs på Monacos vegne. Jeg har inntrykk av at han er veldig seriøs med å skape en prestisjeklubb som står i stil med det spektakulære stedet , poengterer TV 2-ekspert Lars Sivertsen, som har fulgt prosjektet tett, overfor aftenposten.no.

Fotballverden har sett flere tilsvarende prosjekter i løpet av de siste ti årene. I England har Chelsea og Manchester City nådd toppen med pengesterke eiere fra henholdsvis Russland og Abu Dhabi i ryggen. I Russland har Anzji Makhatsjkala greid å lokke til seg verdensstjerner med skyhøye lønninger. Og i Frankrike har Paris Saint-Germain, eid av medlemmer av den qatarske kongefamilien, vekket oppsikt langt utenfor landegrensene.

Sivertsen mener Monaco imidlertid skiller seg ut spesielt på ett område: Hurtigheten på fremgangen.

- Den største utfordringen for slike prosjekter er gjerne å få den første virkelige, store signeringen. Etter at den første er klar blir det enklere, for da blir det en signaleffekt. Dette har Monaco allerede oppnådd, sier eksperten.

På lag med superagenten

Én person har vært helt avgjørende for sommerens spillerkjøp: Jorge Mendes. Portugiseren er fotballens virkelige superagent, og har både Falcao, Rodríguez, Moutinho og Ricardo Carvalho som klienter. Hans agentselskap finansierte endog store deler av Falcaos overgang fra FC Porto til Atlético Madrid, og hadde kontrollen over en betydelig del av spillerens salgsrettigheter. Forholdet til Rybolovlev skal være svært godt.

- Mendes har vært veldig viktig, og helt sentral i å overbevise spillerne om at det lønner seg å komme til klubben, påpeker Sivertsen.

Da opprykket var sikret, var det krystallklar tale fra hovedtrener Claudio Ranieri.

- Nå er målet Champions League. Hvorfor skal vi ikke kunne klare det? Vi trenger et konkurransedyktig lag. Nå er tiden for å starte og bygge oss opp. Vi har store planer for fremtiden, sa italieneren.

Som vanlig stilles det spørsmål ved moralen om at en utenlandsk eier skal skru på pengekranen i en klubb. Forsvarere av Monaco fremhever imidlertid klubbens historie: Med syv seriemesterskap har klubben stolte tradisjoner.

- Bra for fransk fotball

Er klubbens storsatsing til den franske ligaens beste? Mange mener at en gigantduell mellom Monaco og PSG vil gi stor avkastning for ligaen som helhet, og at Monacos fremtreden er et etterlengtet motmiddel mot et suverent PSG. Eksponeringen for ligaen vil øke i takt med nye profilers ankomst.

Ligue 1 er nå på femteplass på UEFAs ligaranking.

- Fransk fotball vil nå for alvor starte og tette gapet til de beste, europeiske ligaene, sier Tor-Kristian Karlsen til CNN. Nordmannen var, frem til han i vinter måtte trekke seg av personlige grunner, administrerende direktør i Monaco.

Skattekrangel

Men Monaco møter motbør hjemme i Frankrike.

I mars presset klubbene frem et krav om at samtlige Ligue 1-klubber innen sommeren 2014 måtte være registrert i Frankrike. Dette er viktig fordi AS Monaco, gjennom å være registrert i Monaco, får store skattefordeler. Utenlandske spillere (med unntak av amerikanere) slipper helt unna skatt, noe som gir klubben et enormt konkurransefortrinn på lønninger.

Fordelen vil bli enda større tatt i betraktning at det i Frankrike jobbes for å innføre skattekrav på 75 prosent for arbeidstakere som tjener over 1 million euro i året.

Rybolovlev har ingen intensjoner om å oppfylle kravet fra fotballforbundet og ligaorganisasjonen. Konflikten er tilspisset. Både klubben og det franske fotballforbundet hevder at motparten kom med forslag om at Monaco i stedet kunne betale 200 millioner euro som kompensasjon. I et sjeldent intervju med L'Equipe gjentar Rybolovlev at han vil holde fast ved sitt standpunkt.

- Monaco har hatt en posisjon i fransk fotball som er veldig urettferdig, og det er det tidligere ikke blitt stilt spørsmål ved. Monaco burde måtte oppfylle de samme skattekravene som alle de andre klubbene i Ligue 1. Dette burde vært gjort for lenge siden, sier Philippe Auclair, fransk fotballskribent, til CNN.

Monaco setter hardt mot hardt, og tar rettslige skritt mot avgjørelsen.

— Det virker som Monaco går «all in». De kjøper verdensklassespillere som vil gi ligaen prestisje og oppmerksomhet, og spør om man virkelig er sikre på at man ikke ønsker dette. Det er også en mulighet for at de kan be om å spille i Serie A (i Italia). Jeg sier ikke at det er noen god løsning, men det kan være et mulig pressmiddel, vurderer Lars Sivertsen.

Spekulerer på kursendring

— Personlig mener jeg at Monaco er blitt behandlet skammelig av fotballmyndighetene. Det Monaco gjør, er til fordel for fransk fotball. Fransk fotball burde ønske denne investeringen velkommen. Den gjør ligaen sterkere, forbedrer konkurransesituasjonen og bringer med seg nødvendig, global eksponering, fastslår Tor-Kristian Karlsen.

Karlsen tror behandlingen fra franske fotballmyndigheter kan ha ledet til en kursendring for klubben. I stedet for å kjøpe franske spillere, og hjelpe med å bedre økonomien i andre franske klubber, har man i sommer utelukkende handlet utenlandsk talent. Det anerkjente fotballmagasinet France Football har også tatt opp dette temaet.

Sportsdirektør Vadim Vasiljev avviser påstandene.

— Vi er i kontakt med en rekke interessante, franske spillere. Vi vil bringe inn flere spillere fra Frankrike. Vi kjenner markedet godt. Men det er ikke enkelt. Noen klubber ønsker ikke å selge, mens andre tror at Monaco vil betale hva som helst. Det stemmer ikke – vi betaler kun markedspris, sier han til avisen Nice-Matin, ifølge The Guardian.

Uefas FFP-hinder

Rybolovlev beskrives som analytisk og grundig. 46-åringen vil gjøre det som skal til for å gjøre Monaco til en av de største klubbene i Fotball-Europa.

På veien dit er det imidlertid flere utfordringer enn franske skattekrav. Uefas regler om Financial Fair Play (FFP), som på sikt krever at klubber skal gå i balanse, vil måtte volde Monaco hodebry. Uefa kan fra sommeren 2014 i siste instans utestenge klubber fra sine turneringer.

Sannheten er at klubben i et kortidsperspektiv ikke har noen som helst mulighet til å oppfylle FFP-kravene. De enorme utgiftene på spillerkjøp og –lønninger, er ikke i nærheten av å dekkes av klubbens begrensede inntekter.

Klubbens stadion, Stade Louis II, har en kapasitet på 18 523 tilskuere. Monaco hadde foregående sesong et tilskuersnitt på 5 295, ifølge BBC. Det er mindre enn klubber som Shrewsbury og Port Vale. Monaco har denne sommeren allerede betalt seks ganger så mye bare i overgangssummer som de hadde i inntekter i 2011/12-sesongen, den siste sesongen det finnes tilgjengelige regnskap fra.

Inntektspotensialet vil riktignok øke med opprykk til Ligue 1 og oppmerksomheten rundt de nye signeringene. Men det er vanskelig å se for seg at omfanget vil være stort nok.

- Samtidig sa man det samme om Chelsea etter overtakelsen av Roman Abramovitsj. Men nå er de nær overskudd, og var faktisk blant klubbene som stemte for kostnadsreguleringer i Premier League. Det viser at det er mulig å bygge merkevare, påpeker Lars Sivertsen.

Vil skape eliteklubb

Rybolovlev skal ha en plan om å gjøre Monaco om til en eliteklubb, der man prøver å fylle klubbens hjemmekamper med glamour og stjernestatus lik den fyrstedømmet representerer.

- De prøver å skape et prestisjebrand, og få overklassen inn på tribunene, sier Sivertsen til aftenposten.no.

I fotballpodcastet Beyond The Pitch forteller den anerkjente fotballeksperten Gabriele Macotti at planen er å selge eksklusive, veldig luksuriøse plasser på deler av tribunen til svært høy pris.

— Det høres kanskje urealistisk ut, men de har i hvert fall en plan, fastslår Marcotti.

Det er ennå usikkert hvor modige Uefa tør å være nå når de nye, økonomiske reglene er i ferd med å fases inn i fotballen. Tas Monaco hardt, blir det vanskelig å se bort fra PSG, hvis tette forhold til Uefa-president Michel Platini har ført til en rekke spekulasjoner i franske medier. Reguleringene blir også utfordret i retten.

I Monaco fortsetter man uansett ufortrødent videre.

- Vårt mål er å utvikle et vakkert fotballag som spiller vakker fotball, oppsummerer sportsdirektør Vadim Vasilyev.