En hoppende glad John Arne Riise bidro med sin scoring til at Liverpool har et godt utgangspunkt foran returoppgjøret mot Bayer Leverkusen. (Foto: DIGITALSPORT)

10 minutter før pause ladet sunnmøringen sin følsomme venstrefot, skrudde ballen over Bayer Leverkusens mur og rett i nettmaskene. Nordmannen er kjent for sin venstreslegge, men har ikke laget frisparkmål på Anfield siden den berømte suseren mot Manchester United 4. november 2001. Det målet gjorde ham til et ikon blant Liverpool-fansen, og i går forlot han igjen banen med stor heltestatus blant de mest innbitte supporterne på The Kop. Sitt siste frisparkmål i en tellende kamp gjorde Riise på Ullevaal i EM-kvalifiseringskampen mot Bosnia-Hercegovina 16. oktober 2002. Liverpool vant tirsdag3-1 i det første møtet med Bayer Leverkusen i Champions Leagues åttendedelsfinaler. Med det har Merseyside-klubben en gylden sjanse til å revansjere det forsmedelige kvartfinaletapet mot samme lag nesten tre år tilbake i tid.

Keeperklovn

Utgangspunktet kunne likevel vært enda bedre. På stillingen 3-0 til Liverpool to minutter på overtid opptrådte keeper Jerzy Dudek som han har gjort ofte denne sesongen: Klønete og svært fomlete. Dermed kunne Franca redusere til 3-1, noe som gjør at tyskerne avanserer til kvartfinalen med 2-0 i returoppgjøret i Leverkusen.

Riise og hans lagkamerater i rødt ga tilhengerne på The Kop et tidlig håp i går. Før kvarteret var spilt ledet Liverpool 1-0. Steven Gerrard-erstatteren Igor Biscan dro seg forbi to motspillere, før han elegant tredde ballen gjennom Leverkusen-forsvaret og til godt plasserte Luis Garcia i fullt firsprang mot mål. Spanjolen lurte ballen mellom beina på Lerverkusen-målvakt Hans-Jörg Butt og i mål.

Hjemmelaget hadde et visst grep om kampen, men var svært nær ved å dumme seg ut rett før halvtimen. Høyreback Steve Finnan skulle heade ballen tilbake til keeper Dudek. I stedet gikk ballen rett i føttene på stjernespissen Dimitar Berbatov, som helt alene med keeper Dudek presterte å sette ballen 30 centimeter utenfor mål. Utligning der ville gjort veien til en eventuell kvartfinale betraktelig tyngre for Liverpool.

The Kop hadde sunget Riise-sangen opptil flere ganger, og ti minutter før pause fikk de svar: Nordmannen med det fryktede venstrebenet sørget for sitt første Champions League-mål denne sesongen. Fra hjørnet av 16-meteren skrudde han ballen over Leverkusen-muren — klint inne ved stolpen, og utagbart for Butt.

Nytt frisparkmål

Liverpool hadde stort sett kontroll på resten av kampen, der det i stor grad dreide seg om å unngå baklengsmål før returen. Riise spilte en god kamp på venstrebacken, og forlot Anfield til stående ovasjoner to minutter før slutt på stillingen 2-0. Rett etter fikk Liverpool et nytt frispark i god posisjon. Dietmar Hamann løftet ballen over muren og i mål bak sine landsmenn. På tribunen jublet suspenderte Steven Gerrard i sin svarte skinnjakke, og trodde at Liverpool i realiteten var videre etter det som fortonet seg som en drømmekveld. Men Gerrard må belage seg på å legge ned en solid dose arbeid også i Leverkusen. Tabbe-keeper Dudek slapp et enkelt skudd, og returen ble satt kontant i mål.