BARCELONA(Aftenposten.no): Lørdag spilles oppgjøret som alltid får Spania til å stoppe opp. Barcelona tar i mot Real Madrid til årets første ”el Clásico”. The Guardians La Liga korrespondent, har nettopp utgitt boken ”Fear and loathing in la Liga”, som forteller historien om klubbene, og det som har definert dem: rivaliseringen dem i mellom. Lørdagens kamp er 224. gang lagene barker sammen i en offisiell kamp, men Sid Lowe mener inngangen til denne kampen skiller seg ut.

— Denne sommeren var den første siden 2003 der begge klubber skiftet managere (journ. anm. Gerardo Martino i Barcelona og Carlo Ancelotti i Real Madrid). I tillegg har begge klubbene kjøpt nye superstjerner i Gareth Bale og Neymar. Derfor føles dette som starten på noe, og det som gjør denne kampen så spennende er at den kanskje kan gi oss en pekepinn på hvem som vil være best de neste årene, sier Lowe.

Les også:

- Det komplette rivaloppgjøret

La Liga-kjenneren er blant dem som mener at ”el Clásico” er verdens største rivaloppgjør.

— Real Madrid og Barcelona har alle ingrediensene som de andre rivaloppgjørene har. Celtic og Rangers har det politiske elementet, men de er ikke like store klubber. Manchester United og Liverpool er store klubber, men det er ikke det samme politiske elementet, sier Lowe.

— Real-Barca har alt. Symbolisme, interesse over hele verden, og at det skjer i et land som har vært gjennom borgerkrig, diktatur og overgang til et demokrati, fortsetter Lowe.

DIREKTE 18:

Vil nyansere

Frasen ”Mes que un club” står i gul skrift på en av langsidene på Barcelonas storstue Camp Nou. Tanken om Barcelona som mer enn en klubb skyldes primært katalansk nasjonalisme. Den katalanske forfatteren Manuel Vazquez Montalban definerte FC Barcelona som ”Katalonias ubevæpnede hær”. Mange Barcelona-supportere mener at Real Madrid ble favorisert under Franco-regimet. Sid Lowe ønsket å nyansere dette inntrykket i sin bok.

— Ideen om at Real Madrid er Francos klubb, og at Barcelona er frihetskjempere, må sees på mye mer forsiktig. I tillegg er det feil at borgerkrigen var en krig mellom Katalonia og Madrid. De kjempet på samme side, sier Lowe.

Han bruker to av klubbenes tidligere presidenter som eksempler.

— Det blir snakket mye om at Barcelona-presidenten Josep Suñol (journ. anm, 1898-1936) ble drept av Francos tropper, men mange glemmer at Real-presidenten Rafael Sanchez Guerra ble fengslet av regimet og tilbragte tre år i fengsel, sier Lowe.

- Synd å snakke om politikken

Real Madrid-legenden Jorge Valdano er blant dem som gjerne skulle sett at oppgjøret var mindre politisk.

— Det er synd å snakke så mye om politikken, når fotballen er så jævlig bra, sier Jorge Valdano i Sid Lowes ”Fear and Loathing in la Liga”.

Lowe mener selv det er umulig å se på rivaloppgjøret uten å ta hensyn til det politiske.

— Realiteten er at oppgjøret lever gjennom politikken. Den politiske betydningen gjør det også til en mye mer interessant historie, sier Lowe.

Advarer Barcelona

Historiens neste kapittel finner sted lørdag . Real Madrids noe rufsete seriestart gjør at de fleste holder serieleder Barcelona som favoritter hjemme på Camp Nou. Lowe tror imidlertid Barcelona nok en gang må kjempe hardt om de skal vinne.

— Barcelona spiller bedre for tiden, men jeg synes Barcelonas spillestil passer Real Madrid. De kan virkelig true Barcelona på kontringer, sier han.