Flere sentrale personer med tilknytning til FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) ble onsdag morgen arrestert i i Zurich og siktet for korrupsjon i en aksjon som amerikanske og sveitsiske myndigheter står bak.

Det amerikanske justisdepartementet bekrefter at det er snakk om disse nåværende eller tidligere FIFA-medlemmene:

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis og José Margulies.

USA ønsker de arresterte utlevert.

FIFA-toppene ble pågrepet på luksushotellet Baur au Lac i sveitsiske Zürich. Foto: Reuters

Siktet for å ha mottatt 1,1 milliardDe siktede er anklaget for å pengeutpressing, telefonavlytting, hvitvasking av penger og andre lovbrudd. Totalt skal de 14 siktede ha mottatt 150 millioner amerikanske dollar (1,1 milliarder norske kroner etter dagens kurs, journ.anm) i bestikkelser og i forbindelse med pengeutpressing, heter det i pressemeldingen fra Det amerikanske justisdepartementet.

I tillegg til politiaksjonen på luksushotellet Baur Au Lac, der FIFA-toppene bor i Zürich, har sveitsiske myndigheter også åpnet en kriminaletterforskning av tildelingen av VM i 2018 og VM 2022 etter mistanker om hvitvasking av penger.

Etterforskerne har beslagt elektronisk data og dokumenter ved FIFAs hovedkvarter i den sveitsiske byen.

FIFA avholdt klokken 11 en pressekonferanse i Zürich. Der gjorde organisasjonens kommunikasjonsdirektør Walter de Gregorio det klart og tydelig at det ikke er aktuelt å flytte de to mesterskapene.

sx3c52e0.jpg

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener det er positivt at FIFA-medlemmer, som angivelig har bidratt til korrupsjon, blir tatt.

Siem: – Avgjørende for FIFAs fremtid

– Det er avgjørende for FIFAs egen fremtid at de som er med på korrupsjon blir tatt ut av systemet. For man lever ikke med en synkende troverdighet, sier Kjetil Siem til Aftenposten.

Han ble ikke spesielt overrasket da nyheten om pågripelsene sprakk onsdag morgen.

– Det er på en måte ventet, for jeg har registrert at amerikanske myndigheter skal ha fått Chuck Blazer til å snakke (tidligere medlem av FIFAs eksekutive komité, journ.anm). Og at han skal ha hatt på seg lydopptaker i møter, og så videre. Så skurk nummer én, ble kronvitne nummer én, sier Kjetil Siem.

Organisasjonen som ledes av Sepp Blatter arrangerer presidentvalg senere denne uken. 79-åringen skal ikke være blant de mer enn ti siktede, men har vært etterforsket i saken.

— Jeg vet at det i USA er en etterforskning mot tidligere folk i min ledelse, men det berører ikke meg, fortalte Blatter til BBC for to uker sider.

FIFA-kongressen samles i forbindelse med nytt presidentvalg i organisasjonen. Blatter stiller til gjenvalg. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

Politiet stormet luksushotell

Ifølge Times' kilder skal de arresterte være siktet for utbredt korrupsjon de to siste tiårene. Dette involverer blant annet VM-søknader og kommersielle avtaler.

– Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått og hvordan det har vært en del av nesten alt FIFA har foretatt seg. Det ser ut til å ha fått grobunn i hele organisasjonen, og at det var deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt institusjonalisert, sier en kilde til New York Times.

Siktelsen mot tjenestemennene er et resultat av årelang FBI-etterforskning, melder CNN.

– Dette vil jo rokke FIFA-kongressen, men jeg regner med at de ikke-arresterte vil samles og bestemme seg for hva man skal gjøre, sier Kjetil Siem.

afp000882531.jpg Foto: Walter Bieri

FIFA-rapport med etterspillHelt siden Blatter ble valgt som president i 1998 har korrupsjonsanklager og kritikk rundt de demokratiske prosessene i FIFA hengt som en tung sky over organisasjonen med milliardomsetning. Styremedlemmer og fotballedere har gått av i skam.

I 2013 satte FIFAs etiske komité i gang sin egen granskning av VM-tildelingen til Russland og Qatar, men konkluderte før jul i fjor at det ikke hadde skjedd noe ulovlig.

Michael Garcia, mannen som etterforsket tildelingen av VM til Qatar og Russland, refset konklusjonene til FIFAs etiske komité. Han trakk seg da rapporten ble fremlagt.

— Prosessene med etterforskning og straff i FIFA foregår for det meste i det stille og det skjulte. Organisasjonen trenger ledelse som sender et budskap om at reglene gjelder for alle, uttalte Garcia