Bern, Sveits 20121011.Ruben Yttergård Jenssen på vei til fotballandslagets trening på Stade de Suisse i Bern torsdag kveld. Fredag møtes Norge og Sveits i VM-kvalifiseringskamp.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det var et reisetrøtt landslag i fotball som sent fredag kveld kom fram til Sør-Afrika for å starte forberedelsene til årets første landskamp.

Nesten et halvt døgn varte det siste flystrekket fra Amsterdam til Cape Town, og for noen var turen mye lenger enn som så.

– Dette har nesten vært Nordpolen til Sydpolen, sa Tromsø-spiller Ruben Yttergård Jenssen, som startet reisen på 69 grader nord og avsluttet den på 33 grader sør.

Om han ikke reiste 180 grader på globusen, var det iallfall over 100, og han krysset ekvator for første gang. Bare én gang har Norge spilt landskamp for menn enda lenger sør. Det var i Melbourne i 1997. ## — Stive og støle

– Vi er stive og støle nå, men vi har tre dager å ta oss inn på. Det blir spennende å se hvor godt vi greier det. De fleste kommer fra ferie og er ikke 100 prosent, og vi møter to gode lag som forbereder seg til afrikamesterskapet, sa Jenssen.

Norge greide å prestere på vinterturen til Thailand i fjor, iallfall i de to første av tre kamper. Denne gang er det bare to kamper, mot Sør-Afrika tirsdag og mot Zambia lørdag om en uke.

Tidsforskjellen til Sør-Afrika er bare en time, så den type akklimatisering blir ikke et problem, men reisen i seg selv var en påkjenning.

– Vi måtte opp i 4-tiden i dag, så jeg tror de fleste sov litt på flyet, sa Ruben Yttergård Jenssen.

19 mann

19 norske spillere er med til Cape Town, etter at det sjette forfallet i den opprinnelige 20-mannstroppen kom dagen før avreise. Tidligere er fem nye spillere hentet inn i troppen.

– Det ble noen forfall, og det var noe vi var litt redd for på denne tiden av året. Vi hadde en beredskapsliste med spillere som var varslet om at de kunne bli aktuelle, men til slutt trengte vi egentlig mer enn den, sa landslagstrener Ola By Rise.

Drillo-assistenten er klar over at det er dristig å avtale kamper mot så sterke lag med et ligalandslag bestående av spillere som er helt i starten av sesongoppkjøringen.

– Vi møter vertsnasjonen og tittelforsvareren i afrikamesterskapet, og begge har allerede vært på treningsleir foran mesterskapet, sa han.

Lørdag gjennomfører laget sin første av tre treninger før Sør-Afrika er motstander på VM-semifinalearenaen i Cape Town.

– Jeg håper vi vil være i god nok form da til at det blir en artig opplevelse, håper Ruben Yttergård Jenssen. (©NTB)