MOSKVA/OSLO: I 15 år har Roy Johansen vært landslagssjef i ishockey. Men det var først etter at han var med på «Mesternes mester» at han virkelig blir gjenkjent.

— Det var mye kjipere å trekke seg fra "Mesternes mester" enn jeg ga uttrykk for. Men jeg hadde ikke noe valg. Jeg kunne nesten ikke gå, sier 56-åringen når vi møter ham noen dager før VM starter i Russland.

Han er akkurat som spillerne: å konkurrere med smerte er helt greit. Man gir ikke opp før det er umulig å fortsette.

Knuste rekorden

Før han ga seg rakk Johansen å knuse den gamle rekorden i øvelsen "krampetrekning" der veltrente magemuskler virkelig kommer til sin rett. Egentrening er en stor del av hverdagen for ishockeytreneren.

(Saken fortsetter under bildet)

Roy Johansen (t.v.) og Petter Thoresen i 1997 da de var trenere i henholdsvis Vålerenga og Storhamar. Etter årets VM overtar Thoresen landslagsjobben etter Johansen. Foto: Erik Berglund

— Hadde du vunnet den konkurransen mot dagens landslagsspillere?- Nei, det tror jeg ikke. Men jeg hadde heller ikke blitt sist!

Gjennomslagskraften til det populære NRK-programmet har overrasket Johansen. På Manglerud-senteret, der vi sitter, kjenner alle ham uansett. Ishockey har alltid vært viktig på Manglerud. Men nå blir han gjenkjent mange andre steder også.

— Jeg fikk bare være med i fire programmer, men nå får jeg mange kommentarer om blant annet den mageøvelsen, sier han og smiler.

  • Roy Johansen har også hatt annet enn ishockey å tenke på den siste tiden:

Lengste kontrakt: to år!

Det har vært mye moro de 15 årene Johansen har ledet landslaget. Det tok riktignok fire mesterskap før han klarte å styre Norge opp til det øverste nivået, men siden har Norge vært i A-VM og kjempet seg til tre kvartfinaler.

Siste tur med gutta. Roy Johansen er på vei til VM i Mokva. Her på Gardermoen tidligere i uken. Foto: Dan P. Neegaard

— Jeg har aldri hatt mer enn toårskontrakter. Forhandlingene har aldri vært vanskelige, men to år er kort tid. Når det gjelder landslagsjobber er troen og håpet på resultater mye større enn realitetene. Da jeg overtok, var det ingen landslagstrenere som hadde sittet særlig lenge. Jeg mener kontinuitet er viktig, men den er ikke der når det gjelder ansettelsesforhold innen dretten. Det er veldig kortsiktig tenkning, slår han fast før han skynder seg å legge til at han bare har godt å si om ishockeyforbundet som arbeidsgiver.

Reagerte sterkt

Likevel reagerte han sterkt på måten hans avgang og annonseringen av arvtager Petter Thoresen ble gjort. I hui og hast ble det innkalt til en pressekonferanse han selv ikke kunne delta på.

— Ja, jeg mente at de kunne latt 15 års jobb skulle veie tyngre enn hensynet til Stavanger Oilers. Jeg kunne ikke skjønne den tankegangen. Jeg følte den merkelig etter så lang tid.

- Har du fått lønn som fortjent?

— Du får den lønna du klarer å forhandle deg frem til, og så får du være fornøyd med den.

«Billig» landslagstrener

Johansen vil ikke selv kommentere lønn, men han har ikke vært noen dyr landslagstrener. Etter det Aftenposten skjønner, har han tjent godt under en million i året.

— Jeg vet jeg kunne tjent mer i utlandet, men det er ikke bare penger som betyr noe. Det er mange andre hensyn å ta, som for eksempel familie. Dessuten har landslagstrenerjobben vært veldig fin. Jeg har fått muligheten til å ta kurs og oppdatere meg på andre områder. Jeg har hatt veldig stor frihet, understreker Johansen.

- Hva har vært de største høydepunktene?

— Det har vært så mange. Det var veldig stort da vi klarte OL-kvalifiseringen foran Vancouver i 2010. Den generasjonen jeg jobbet med hadde ikke vært i OL tidligere. I tillegg kvartfinalene i VM (tre stykker), seierne mot de store nasjonene som Sverige og Tsjekkia, 12-3 over Tyskland i 2012, og så har vi vunnet de avgjørende kampene om å unngå å rykke ned.

(Saken fortsetter under bildet)

Roy Johansen går for å være en veltrent 56-åring. Det fikk han også vist i Mesternes mester på NRK. Det gjorde ham mer kjent blant nordmenn flest enn 15 år som sje for hockeylandslaget. Foto: ØRN BORGEN

Vondt å vrake Myrvold — Og de verste nedturene?

— Det verste var da jeg måtte sette ned foten for Anders Myrvold foran OL i 2010 på grunn av problemene hans. Det var tøft på alle mulige måter. Jeg måtte ta hensyn til personen Myrvold som jeg hadde et kjempegodt forhold til. Han var en fantastisk spiller. Ga alt for laget. Han var den som kom først på campen, gikk foran på alle treninger og i kamper og var den som jublet mest når vi vant. Han var spilleren med stor S. Det var sårt å si til en spiller at han ikke fikk være med til OL i Vancouver når det forrige OL’et for Norge var i 1994. Jeg synes vi (Johansen og forbundets sportssjef Petter Salsten) håndterte det riktig. Nå har det heldigvis gått veldig bra for han siden, og det er jeg veldig glad for. Han er en veldig fin gutt.

  • Norges største hockeystjerne, Mats Zuccarello, ville gjerne være med på det siste VM med Roy Johansen:

Velger Vikingstad

Landslagssjefen ber først om å få slippe når vi vil at han skal plukke ut den beste spilleren han har hatt på landslaget. Det er en vanskelig jobb, men under press drar han frem noen navn og ender tilslutt på..... Tore Vikingstad!

— Jeg liker ikke å snakke om enkeltspillere slik, men den som var med og preget spillet i en lang periode var nok Tore Vikingstad. Når Patrick Thoresen har vært med og vært i form, har han vært helt outstanding. Mats Zuccarello har vært innom og vært fantastisk god. Det samme med Espen "Shampo" Knutsen som var med ett år. Anders Bastiansen har vært en bauta, Morten Ask og Tommy Jakobsen det samme. Og så må jeg jo nevne Jonas Holøs og Mathis Olimb, sier Johansen og vet at listen over gode og viktige spillere inneholder mange flere navn.

- Hva mener du selv har vært de viktigste suksessfaktorene?

— Fysisk trening og fokus på å være godt forberedt. Spillerne har vært flinke til å gjøre hverandre gode, og det er ikke min fortjeneste. De har sett verdien av det. Vi har et mer ekshibisjonistisk og egoistisk samfunn nå med mer penger til spillerne, men landslaget er blitt et lag. Og så har jeg hatt et fantastisk og stabilt team rundt meg.

- Hvor engstelig er du for at du skal avlevere et landslag som er på samme nivå som da du overtok?

— I år er det er en veldig reell mulighet. Sverige, Tsjekkia, Russland rykker ikke ned fra gruppen vår. Det gjør heller ikke Sveits. Danmark som kommer med flere NHL-spillere. De blir sterke. Latvia har et lag i KHL og er samspilte. De har vært i A-pulja i en mannsalder. Også Kasakhstan har et lag i KHL. De er i tillegg forsterket med tre canadiere som fikk kasakhstansk pass på rekordtid. Årets VM er virkelig en utfordring.

Vær sikker på én ting: De norske spillerne kommer til å gi alt for at Roy Johansen skal få den beste VM-avskjeden han kan få.

  • Sulten på mer stoff of ishockey? Her finner du mer om det norske hockeylandslaget og VM i Russland: