• Molde har kjøpt en aldrende islendingen med en imponerende merittliste. Molde-treneren er fornøyd:

Listen over fotballspillere med suksess og status i de store ligaene som har kommet til Norge er relativt kort.

Eidur Gudjohnsen blir medlem av en eksklusiv klubb. Fotballspillere med stjernestatus og en karriere utenom det vanlige som har valgt norsk fotball. Flere av dem ble nok nødt til å finne frem atlaset da de fikk tilbudet, og de aller fleste visste at de nok ikke hadde annet enn gammel storhet å tilby.

De er fotballstjernene som måtte glemme brølet fra titusener på tribunen og måtte ta til takke med spredt «heia» fra 1500 på Fosshaugane. De kom til Norge for å spille fotball. Selv for norske spillere med suksess i utlandet har det ikke vært en selvfølge å finne seg en klubb i Norge.

Norge er en fotballnasjon med få meritter og er ikke stedet de som er stjerner, eller en gang var stjerner, blir fristet av. Og når vi ser bort fra en periode mellom 2005 og 2010 var ikke spillerlønningene noe som lokket talent, gammelt eller ungt.

Dermed blir listen med store stjerner i norsk fotball kort. De aller fleste var langt opp i 30-årene da de valgte å komme til Norge. Og for mange av dem ble det lite suksess i norsk fotball.

Eidur Gudjohnsen, Island

Molde 2016

Det er for perioden i Chelsea og Barcelona Gudjohnsen (37) huskes best. Islendingen med ballkontroll av den sjeldne sorten og frekke avslutninger, tok ligagull med Chelsea. Han har vunnet Champions League og har meritter som overgår det meste noen andre fotballspillere som har spilt i en norsk eliteseriedrakt kan vise til. Etter at han forlot Barcelona har han levd et omflakkende fotballiv og spilte i fjor i den kinesiske ligaen.

  • Her er fotballekspert Lars Tjærnås sin vurdering av Eidur Gudjohnsen:

Tore André Flo, Norge

Vålerenga 2005-06, Sogndal 2011-12

I perioder ble han regnet som en av Europas beste angrepsspillere, og det er ingen som glemmer målet fra VM i 1998 mot Brasil. Han spilte 149

Tore André Flo kom to ganger tilbake til norsk fotball etter suksessen i utlandet. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

kamper for Chelsea før han ble solgt til Galsgow Rangers. Kom tilbake til Norge i 2005 som 32-åring og spilte 24 kamper for Vålerenga. Men utenlandsoppholdene var ikke over. Han dro tilbake til England og spilte fire-fem sesonger for Leeds og MK Dons før han returnerte til Sogndal som var hans første toppklubb i norsk fotball. Det ble 22 kamper for Sogndal før han la opp.

Paul Davis, England

Stabæk 1996

Aftenposten skrev om feilkjøpet Paul Davis i juli 1995. Den tidligere Arsaenal-stjerne fikk en kamp som innbytter for Stabæk. Foto: Aftenposten

London-gutten Paul Davies hadde en 15 år lang karriere bak seg i Arsenal da han dukket opp på Stabæk-treningen en dag i 1995. Han var ligamester og cupmester for Arsenal, men i Stabæk ble det ingen umiddelbar jubel for midtbanespilleren som hadde rukket å bli 34 år. Stabæk lå på tredje siste plass i serien og trengte forsterkninger. Noen i klubben ville ha ham, trener Lars Tjærnås var i tvil. Han spilte en kamp som reserve for Stabæk, mot Tromsø.

Ronny Johnsen, Norge

Vålerenga 2005-08

Ronny Johnsen hadde en strålende karrier bak seg i Manchester United og Aston Villa da han kom tilbake til Norge i 2005 som 35-åring. Han spilte 45 kamper for Vålerenga før det var slutt i 2008 som 39-åring.

Matias Almeyda, Argentina

Lyn, 2007

Kom til Lyn fra den argentinske klubben Quilmes som 34-åring. Før han hadde reist tilbake til Argentina, kunne han vise til en lang karriere i Europa og klubber som Inter, Parma, Lazio, Sevilla. Han hadde også 35 landskamper for det argentinske landslaget. Han kom aldri til å etablere seg på Lyn og fikk bare to kamper for klubben som da spilte i Eliteserien.

Trevor Morley, England

Brann1992-93 og 1995, Sogndal 1998

Trevor Morley var en spiller som hadde haugevis med erfaring fra engelsk toppfotball da han kom til Brann på lån flere sesonger på 90-tallet. Han

Trevor Morley spilte et par hundre kamper i Premier League for Manchester City og West Ham. Senere i karrieren ble det spill for Brann i Bergen. Foto: Bjørn Erik Larsen, NTB Scanpix

fikk bare et håndfull kamper for klubben i de sesongene han spilte for Brann. Han kom tilbake til Norge i 1998 og spilte 5 kamper for Sogndal. Han er i dag fotballekspert på TV 2s sendinger fra engelsk fotball.

Morten Gamst Pedersen, Norge

Rosenborg 2014-15, Tromsø 2016

Gamst Pedersen (35) ble solgt til Blackburn fra Tromsø som 22-åring og ble raskt en etablert spiller på laget. Spilte 288 kamper for Blackburn og var en populær på Ewood Park. I 2013 var eventyret i England over og etter et kort, men ikke spesielt vellykket opphold i Tyrkia, kom han tilbake til Norge og Rosenborg. Første sesong fikk han en del spilletid, men skader gjorde at han forrige sesong ikke fikk mye gress under knottene. Gikk til sin tidligere klubb Tromsø denne måneden.

Lee Chapman, England

Strømsgodset 1996

Lee Chapman var ligamester med Leeds da klubben vant den siste sesongen (1991-92) før engelsk toppfotball ble til Premier League. Han var klubbens toppscorer i vinnersesongen. Han hadde en lang karriere i engelsk fotball og var også innom Sheffield Wednesday, Nottingham Forest, West Ham. Han kom til Strømsgodset som 37-åring og spilte 8 kamper. Den gamle måljegeren scoret tre mål under sitt opphold i Drammen.

Uwe Rösler, Tyskland

Lillestrøm 2002-03

Tyskeren var allerede 34 år da han kom til Lillestrøm i 2002. Høydepunktet i hans karriere var perioden fra 1994 til 98 da han var fast i startelleveren

Uwe Röslers karriere i Lillestrøm ble kortet ned av kreftsykdommen som rammet i 2003. Men han kom tilbake som trener i klubben. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

til Manchester City. Karrieren hans i Lillestrøm ble avkortet da han fikk kreftdiagnosen i 2003. Han kom tilbake fra sykdommen og ble senere treneren i klubben. Totalt spilte han 11 kamper. Rösler hadde 5 landskamper for Øst-Tyskland.

Arthur Albiston, Skottland

Molde 1992-93

Karrieren var på hell for spilleren som hadde 379 kamper for Manchester United da Albiston kom på lån til Molde i 1992-sesongen. Da var han 35 år gammel. Han hadde spilt for Manchester United siden 1974 og hadde tre FA-cupmesterskap med klubben. Han spilte et sted mellom 15 og 24 kamper for klubben før han dro tilbake til sitt hjemland Skottland og et kort opphold som spiller i Ayr United.

Kjetil Rekdal

Vålerenga 2000-2004

Kjetil Rekdal var stjerne i Belgia og han var senere kaptein på Hertha Berlin i tysk fotball. Han kom tilbake til Norge og Vålerenga i 2000. Rekdal er en av de norske spillerne med en viss stjernestatus som også hadde en anstendig karriere i Norge etter at han kom hjem. Han spilte fire sesonger for Vålerenga og dro på seg drakta for Oslo Øst-klubben mer enn 100 ganger.

PS! En del av de norske spillerne som oppnådde stjernestatus utenfor landets grenser valgte å aldri mer spille fotball i Norge. Blant dem finner vi Rune Bratseth og Henning Berg.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: