Trondheims konkurrenter om å få arrangere VM i nordiske grener i 2021 har til sammen fått seks avslag på sine tidligere VM-søknader. Oberstdorf har søkt fire ganger tidligere, mens Planica ønsket VM både i 2017 og 2019. Nå skal de opp mot Trondheim i kampen om VM i 2021.

VM-general Guri Hetland er klar på at det er et sterkt felt med søkere.

— Både Oberstdorf og Planica har signalisert at de ville søke igjen, så det er ingen overraskelse at de er med også denne gangen. Vi var også forberedt på at Almaty og Zakopane kunne komme til å søke. Nå står vi igjen med de to sterkeste konkurrentene blant dem vi trodde kunne komme til å søke om mesterskapet, sier hun.

Hetland mener Trondheim nå skal konsentrere seg om å lage en så god søknad som overhodet mulig.

— I tillegg har vi tatt mål av oss til å utvikle store og viktige prosjekt som lever uavhengig av VM-tildeling, men som vil få kraft og energi av et kommende VM. Viktige element er snøprosjektet i samarbeid med Sintef og NTNU, kompetansedeling gjennom internasjonale trenerforum, og utbyggingen av hverdagsanlegget i Granåsen, sier hun.

Slik vurderes konkurrentene

Tross fokuset på egen søknad og eget prosjekt, innrømmer Hetland at hun vurderer Oberstdorf som en hardere konkurrent enn Planica.

Slik vurderer hun de to konkurrentene:

— Planica har et veldig bra hoppanlegg, og er kjent for god stemning og gode arrangement i bakken. Som langrennsdestinasjon har de ingen tradisjon, og har per i dag svakheter på infrastruktur på langrennsdelen. Dessuten er det et lite sted, så det vil bli et spredt VM. Det vil ikke være mulig å innkvartere alle lag og deltagere, tilreisende og publikum i selve Planica. Det er et konkurransefortrinn for oss. Her vil alle kunne bo i byen, med korte avstander. Trondheim vil gi et veldig kompakt mesterskap.

— Oberstdorf er veldig sterk på alle mulige måter. De har et veldig godt anlegg, både for hopp og langrenn. De er regelmessig arrangør på verdenscupnivå, med hoppuka og Tour de Ski. Det er en hyggelig by med bra overnattingskapasitet, selv om det ikke er tilstrekkelig med sengeplasser i selve Oberstdorf. De arrangerte et fint mesterskap der i 2005, med masse folk og god stemning. Jeg ser ingen klare svakheter ved Oberstdorf, og rangerer de som hardere imot enn Planica.

Kan ikke utelukke politisk valg

Hetland har liten tro på at geografi vil spille en viktig rolle ved tildelingen av mesterskapet, men innrømmer at det kan gå politikk i valget.

— Det har vært – og bli mye nordisk med mesterskap i Falun i år og Lahti i 2017. Men Seefeld har VM i 2019, og avstanden derfra til de to andre er ikke stor. Jeg tror ikke geografi vil spille en avgjørende rolle. Samtidig er det klart at Tyskland er viktig for internasjonal skisport, og derfor er det viktig med store arrangement der. Skipolitisk er det derfor til å forstå dersom en annen arrangør enn Trondheim blir valgt.

— Nå skal vi lage en sterk søknad og jobbe godt regionalt, nasjonalt og internasjonalt for Trondheims kandidatur og samtidig ha respekt for våre konkurrenter, sier hun.