- Jeg tror ingen blir sjokkert over at jeg spiller i helgen. De kjenner meg ganske godt og vet hva det betyr for meg, sier Vålerenga-spiler Tina Anita Scott. Foto: Kenneth Myhre

At hockeyspillere er tøffe er noe alle vet. Vålerengas Tina Anita Scott er kanskje enda tøffere enn gjennomsnittet.Til helgen spiller hun NM i Stavanger sammen med lagvenninnene. Det som skiller henne fra resten på isen er at hun er gravid i 26. uke.

— For meg føles det helt naturlig. Jeg ville spille ut sesongen, og nå er det bare to kamper igjen, sier 23-åringen til Aftenposten.

Hockey en livsstil

Det var mammanett.no som først skrev om spilleren som gikk på hockeygymnas i Sverige fra hun var 17 til 19 år.

For henne er hockey en livsstil. Det er det hun har drevet med så lenge hun kan huske.

— Jeg tror ingen blir sjokkert over at jeg spiller i helgen. De kjenner meg ganske godt og vet hva det betyr for meg, sier Scott, som måtte innse at nettopp Stavanger ble ett poeng for sterke for Vålerenga denne sesongen.

Spiller også i gutteserien

Til daglig bor hun på Lillehammer sammen med samboeren Anders Gjøse som er trener for byens herrelag i GET-serien.

Der spiller hun også for Gutter 16-laget til klubben (kvinner kan spille på G16-lag så lenge de ønsker).

— Da får jeg et større kamptilbud enn kun dameserien. Der er det 18 kamper i sesongen, nå blir det omtrent det dobbelte, sier hun.

Vålerenga-spiler Tina Anita Scott er 26 uker på vei, og det vises naturligvis på magen. Hun vil ha med seg de to siste kampene av årets sesong. Foto: Privat

Blir mer forsiktigPå grunn av graviditeten ga hun seg for ved juletider i gutteserien. Da var hun i uke 15. I samråd med lege har hun imidlertid fortsatt med kvinnekampene, da det ikke er lov med taklinger der, og tempoet er generelt en del roligere.

Hun spiller med ekstra beskyttelse nå når hun er gravid, og tar også sine forholdsregler.

— Man blir jo mer forsiktig, og jeg prøver å spille smartere enn hva jeg har gjort før. Jeg er litt mer forsiktig, blokkerer ikke skudd på samme måte og kjemper ikke foran målet men heller litt på sidene om jeg kan det.

— Jeg har et godt treningsgrunnlag. Da er det lett å fortsette i samme tempo, så må jeg heller roe ned når jeg føler for det.

Mestvinnende i Norge

Norgesmesterskapet for kvinner spilles over en helg. De to beste lagene i toppdivisjonen går rett til hver sin semifinale. Der møter de vinnerne av kvartfinalene, som består av lag 3 og 4 fra øverste nivå, samt de to beste fra nivå to.

Semifinalen spilles lørdag, mens finale og bronsefinale venter søndag.

Vålerenga er det mestvinnende damelaget i Norge. I fjor vant de serien, mens det i 2013 ble gull både i serie og i Norgesmesterskapet.

Trente i uke 32

Aftenposten skrev like før jul om landets beste stavhopper, Cathrine Larsåsen som da var gravid i uke 32 og trente opptil to timer hver dag.

— Det går faktisk veldig fint med meg. Jeg veier jo litt mer enn til vanlig og merker det når jeg løper, men jeg kan fortsatt gjøre mye og ser ingen grunn til å roe ned treningen, sa Larsåsen da.

Hun trente ikke med like tunge vekter som vanlig, og mente det var forsvarlig å trene like mye som vanlig så lenge det føltes OK og ikke ga noen smerter.

Kan trene som normalt

Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, var enig.

– Vår anbefaling til gravide er den samme som til voksne generelt: Man bør delta i moderat aktivitet minst 150 minutter i uken. Men det er ingenting i veien for at kvinner som er vant til å være mye mer aktive enn det normale, fortsetter på cirka samme nivå når de er gravide, eventuelt med tilpasninger, sa Øien.

– Mange kvinner tror at de ikke skal trene når de er gravide, men det er ikke noe veien for at man kan trene som før, sier hun og legger til at man bør unngå aktiviteter der det er risiko for å falle, som håndball, alpint, ulike kontaktsporter og hesteridning.

Vil raskt tilbake på isen

Vålerengas kvinnelag starter opp igjen treningen til neste sesong i august. Tina Anita Scott håper å være i gang igjen så snart som mulig.

— Det viktigste er å ha det gøy med hockeyen. Jeg håper å komme tilbake på det nivået jeg har hatt de siste sesongene, og komme tilbake på landslaget. Men man vet jo aldri hva som skjer, jeg får ta det som det kommer.

Man blir jo mer forsiktig, og jeg prøver å spille smartere enn hva jeg har gjort før.

Hun og samboeren vet ikke om det er gutt eller jente de blir foreldre til i sommer, men uavhengig av kjønn er en ting sikkert.

Ishockey kommer til å bli en naturlig del av oppveksten.

— Familiene på begge sider er hockeyinteresserte, så det blir nok sånn, sier Scott.