Han har passert 40 år, og kunne fort fått det klassiske stemplet «på kraftig hell». I stedet er det ingen Odd-spillere Rosenborg-supporterne frykter mer i morgen.

Frode Johnsen bøttet inn mål for RBK tidlig på 2000-tallet, og ble i fjor tidenes eldste toppscorer i eliteserien – med sine 16 scoringer.

Og sånn for å understreke:

Da han scoret som mest i fjor høst ble han også tidenes eldste norske landslagsspiller, med innhoppet mot Island 15. oktober.

— Jeg har aldri stresset med å sette meg for seriøse mål; Det viktigste er å ha det artig med fotballen. Derfor går jeg verken mentalt ned i kjelleren om jeg «kun» scorer syv mål en sesong, eller tar helt av om jeg scorer 16. Men jeg føler meg i god form, og mener oppriktig jeg ikke er noe dårligere nå enn da jeg dro fra RBK i 2006, sier han til Adresseavisen.

Ble oppringt i romjula

Derfor var det kanskje ikke så rart at RBKs sportslige leder Erik Hoftun, som kjenner Johnsen godt fra årene sammen på banen, ringte ham i romjula 2010. Rosenborg ønsket å forlenge kontrakten med Steffen Iversen, men han hadde sittet på gjerdet siden sesongslutt – og dro rett før nyttår til Crystal Palace. Skadeutsatte Rade Prica var eneste spiss igjen i stallen.

Men Hoftun-telefonen kom for seint. I november hadde Johnsen allerede sagt muntlig ja til Odd, og han er en prinsippfast mann.

— Etter årene i Japan hadde familien planer om å flytte hjem til Skien. Da Erik ringte i desember, hadde jeg allerede sagt muntlig ja til Odd. Men om RBK hadde vært en måned tidligere ute, ville det blitt et vanskelig valg: RBK er en storklubb og jeg hadde det veldig bra der. Det hadde vært aktuelt, sier Johnsen.

Hoftun bekrefter historien:

— Det var ikke uaktuelt å hente ham. Men da vi ringte, virket det som om avgjørelsen allerede var tatt, sier han – som på grunn av ønsket om å beholde Iversen ikke snakket med mange andre spisser i tiden hvor Johnsen tok avgjørelsen.

Hoftun medgir at Odd snappet opp en mann som fortsatt holder meget høyt nivå.

— Han har imponert. Frode holder seg i veldig god form, sier han.

Vanskeligere å være RBK-spiss

Med scoringen mot Sandnes Ulf i serieåpningen har Johnsen fortsatt der han slapp i fjor. Han har fått med seg at RBK-spissene sliter med uttellingen, men mener det ikke går an å sammenlikne Rosenborg i dag med Rosenborg da han selv spilte der:

— Det var veldig få utskiftinger den gangen, og relasjonene var veldig gode. Nå er det stort gjennomtrekk av spillere hvert år. Jeg ble fôret med innlegg fra de samme vingene og backene sesong etter sesong, sier han.

- Hva tenker du om å komme tilbake til Lerkendal?

— Klarer vi ett poeng, er det meget bra. Det er ikke like tøft å dra til Trondheim som tidligere, kampene er åpnere, men det er uansett en vanskelig motstander, sier han – om laget Odd slo 3-0 i Abra-hallen i vinter.

— Men jeg er sikker på at RBK blir et topplag også i år.

- Og om Erik Hoftun ringer deg i desember i 2014?

— Hehe.. Jeg tar dag for dag, og har ikke satt noen dato for når jeg legger opp. Men jeg blir nok ikke RBK-spiller igjen, smiler Johnsen – før han likevel ikke helt klarer å dy seg.

— Jeg kjenner Erik godt, og snakker stadig vekk med han. Du får ringe meg tilbake i desember da, vet du!

SPORTSDØGNET: