KRISTIANSAND (fvn.no): — Jeg er ikke veldig trygg på at jeg får Tour de France-billett. Jeg burde ha prestert bedre i vårsesongen. Men heldigvis blir ikke laget tatt ut ennå, sier Thor Hushovd.

Fædrelandsvennen møtte ham i Dyreparken lørdag hvor han var med på innspilling av et program til TV2. Med barna Isabel og Niklas i armene oppsummerte han vårsesongen slik:

— Jeg er ikke fornøyd. Jeg har hatt noen oppturer, men nedturene har vært for mange, sier 36-åringen – som avsluttet sitt forrige ritt, California rundt, med andre- og sjetteplass.

— Det var en opptur. Jeg kom i alle fall i god form.

Belgia og Sveits rundt

I så fall kan det vise seg å være gull verdt. For fra og med onsdag sykler han Belgia rundt, og 14. til 22. juni sykler han Sveits rundt.

— Jeg må sykle fort i de to rittene for å komme til Tour de France.

- Er det Tour de France som kan redde sesongen din?

— Det er flere ting som kan redde sesongen. Vi får se hva det blir. I fjor misset jeg en del ting, men jeg hadde en bra sesong likevel.

36-åringen innser at alderen har begynt å tynge, og at det kan være noe av årsaken til at resultatene ikke lenger skinner som for tre-fire år siden.

— I en alder av 36 år kan jeg være over toppen. Ingen blir bedre og bedre jo eldre de blir. Men jeg kan fortsatt få mye til, og det er bare få måneder siden jeg vant ni seiere og slo unge ryttere i rene spurter.

- Mindre attraktiv

Han er på utgående kontrakt med BMC, og har et helt annet utgangspunkt for kontraktsforhandlinger enn da han gikk til laget foran 2012-sesongen – etter å ha herjet i Tour de France i verdensmestertrøya.

— Jeg er selvfølgelig mindre attraktiv, og til en annen rolle enn jeg har hatt. Skulle bare mangle. Men fortsatt er det lag som vil ha meg, og det er bra.

- Kan det tenkes at du legger opp etter denne sesongen?

— Alt kan være, men det er ikke det som er planen.

- Liker det jeg holder på med

- Hva er det som gjør at du har lyst til å fortsette når nedturen har startet og du allerede har hatt en så suksessrik karriere?

— Jeg liker det jeg holder på med, jeg liker å være syklist. Og for seks måneder siden vant jeg veldig mange sykkelritt, og det er det jeg synes er gøy.

Han ser likevel ikke på et mulig Tour de France som et utstillingsvindu overfor aktuelle klubber.

— Prestasjonen der har ingenting å si, med mindre jeg skulle gjøre det veldig bra, da. Men folk vet hva jeg har prestert gjennom 15 år, og hva jeg har prestert i det siste.

Mads Kaggestad, sykkelekspert i TV2, tror heller ikke Hushovd ville vært inne i Tour de France-varmen om BMC hadde tatt ut laget i dag.

— Men jeg håper han får gode bein til Belgia og Sveits rundt og finner tilbake til noe av sitt beste. Jeg håper BMC tar ut ryttere som kan vinne etappeseiere, og en Hushovd i form kan være en av dem. Men han må treffe på formen. Det blir viktig å prestere i hvert ritt fremover, sier Kaggestad.