Åge Hareide (61) er under press før Malmös Champions League-kvalifiseringskamp mot Salzburg, som spilles i Sverige onsdag.

Malmö ligger på en skuffende 6. plass i serien og har kniven på strupen i Champions League etter 0-2-tap mot Salzburg i den første kampen.

På tirsdagens pressekonferanse hadde Hareide en tre minutter lang tordentale.

Malmö gikk på et skuffende tap mot Salzburg i forrige uke. Her fortviler Vladimir Rodic (til venstre) og Markus Rosenberg (til høyre) etter tapet. Foto: AP

Hareides tirade har skapt sterke reaksjoner i Sverige. Expressen kaller det et «utbrudd», mens Aftonbladet bruker ordet «brandtal».Sportskommentator Max Wiman i lokalavisen Sydsvenskan er forbauset over Hareide.

— Åge Hareide satte seg på podiet med Kari Arnason ved siden av seg og det var ikke mye av den elektriske følelsen fra i fjor da Malmö FF var i lokalet. Snarere var det kortslutning, det føltes som om pressekorpset knapt våget å nå frem med spørsmål, skriver Wiman.

Spørsmålet bak tiraden

Spørsmålet som utløste frustrasjon var: «Hvordan vurderer du sjansene i prosent?».

Først var Hareide tilsynelatende i svært godt humør, men etter hvert ble han svært engasjert.

Hareide var åpenbart misfornøyd med stemningen pressen hadde skapt før kampen.

— Det går på dere også, i forhold til å skape den rette stemningen til kampen. Det går ikke bare på oss, faktisk, sa Hareide på pressekonferansen, som du blant annet kan se på expressen.se.

— Spørsmålet er: Hva gjør dere, hva tenker dere? Har dere håp? Vi har håp. Spørsmålet er om dere har håp. Dere kan selge det budskapet!

— Jeg må ha hjelp!

Malmö har fått kritikk for å være et mye dårligere lag enn forrige sesong, da de tok seg til gruppespillet i Champions League og vant serien suverent.

På tirsdagens pressekonferanse virket Hareide opptatt av å bekjempe denne oppfatningen, samt å understreke at laget går inn i Salzburg-kampen sterke i troen.

— Det er viktig å skape tro på det vi gjør og jobbe videre. Jeg er ikke annerledes enn i fjor. Jeg har samme idéer, samme prinsipp og samme skalle. Vi skal bare ut der, og så skal vi levere! Og det skal vi også. Basta, sa Hareide.

Deretter gliste Hareide bredt, mens et tydelig overrasket pressekorps småhumret. Da henvendte Hareide seg direkte til pressen igjen.

— Jeg må ha hjelp fra dere også av og til. Dere må hjelpe med å spre et positivt budskap, sa Hareide.

Gjorde det samme som landslagssjef

Budskapet på tirsdagens pressekonferanse vil kanskje gi norske fotballsupportere déjà vu. Da Hareide var norsk landslagssjef, hadde han nemlig en minneverdig pressekonferanse, der han gikk til angrep på norsk presse.

Den tiraden kom i etterkant av VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia i oktober 2004. Hareide reagerte sterkt på en sak fra TV 2 Nettavisen i oppladningen til kampen.

I oktober 2004 hadde Åge Hareide en lignende tordentale - den gang mot norsk presse. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg ble forbannet da jeg leste på tekst-tv om «katastrofeduo på midtbanen». Da fikk jeg igjen en sånn «enten er dere med oss, eller så er dere mot oss»-følelse. Det er en journalistikk jeg ikke liker, sa Hareide etter kampen.Saken omhandlet Tommy Svindal Larsen og Martin Andresen, som hadde svært dårlige resultater bak seg som midtbaneduo da de spilte i Stabæk.

— Jeg tenkte før kampen at «nå skal vi faen meg vise dem!», fortsatte en svært engasjert Hareide.

Utspillet ble møtt med blandede reaksjoner i Norge. Daværende generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold var blant dem som kritiserte Hareide.

— Hvis man følger Hareides «Enten er du med oss, eller i mot oss» , er man ikke journalist. Da bytter du rolle fra en nøytral reporter, til en aktør, sa han til TV 2 Nettavisen.