EKSTRA FOKUSERT: Når en har FyllingenBergens Vidar Gjesdal (til h.) som trener, hører man ekstra godt etter. Det mener i alle fall Samson B. Kallestad (i midten). Sindre Heldal (til v.) er enig. FOTO: Vegar Valde

Sist onsdag var de i gang. Foreløpig i et halvårsperspektiv. Og ikke én dag for tidlig, ifølge Vidar Gjesdal. For FyllingenBergen-treneren er så bekymret for både bredde og topp innenfor guttehåndballen i Bergens-regionen at han i månedene før jul klekket ut en plan: Bergenske ungdommer på samtlige aldersbestemte landslag.

— Det er utgangspunktet, ja. Men vi trenger også å få frem flere egenutviklede eliteseriespillere. Dette prosjektet vil forhåpentlig bidra til det.

- Gir motivasjon

I samarbeid med trenere i seks lokale klubber har Gjesdal plukket ut en gruppe talenter på rundt 40 tenåringer født i 1998 og 1999. Innen kort tid skal disse 40 bli til drøyt 20 – og tilbys en ekstra økt i uken. Av trenere med høy kompetanse.

Og der har Sindre Heldal (15) lyst til å være med. Unggutten med to aldersbestemte landskamper spiller til daglig i Mathopen, og tar mer enn gjerne imot ekstratilbudet som nå er dukket opp. Og forrige uke var han i gang. Med kjente øvelser – og noen nye.

— På klubbtreningene kan man lett falle litt nedpå, her må man være på sitt beste gjennom hele økten. Slike treninger er bra for min egen utvikling, sier Heldal. Og fortsetter:

Det er fint å få trene sammen med de gode spillerne vi ellers spiller mot. Å skape et miljø på tvers av klubbene er viktig.

Ett år eldre Samson B. Kallestad (16) fra Gneist mener tilbudet er viktig for å skape et godt treningsmiljø blant byens guttespillere.

— På vår alder er det mange som faller fra, derfor er et ekstratilbud viktig for å holde på interessen. Å ha en så engasjert og erfaren trener som Vidar (Gjesdal) gjør at en blir ekstra fokusert. Hele økten er et steg opp fra slik vi trener ellers, synes Kallestad. Også han har deltatt på samlinger for de aller yngste landslagsemnene. I tillegg er Fyllingens Sebastian Waage Mossestad nær innpass på 98-landslaget.

Seks klubber med

Utover disse tre er det derimot tynt med bergenske tenåringer med flagg på brystet. Kjetil Skarstein-Hatlen var på samling med 1996-landslaget i begynnelsen av januar – som eneste fra regionen. Og da juniorlandslaget (1994-modeller) spilte VM-kvalikkamper for tre uker siden, var ingen bergensere innkalt. Kun stordabuen Inge Aas Eriksen representerte Hordaland. Det er langt fra slik Vidar Gjesdal vil ha det. Han mener storbyen Bergen bør ha fem-seks spillere i bruttotroppen på alle norske landslag.

Derfor etablerte han før jul kontakt med en del av byens klubber, for å få satt i gang en tvingende nødvendig offensiv. Nå står Gjesdal igjen med seks miljøer verdt å etablere tettere kontakt med: Gneist, Mathopen, Fyllingen, Bjørnar, Årstad og Åsane.

— Noen klubber er pr. i dag mer kraftfulle enn andre. Det gjelder Mathopen – som leder Bring-serien. Og det gjelder Gneist og Fyllingen. Men de er viktige, de andre klubbene òg, poengterer Gjesdal. Han kommer til å rotere litt på hvem han kaller inn til de ukentlige ekstraøktene.

Evaluerer til sommeren

— Men vi blir rundt 20 hver gang. Med faglig påfyll fra ulikt hold. Melchior Husebø vil være på alle treningene, som et fast holdepunkt. Men jeg har både landslagssjef Christian Berge, Haslum-trener Tom Eirik Skarpsno og danske Claus Hansen på gjestelisten. Hansen har holdt på med unge, danske talenter i årevis og har stor kompetanse på dette området. I tillegg sitter det mye klokskap i hodet på Tertnes-trener Tore Johannessen. Det ønsker jeg også å benytte meg av.

Om hva slags type spillere som skal få ekstra oppfølging de nærmeste månedene, sier initiativtakeren dette:

— Selvsagt er det gunstig med fysiske forutsetninger for å kunne bekle posisjoner som bakspiller og strek. Men for meg nå handler dette mer om å finne gutter som har gutsen og viljen til å trene mye – ungdommer som virkelig vil noe med håndballen.

— Hvorfor har du bare et halvtårsperspektiv på denne talentsatsingen?

— Det vi drar i gang nå, skal evalueres når sommeren kommer. Så legger vi nye planer ut fra erfaringene vi gjør oss. Det er ambisjonen.